Za hranice už nevyvezú toľko liekov

Štátny ústav pre kontrolu liečiv urobil historický krok. Prvýkrát nepovolil vývoz lieku do zahraničia, pretože by chýbal našim pacientom. Ide o liečivo Lyrica, ktoré používajú epileptici a pacienti s neurologickými ochoreniami. Podľa našich informácií zoznam liekov, ktorých sa zákaz týka, sa bude rozširovať.

26.05.2013 17:00
lekáreň, lekárnik, liek, lieky Foto: ,
Nedostatok niektorých liekov v lekárňach trvá už niekoľko mesiacov. K onkologickým či kardiologickým liekom pribudli najnovšie aj lieky na liečbu reumy a osteoporózy.
debata (12)

Mal by naň pribudnúť aj preparát na riedenie krvi. Na nedostatok určitých liekov a ich vývoz za hranice viackrát v minulosti upozorňoval denník Pravda. Ich výpadok v lekárňach trvá už niekoľko mesiacov, k onkologickým či kardiologickým liekom pribudli najnovšie aj lieky na liečbu reumy a osteoporózy.

K rozhodnutiu o zákaze vývozu lieku Lyrica dospel Štátny ústav pre kontrolu liečiv na základe analýz údajov o počte dovezených liekov na Slovensko, spotrebe liekov hlásenej Národnému centru zdravotníckych informácií a stanoviska hlavného odborníka pre neurológiu. „Vzhľadom na to, že za liek nie je možná iná terapeutická náhrada, jeho vývozom by mohlo hroziť reálne riziko nedostupnosti lieku pre tisícky pacientov na Slovensku," vysvetlila zastavený vývoz hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Problémy s nedostatkom ďalších liekov ústav ešte preveruje. Od januára do konca marca 2013 zaslali podľa nej distribútori viac ako 1 400 oznámení o vývoze liekov.

Problémy pribudli aj reumatikom

Lekárnici upozorňujú, že pacientom už dlhšie chýbajú lieky Inspra, Clexane, Micardis. Používajú sa na riedenie krvi, na liečbu vysokého krvného tlaku aj srdcového zlyhávania.

Najnovšie sa v zozname nedostatkových liekov objavil aj Prolia, je to injekčná forma na liečbu reumatických chorôb a osteoporózy. Odborník na reumatológiu Ivan Rybár tvrdí, že ide o originálny liek bez náhrady a predpisuje ho asi tri roky. „Pre pacienta ide o veľmi komfortnú liečbu, pretože sa podáva iba dvakrát do roka, znáša sa veľmi dobre, navyše pacient zaň nedopláca veľa," tvrdí Rybár. Existujú aj iné, staršie, lieky, tie už sa podávajú častejšie, napríklad aj raz za jeden týždeň, prípadne mesiac. „Pre reumatikov je nočná mora, ak by sa dostali do situácie, že nebudú mať svoje lieky vtedy, keď ich potrebujú," povedala Jana Dobšovičová Černáková z Ligy proti reumatizmu. Dlhodobým prerušením liečby sa podľa nej môže celkový zdravotný stav zhoršiť a čo viac, práve pri týchto diagnózach, keď napríklad v kĺboch nastávajú deformácie, strata funkčnosti, môže spôsobiť aj nezvratné zmeny a poškodenia.

Do zahraničia môžu lieky vyvážať distribučné firmy legálne, pretože v rámci Európskej únie platí voľný pohyb tovaru. Stačí, ak Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásia 30 dní pred plánovaným vývozom aký liek a v akom množstve plánujú vyviezť za hranice. Ten môže vývoz takého lieku zakázať. Podľa Pernišovej predtým musia najprv analyzovať údaje o počte dovezených liekov, spotrebe liekov a žiadajú aj o stanovisko hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva v konkrétnom medicínskom obore a to môže nejaký čas trvať. Až po zanalyzovaní týchto údajov môžu vývoz zakázať.

Utajení distribútori

Zoznamy firiem, ktoré chcú lieky predať v zahraničí, však ústav nezverejňuje. Hanka Rážová z Asociácie na ochranu spotrebiteľov liekov si myslí, že ak by firmy na svojej webovej stránke zverejnil, pomohlo by to k lepšej kontrole vývozu. „Pravidelné aktualizovanie by takto prispelo k sprehľadneniu obchodovania s liekmi, ktoré má napomôcť, aby obyvatelia Slovenska neboli vystavení riziku nedostatku určitých druhov liekov, ku ktorému v súčasnej dobe dochádza," tvrdí Rážová.

Denník Pravda žiadal zoznam distribútorov od ústavu na základe zákona o prístupe k informáciám. Chcel názvy firiem a liekov, ktorých vývoz nahlásili. Štátny ústav odmietol zoznam poskytnúť s vysvetlením, že samotné oznámenie o zámere vykonať vývoz ešte neznamená, že sa vývoz uskutoční. „Poskytnutie informácií pred ukončením šetrenia by mohlo znamenať poskytnutie zavádzajúcich informácií, nakoľko údaje o plánovanom vývoze nemusia zodpovedať reálnemu počtu vyvezených liekov," píše sa v odpovedi ústavu na žiadosť denníka.

Právnik Peter Wilfling vysvetlil, že podľa infozákona sa nemôžu sprístupniť iba také údaje, ktoré by vážne poškodili firmu, prípadne by išlo o obchodné tajomstvo. „Z odpovede Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv nie je jasné, prečo by poskytnutý zoznam mohol firmy poškodiť oproti konkurencii a prečo by to malo byť obchodným tajomstvom," dodáva Wilfling.

Vývoz liekov je výnosným biznisom, pretože na Slovensku je cena liekov oproti susedným krajinám oveľa nižšia. Podľa odhadov predstavuje ročný obrat na predaji liekov do zahraničia sumu okolo 300 miliónov eur. Štatistické údaje hovoria, že minulý rok sa vyviezli lieky v hodnote za 290 miliónov eur, predminulý rok viac než 330 miliónov eur. Najviac ich išlo do Rakúska, Nemecka, Anglicka a do susedných Čiech.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba