Čentéš trestné oznámenie na Macejkovú nepodá

Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš sa rozhodol, že pre manipuláciu s jeho spisom na Ústavnom súde SR trestné oznámenie na jeho šéfku Ivettu Macejkovú podávať nebude.

13.05.2013 17:00
Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (17)

Čentéš ešte minulý týždeň zvažoval podniknúť právne kroky proti predsedníčke Ústavného súdu Ivette Macejkovej za to, že posunula spis sudcovi Petrovi Brňákovi hoci prezident nepodpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu, podľa ktorej by mal o kauze rozhodnúť senát, v ktorom je aj Brňák.

Podľa Čentéša by využitie prostriedkov trestného práva v tomto čase a v okolnostiach nijako nenapomohlo dosiahnuť spravodlivé riešenie. „Po zhodnotení všetkých súvislostí sme sa rozhodli, že nebudeme na riešenie individuálneho ústavnoprávneho sporu používať prostriedky trestného práva. Mojim cieľom je spravodlivé a rýchle vyriešenie tohto sporu tam, kde sa riešiť má – na Ústavnom súde prípadne na Európskom súde pre ľudské práva,“ reagoval pre Pravdu Čentéš.

Macejková nevidí dôvod na odstúpenie

Ivetta Macejková nevidí dôvod na svoje odstúpenie v súvislosti s kauzou Čentéš a zablokovaním ústavného súdu ako aj je postupom. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla a reaguje v ňom na vyhlásenia týkajúce sa postupu v kauze nevymenovania generálneho prokurátora.

Strana Sloboda a Solidarita vo vyhlásení vyzýva predsedníčku Ústavného súdu Ivettu Macejkovú, aby sa vzdala funkcie ústavného sudcu. „Ivetta Macejková urobila v poslednom čase niekoľko flagrantných chýb pri rozhodovaní o podaní nezvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Tým spochybnila svoju spôsobilosť vykonávať funkciu nielen predsedníčky súdu, ale aj samotného ústavného sudcu,“ uviedli liberáli v stanovisku, ktoré poskytlo tlačové oddelenie strany.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková Foto: SITA, Michal Burza
Macejková Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková

Macejková hovorí, že rešpektuje právo každého uplatniť pri hodnotení tohto postupu svoj pohľad na vec, preto nebude ani komentovať, resp. reagovať na verbálne útoky zo strany niektorých predstaviteľov politických strán, účastníka konania ani mimovládnych organizácií.

„Postupom z mojej strany neboli porušené zásady spravodlivosti a nestrannosti v rámci rozhodovania v predmetnej veci, preto sa ohradzujem proti akýmkoľvek tvrdeniam, ktoré by naznačovali môj záujem rozhodovať v kauze nevymenovania generálneho prokurátora nespravodlivo a škodiť ktorémukoľvek z jej účastníkov,“ tvrdí Macejková.

Čentéš na ústavný súd podal sťažnosť 3. januára a namietal v nej porušenie jeho práv zaručených ústavou postupom prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho nevymenoval za generálneho prokurátora, pričom ho Národná rada zvolila ústavným spôsobom.

„V uplynulých dňoch sa po neautorizovanom zverejnení e-mailovej korešpondencie medzi mnou, sudcom Petrom Brňákom a ostatnými sudcami Ústavného súdu Slovenskej republiky vo viacerých médiách objavili dohady o tom, ako bude ústavný súd postupovať v kauze Čentéš – jeho nevymenovanie generálneho prokurátora,“ uviedla Macejková s tým, že zverejnenie internej komunikácie sudcov ústavného súdu vyvolalo zbytočné a nepodložené špekulácie médií ako aj početnej skupiny politických predstaviteľov.

Zdôraznila, že spisový materiál týkajúci sa sťažnosti Jozefa Čentéša sa v dôsledku podaných námietok zaujatosti postupne nachádzal u viacerých sudcov (resp. predsedov senátov).

„Vzhľadom na to, že zasadnutie pléna ústavného súdu 30. apríla 2013 bolo neverejné a mailová komunikácia medzi mnou a sudcami ústavného súdu bola a je výlučne interná záležitosť, je na mieste otázka, kto a s akým zámerom podsúva médiám informácie, ktoré nepomáhajú vyriešeniu tejto zložitej situácie, ale práve naopak, zasahujú do nezávislosti rozhodovacej činnosti ústavného súdu. Zdôrazňujem, že sám sudca Peter Brňák oznámil nemenovanému denníku, že nesúhlasí so zverejnením obsahu e-mailu z 3. mája 2013, ktorý bol adresovaný výlučne predsedníčke a sudcom ústavného súdu a týka sa postupu v neskončenej veci,“ povedala Macejková.

Doložila, že zároveň aj s ohľadom na kritiku niektorých médií, pokiaľ ide o jej postup na neverejnom zasadnutí pléna 30. apríla 2013, považovala za vhodnejšie, aby sa spisový materiál v medziobdobí nenachádzal priamo u nej.

Preto dala pokyn, aby bol spis predbežne odovzdaný tajomníčke sudcu Petra Brňáka, kým nebude oficiálne pridelený na neverejnom zasadnutí pléna a zapísaný do e-registra. „Upresňujem, že ja som v žiadnom prípade tento spis neprideľovala. Po prijatí jeho e-mailu, ktorého obsah, mimochodom, predstavuje internú pracovnú komunikáciu medzi nami, som po prihliadnutí na jeho dôvody telefonickým pokynom z 5. mája 2013 zabezpečila, aby sa do nadobudnutia účinnosti novely, pridelenia spisu na neverejnom zasadnutí pléna a nového zapísania veci do e-registra spis nachádzal u mňa ako predsedníčky ústavného súdu,“ uvádza Macejková.

17 debata chyba