Bábiky upírky nebudú označené ako nevhodné do 12 rokov

Bábiky upírky a ďalšie hračky s hororovým motívom a morbídnymi prvkami nebudú označené ako nevhodné pre deti do 12 rokov.

21.05.2013 11:51
parlament, rokovacia sala, zasadacia sala Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

V pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o bezpečnosti hračiek to navrhovali poslanci za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Štefan Kuffa, Richard Vašečka a Erika Jurinová. Zákonodarcovia za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti presadzovali, aby na podobných hračkách bolo varovanie, že môžu ohroziť psychický vývoj detí.

Hračky, ktoré majú na sebe prvky ako stehy, krv, škrabance a „kusance“ sa podľa Kuffových slov spájajú s temnotou, duchmi a strašidlami. Kuffa sa odvolával na tvrdenia detských psychológov a rodičov, podľa ktorých majú hororové hračky nevhodný vplyv najmä na dievčatá, ktoré pod ich vplyvom chcú vyzerať škaredo a znetvorene. Parlament však ich pozmeňujúci návrh neschválil.

Návrhu trojice poslancov vyjadril podporu aj Viliam Novotný (SDKÚ), avšak dodal, že žiadny zákon nemôže nahradiť usmernenie rodičov. Proti sa vyslovil iba Martin Poliačik zo SaS, ktorý si myslí, že podobné záležitosti nepatria do zákona. Legislatíva by podľa Poliačika nemala rodičom upierať možnosť vysvetliť vlastným deťom rozdiel medzi dobrom a zlom.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý novelu do parlamentu predkladal, s opozičným návrhom súhlasil, zákon však podľa jeho slov pojem „nevhodná hračka“ nepozná. Doplnil, že prvoradým účelom predloženej legislatívy je úprava chemického zloženia hračiek. Nevylúčil však, že sa témou nevhodnosti hračiek ešte ministerstvo hospodárstva bude zaoberať. Parlament právnu normu o bezpečnosti hračiek schválil.

Obete znásilnenia budú mať nárok aj na morálne odškodnenie

Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania budú mať od júla nárok nielen na odškodnenie za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Počíta s tým novela zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú v utorok schválil parlament.

„Účelom návrhu zákona je precizovať právnu úpravu týkajúcu sa odškodňovania osôb poškodených násilnými trestnými činmi,“ zdôvodnil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru). Podľa neho sa novelou vychádza v ústrety obetiam násilných trestných činov, ktoré majú možnosť získať primerané odškodnenie nielen za fyzickú, ale aj duševnú ujmu.

Zákon ďalej zavádza, aby v prípade, že sa má odškodnenie uspokojovať výlučne prostredníctvom štátnych cenných papierov, bolo možné toto odškodnenie vyplatiť v hotovosti alebo prevodom na účet. Zmenu si podľa rezortu vyžiadala prax a týka sa to najmä odškodňovania podľa zákona o súdnej rehabilitácii, zákona o zmiernení majetkových krívd a zákona o zmiernení krívd osobám, ktoré boli deportované do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov.

2 debata chyba