Juniorská liga Hollywoodu I.

Sú mladí, talentovaní, krásni a roztomilí. Nezažili hry na piesku, lebo už v štyroch rokoch robili reklamu na cornflakesy. Neopili sa prvý raz so spolužiakmi na diskotéke, lebo v tom čase už nakrúcali svoj tretí celovečerný film. A nezažívajú existenčnú krízu čerstvo spromovaného vysokoškoláka, pretože mieria z filmu do filmu.

27.08.2005 17:56
debata

Hviezda od Disneyho
Keď začiatkom júna preberala Lindsay Lohanová cenu hudobnej stanice MTV za najlepší ženský herecký výkon, málokto už videl na pódiu rozkošné dievčatko, ktoré triumfovalo v amerických kinách v rodinnej komédii Parent Trap (Pasca na rodičov). Dvojúloha sestier Annie a Hallie vyniesla Lohanovej uznanie kritikov, ktorých šokovala úprimnosť hereckého prejavu jedenásťročného dievčatka.

Malú Lindsay vybrali producenti spomedzi detí z polovice zemegule. Okrem USA sa šesť mesiacov konali kastingy aj v Kanade a vo Veľkej Británii. Napokon vyhrala ona a za stvárnenie dvojčiat získala aj cenu Young Artist Award. Po tomto filme nasledovali dva televízne projekty, ale tínedžerka Lindsay sa pokúšala sústrediť sily najmä na spevácku kariéru. Vydanie platne sa však neustále posúvalo na neurčito.

Lindsay vrátila do kolotoča šoubiznisu ďalšia rodinná komédia Medzi nami dievčatami. Postavu Anny Colemanovej, ktorá je poznačená neprítomnosťou otca, strachom a povahou úzkostlivej matky a túžbou po sebarealizácii a láske, stelesnila naozaj vynikajúco. Okrem pozitívnych ohlasov filmových recenzentov sa podarilo filmu zarobiť viac ako 160 miliónov dolárov. To bol pre štúdio Walt Disney signál, že herečku si musí držať zubami-nechtami. Nasledovala komédia zo strednej školy Protivné baby, za ktorú zinkasovala Lohanová milióndolárový honorár a spomínanú sošku od MTV.

Zhruba v rovnakom čase sa začali šíriť aj klebety o jej problémoch s anorexiou. Na premiére najnovšieho filmu Herbie: Na plný plyn, ktorý tento mesiac prišiel aj do slovenských kín, sa objavila ako štyridsaťkilová blondínka s úsmevom väčším než driek. Z atypicky peknej americkej červenovlásky sa Lindsay (a jej tímu štylistov) podarilo vytvoriť klon amerických tínedžerských hviezdičiek, ktoré vyzerajú akoby ich vyrábali na páse.
Lohanová má v pracovnom kalendári dva nové projekty a práve dokončuje snímku Just my luck, za ktorú  jej na konto pribudne už 7,5 milióna dolárov. Nech žije továreň na klonované sny!

Zo sitcomu k Spidermanovi
V duchu donekonečna opakovaného príbehu o talentovanom športovcovi, ktorého zranenie zviedlo na plátna kín, sa môže začať rozprávanie o dvadsaťšesťročnom hercovi Christopherovi Graceovi. Jeho príbeh sa však začal trochu inak. Po dva razy vyvrtnutom členku sa mladík z New Yorku rozhodol, že vyskúša dosky, ktoré znamenajú svet. Hovorí sa síce, že dobré sa chváli samo, ale v tomto prípade museli zasiahnuť sudičky a rodičia hereckej kolegyne, ktorí úplnou náhodou pracovali ako televízni producenti. A zakríknutý mladík Eric z úspešného sitcomu Tie roky sedemdesiate bol na svete.

Odtiaľ bol už len krôčik pred filmové kamery. Teda, podľa pravdy, tých krôčikov bolo viac. Z Christophera sa stal Topher Grace. Najprv sa mihol v Oscarmi ovenčenom Trafficu: Aféry (bez)mocných. Nasledoval Úsmev Mony Lisy, v ktorom kritici vyzdvihli práve talentovaného Gracea. Definitívne si pozíciu váženého herca vybudoval snímkou V dobrej spoločnosti. Sociálnu komédiu, ktorú môže divák vidieť aj v kine na Slovensku, síce režíroval Paul Weitz (Prci, prci, prcičky), ale všetci zhodne tvrdia, že je to veľmi milé a kultivované dielko. A to aj vďaka Topherovi.

,,Ako herec máte dve možnosti. Hrať muža, ktorým by ste chceli byť, alebo hrať muža, ktorým ste," povedal Grace v jednom z rozhovorov. Či sa tohto hesla pridrží aj pri treťom pokračovaní Spidermana, kde si má zahrať zloducha, uvidíme. Ale pri jeho presvedčivom hereckom prejave možno prídu diváci na to, že z tohto pána treba mať strach. Topher rules!

Talent na zabitie
Má úsmev, pri ktorom zídu na um dve možnosti: Buď ju chytiť za líčka a ,,zožrať" od lásky, alebo jej jednu vylepiť. Po výkone vo Vojne svetov sa asi väčšina triezvo uvažujúcich Slovákov prikloní k druhej alternatíve, ale pre jedenásťročnú Dakotu Fanningovú to vôbec nie je zlá vizitka. Rozmaznané hypochondrické americké dievčatko, trpiace klaustrofóbiou, zatienilo svojím výkonom aj filmového otecka Toma Cruisa – a z Dakoty išiel väčší strach ako zo Spielbergových mimozemšťanov. A podľa toho, čo sa hovorí, to ešte nie je všetko, čo plánuje slečna Fanningová ukázať.

Už ako šesťročná sa zmietala na operačnom stole v seriáli Pohotovosť, kritici ju vychválili do nebies za výkon v násilnom thrilleri Muž v ohni a v súčasnosti má na konte viac ako desať ,,celovečerákov". Najnovším projektom sladkej plavovlasej bábiky bude skutočný príbeh o trénerovi jazdectva a jeho dcére, ktorí chcú na dostihoch súťažiť s chorým koňom.  Dojímavý koncept filmu Dreamer a fakt, že ide o príbeh voľne inšpirovaný skutočnými udalosťami, naznačujú, že v tomto prípade do hry už môže vstúpiť aj pozlátený chlapík menom Oscar. Dievčatko, ktoré vedelo čítať vo dvoch rokoch a jej obľúbeným filmom je Odviate vetrom, by si s ním určite rado potykalo…

Zaspáva so scenármi
Síce má o dva roky viac ako plavovlasý zázrak z Ameriky Dakota Fanningová, ale výzorom stále pripomína roztomilého trpaslíka Kýblika s melancholickým pohľadom. Freddie Highmore pred kamerou stál už ako päťročný (nie nadarmo je jeho matka agentkou britských hercov), ale definitívne si ho zapamätali diváci až po premiére filmu Hľadanie Krajiny-Nekrajiny. Trinásťročný Brit predviedol na plátne na gram presne vyváženú zmes detského zúfalstva, radosti a dezilúzie.

O pár generácií starší kolega Johnny Depp okamžite, ako dostal scenár k filmu Charlie a továreň na čokoládu, zavolal kamarátovi Timovi Burtonovi a odporučil mu mladý talent. Výsledkom je ďalšia úloha, ktorá posunula Freddieho na status detskej hviezdy. V súčasnosti nakrúca s Lucom Bessonom animovano-hranú rozprávku Arthur and the Minimoys a na dobrú noc mu mama predčítava hollywoodske scenáre, ktoré mu ponúkli. Najbližších päť rokov má čo robiť, aby všetko stihol. Vyjadril sa totiž, že keď dospeje, skoncuje s herectvom. A pri fakte, že k jeho najobľúbenejším scénam patrí demolácia detského divadla a že ho rozčuľovali fanúšikovia, ktorí pokrikovali na Johnnyho Deppa ,,I love you", môže z tohto chlapca veru vyrásť poriadny bastard. Alebo druhý Johnny?

debata chyba