Do Lipšicovej strany vstúpili odídenci z SaS

Predstavitelia Liberálnej dohody dnes oficiálne ohlásili svoje spojenie so stranou Nová väčšina (NOVA) Daniela Lipšica. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave spojenie zdôvodnili úsilím vytvoriť relevantnú a dôveryhodnú alternatívu k súčasnej vláde Smeru. Strana by sa mala volať Nová väčšina - Dohoda.

26.05.2013 15:31 , aktualizované: 16:43
Daniel Lipšic, Jozef Kollár Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (163)

„Toto spojenie dáva Slovensku nádej vrátiť mu šancu vytvoriť slušnú krajinu,“ uviedol líder NOVA Daniel Lipšic. Spojenie NOVA a LIDO je podľa neho prvým dôležitým krokom spájania stredopravých síl. Ďalšie rokovania prebiehajú. „Obrazne povedané, dnes sa spojil Dunaj s Moravou, no do Dunaja sa ešte vlieva aj Hron a Váh,“ povedal Lipšic. Kto by mal byť Hronom a Váhom, však nekonkretizoval, hovoril o možnosti spájať slušných politikov.

Jozef Kollár z Liberálnej dohody uviedol, že sa nebráni pocitu, že toto je sobáš z rozumu. "Áno je, ale je to rozum, ktorý dokazuje, je čas na spájanie a že sme pripravení rešpektovať rôznorodosť, inakosť a jedinečnosť, povedal Kollár. Vyjadril presvedčenie, že spojenie napĺňa očakávanie stredopravých voličov, že lídri dokážu krajinu vyviezť z krízy a dokážu ponúkať riešenia postavené na slobode, ale aj zodpovednosti jednotlivca.

Lipšic ďalej povedal, že v rámci NOVA pribudne ku konzervatívnej a občianskodemo­kratickej názorovej frakcii aj frakcia liberálna. „Zástupcovia všetkých frakcií budú rovnovážne zastúpení vo vedení strany i na kandidátkach vo voľbách do NRSR a do Európskeho parlamentu,“ uviedol Lipšic. Tým podľa neho chce strana v novej podobe dokázať, že mieni zastupovať celú škálu názorov našich voličov a schopnosť dohodnúť sa na riešeniach, ktoré umožnia zlepšiť život ľudí na Slovensku.

Jedným z pilierov novej strany by podľa Lipšica mala byť aj ekonomická kompetencia a schopnosť riadiť štát. „Vďaka nášmu spojeniu máme najsilnejší ekonomický tím,“ povedal Lipšic a obrazne vedľa seba postavil Kažimíra s Kollárom a Malatinského s Miškovom. „Kvalita je jednoznačne na našej strane,“ uviedol Lipšic.

Oficiálne prijatie LIDO do štruktúr NOVA by malo byť oficiálne spečatené na celoslovenskom zjazde NOVA, ktorý bude 15. júna v Košiciach.

Na otázku, či sa bude nový politický subjekt snažiť o vytvorenie poslaneckého klubu v parlamente, keďže im k tomu chýba jeden poslanec, Kollár oznámil, že prebiehajú rokovania s nezaradenými poslancami. „No až potom, ak sa dohodneme, to budeme oznamovať,“ dodal.

Oba subjekty potvrdili spoločný postup vo voľbách do VÚC a to, že chcú postaviť dvoch kandidátov na predsedov samosprávnych krajov. Či to bude aj kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a či ním bude Daniel Krajcer, nespresnili. „V rámci BSK ešte nie je známy oficiálny kandidát pravice,“ uviedol Krajcer.

Horský: Je to pozitívna správa

Spojenie strany NOVA Daniela Lipšica a Liberálnej dohody (LIDO), ktorú založili odídenci zo SaS, nemožno vnímať inak ako pozitívne. Uviedol to politológ Michal Horský. Na druhej strane, podľa jeho slov ide o priznanie Lipšica, že pokus strany NOVA o preniknutie do straníckej scény je neúspešný a priznanie, že LIDO je ako samostatný subjekt bez šancí.

Sprava: Členovia Liberálnej dohody Daniel... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Daniel Lipšic Sprava: Členovia Liberálnej dohody Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Jozef Kollár a členovia strany Nová väčšina Jana Žitňanská a Daniel Lipšic na Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov.

„Pravdou však ostáva, že zavedené politické strany, teda tak strany Ľudovej platformy, ako aj OĽaNO a SaS, sú tak málo akcieschopné, že si priam vynucujú vznik nového politického subjektu, ktorým môže byť nová pravica,“ myslí si Horský. Práve ona by mohla uvážlivo spustiť nie dezintegračné, ale integračné procesy v stredopravej časti politickej scény.

Horský pritom očakáva ďalšiu integráciu do strany NOVA. Ako horúceho kandidáta vníma Občiansku platformu, ktorú založil priateľ expremiérky Ivety Radičovej a niekdajší šéf jej poradcov Marián Balázs. Vzniknutý subjekt sa tak „môže stať významnou stranou tzv. novej pravice“.

Baránek: Liberálom rozumiem, prečo tak urobili. Lipšicovi nie

„O spojení strany Daniela Lipšica NOVA a platformy Liberálna dohoda sa dlho hovorilo, napriek tomu ma to prekvapilo,“ pripúšťa politológ Ján Baránek. Hovorí, že rozumie počínaniu liberálov, ktorí odišli zo SaS. „Skôr mi otázniky vyvstávajú z toho, že kresťansko-konzervatívny Daniel Lipšic sa rozhodol pre tento krok,“ povedal Baránek.

Predstavitelia Liberálnej dohody podľa Baránka potrebujú nejakú platformu, aby sa zviditeľnili. „Toto je podstatne jednoduchší krok, ako zakladať stranu a zbierať podpisy,“ dodal Baránek, ktorému je z tohto uhla pohľadu jasné, prečo sa dnešný krok udial. Aby bolo spojenie vierohodné, tak sú dve možné cesty, ako to dosiahnuť. „Buď by musel povedať Daniel Lipšic, že prestáva byť kresťansko-demokratickým politikom, alebo musia vyhlásiť v tejto strane platformy,“ myslí si Baránek. To už dnes po zlúčení aj urobili. V NOVA budú od teraz pôsobiť tri frakcie. Každá bude zastúpená vo vedení hnutia. Ide o občiansku, konzervatívnu a liberálnu frakciu.

Baránek si aj tak nevie dosť dobre predstaviť, lebo to budú podľa neho platformy len v ekonomickej, možno čiastočne v sociálnej oblasti. „Liberárno-politické riešenia sú niekedy dosť vzdialené od riešení kresťanských,“ hovorí Baránek. Podľa neho je nezvyklé, aby natoľko odlišné platformy boli v jednej strane. Úplný problém vidí v ideovej oblasti, najmä v postojoch k otázkam antikoncepcie, registrovaných partnerstiev, celej problematiky LGBTI komunity či dekriminalizá­cie drog

Ak by Nová väčšina prijala v budúcnosti ďalších prípadných politikov, ktorí by opustili materské strany, tak by strana podľa Baránka bola len záchytným miestom pre pravicovo orientovaných politikov, ktorí nie sú zaradení. „Takto sa politická strana nezvykne konštituovať,“ dodal Baránek. Na druhej strane je to však aj dôsledok počínania klasických pravicových strán, ktoré po ostatných voľbách v roku 2012 podľa Baránka nezapĺňajú uvoľnený voličský priestor zmysluplnou agendou. „Tieto procesy sú výsledkom ich zlých povolebných postupov,“ myslí si Baránek.

163 debata chyba