Zasiahne olympiáda chránenú prírodu?

V tatranských národných parkoch podľa ochranárov stále existujú nedotknuté miesta, ktoré spoločná kandidatúra Slovenska a Poľska na ZOH 2022 môže zničiť.

24.05.2013 10:01
Tatry, Štrbské Pleso Foto: ,
Väčšina z opýtaných s olympiádou v Tatrách súhlasí, sú však proti jej uskutočneniu v národných parkoch.
debata (5)

Ministerstvo životného prostredia zatiaľ nevie posúdiť, či príprava športovísk bude mať na chránené územia dosah. Bude tak môcť urobiť až z komplexného materiálu z dielne ministerstva školstva, ktorý má obsahovať aj analýzu dosahov na životné prostredie. Rezort školstva ho má predložiť do konca októbra tohto roku na rokovanie vlády.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnili lesoochranárske zoskupenie VLK a agentúra Focus, vyplýva, že hoci väčšina respondentov s olympiádou v Tatrách súhlasí, je proti jej uskutočneniu v národných parkoch. Podľa Juraja Lukáča zo združenia VLK výsledok svedčí o tom, že takmer 90 percent ľudí nemá vedomosť o našich chránených územiach. „Ľudia chcú olympiádu v Tatrách, ale nechcú, aby bola v národných parkoch. To je však nemožné, pretože prekrytie národných parkov so samotnými Tatrami je takmer 100-percentné,“ hovorí.

V rámci spoločnej kandidatúry Slovenska a Poľska sa majú všetky alpské športy konať v lyžiarskom stredisku Jasná. Podľa starostu obce Demänovská Dolina Jakuba Vojteka všetky zásahy do životného prostredia tam už boli vykonané. „Tatry sú už takmer pripravené z hľadiska ubytovacích kapacít a všetky zjazdovky spĺňajú zvolené parametre na olympijské disciplíny,“ tvrdí. Podľa neho chýba už len dobudovať cestnú infraštruktúru, ktorá má prepojiť Jasnú s plánovanou olympijskou dedinou v Liptovskom Mikuláši.

Lukáč s ním sčasti súhlasí, ale dodáva, že na južných svahoch Chopka, kde sa plánujú vybudovať ďalšie zjazdovky, sú nedotknuté územia, ktoré vďaka olympiáde môžu zaniknúť.

Vedenie spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá lyžiarske strediská v Tatrách prevádzkuje, v týchto dňoch prezentovalo záujem usporiadať vlastnícke vzťahy so štátom. Vymeniť chce pozemky s najvyšším stupňom ochrany, kde nie je možné pokračovať v budovaní turizmu, za štátne pozemky s menším stupňom ochrany. Jedným z tých, o ktoré spoločnosť prejavila záujem, má byť práve nedotknutá južná strana Chopku. Hovorkyňa Zuzana Fabianová prípadné zásahy do životného prostredia nevylúčila. „Máme určité predstavy o dobudovaní stredísk, ale všetko musí prebehnúť s EIA, teda s posudzovaním vplyvov na životné prostredie a následným spracovaním a schválením v územnoplánovacej dokumentácii,“ uviedla v stanovisku TMR.

Podľa envirorezortu na rozdiel od ochranárov však ešte nie je možné povedať, aký vplyv bude mať kandidatúra na prírodu. "Environmentálne aspekty ministerstvo životného prostredia posúdi ešte pred oficiálnym podaním konečnej kandidatúry na usporiadanie ZOH 2022.

Hovorca Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček potvrdil, že environmentálna komisia prípravného výboru už mala pracovné stretnutie, na ktorom skúmala štúdie z predchádzajúcich slovenských kandidatúr a schválený územný plán. O jeho výsledkoch viac nepovedal.

Oficiálnu prihlášku na ZOH 2022 musia obe krajiny podať do 14. novembra tohto roka. Do konca októbra by malo ministerstvo školstva v spolupráci so Slovenským olympijským výborom predložiť vláde komplexný materiál, kde bude zahrnutá aj problematika týkajúca sa životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba