Poliačik pobúril poslancov, čokoládu vydával za hašiš

Ticho ako v hrobe vyvolal v parlamente svojim výrokom poslanec za SaS Martin Poliačik, keď zákonodarcom oznámil, že ako príklad k novele Trestného zákona doniesol do národnej rady hašiš. Vzápätí vytiahol z vrecka saka papierovú skladačku, roztvoril ju a položil na rečníčky pult.

21.05.2013 13:54
Martin Poliačik Foto:
Martin Poliačik z SaS
debata (44)

„Je to taká malá hrudka, povolené množstvo pre užívateľa do desať dávok,“ konštatoval. Na papieri pred ním ležali dve asi pol centimetrové hnedé hrudky. „Vytiahol som to preto, aby všetci videli, aká malá odrobinka môže zmeniť človeku život. Nie preto, že ide o omamnú látku, ale že máme taký zákon,“ vysvetlil. Poliačik tak chcel poslancom názorne ukázať, aké jednoduché je pre obyčajných užívateľov drogy držať pri sebe vyššie ako zákonom tolerované množstvo, keďže polícia pri zadržaní drogu preráta na jednorazové dávky. „Hašiš nie je nič, čo by bolo extrémne nedostupné, ale tým, že oproti marihuane ide o koncentrovanejšiu vec, môže byť nebezpečná,“ konštatoval Poliačik.

Vládnu zmenu zákona, ktorá ponúka druhú šancu na slušný život ľuďom pristihnutým s drogou pre vlastnú potrebu, poslanec za SaS víta, keďže rekreačné užívanie drog, aj keď s ním nesúhlasí, by podľa neho nemalo byť trestné. Pri terajšej legislatíve aj sudca keby vedel, že mal užívateľ pri sebe drogy len pre vlastnú spotrebu vo vyššej ako desaťnásobnej dávke, musí podľa Poliačika páchateľovi udeliť minimálne štvorročný trest.

Balíček zaujal nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý si ho prišiel obzrieť. „Čo? Záujem?“ opýtal sa ho Poliačik, ktorý plénu vysvetľoval svoj odmietavý postoj k drakonickým trestom pre spotrebiteľov drog. „Mali ste prísť ráno načas do práce a nie tu robiť z pléna bordel,“ odpovedal mu Hlina, ktorý poslancov vrátane Poliačika v úvode dňa kritizoval za neúčasť v pléne. Poliačik po niekoľkých minútach svoje vystúpenie ukončil slovami „nebojte sa, toto bola len názorná ukážka, je to čokoláda“ a malý kúsok ležiaci na pulte zjedol.

„To, čo ste si dovolili, je zneuctenie parlamentu, zneváženie tohto posvätného miesta,“ reagoval šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý je tvrdým odporcom drog a odmieta aj znižovanie trestov, ktoré prináša spomínaná novela. „Ja si myslím, že títo ľudia do basy ísť majú,“ povedal Hrušovský o všetkých, ktorí užívajú drogy bez ohľadu na to, či sú díleri alebo nie. „Príliš sa zahrávate s touto pliagou (drogami), ktorá sa stáva hrozbou pre celú spoločnosť,“ adresoval Poliačikovi kresťanský demokrat, ktorému je ľúto, že rezort spravodlivosti umožňuje obchod s drogami liberalizovať.

„Bola to len čokoláda,“ reagoval Poliačik. Anton Martvoň zo Smeru sa mu poďakoval za názornú ukážku množstva drogy, ktoré môže človeka dostať do basy. „Nikdy som hašiš nevidel. Keby mi toto dal niekto do tašky, ani to neviem,“ povedal s tým, že novelu schvaľuje, lebo umožňuje, aby tí, ktorí nie sú díleri, nešli do väzenia. „Schvaľujem túto novelu, lebo nie som zástanca toho, aby všetci mladí ľudia sedeli v base. Viem, že tu v sále je veľa takých, ktorí by radi všetkých malých v base videli,“ poznamenal Martvoň.

44 debata chyba