Správa o rodovej rovnosti rozbúrila poslancov v Národnej rade

Rovnosť medzi mužmi a ženami je podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) dôležitá nielen z ľudskoprávneho hľadiska, ale aj z ekonomického pohľadu. Ženy totiž podľa jeho slov obsadili od roku 1970 dve tretiny vytvorených pracovných miest.

28.05.2013 11:49
NR SR, parlament Foto:
Národná rada SR
debata (33)

„V rámci EÚ nastúpili dokonca ženy v posledných rokoch na 75 % novovytvorených pozícií,“ vyčíslil šéf rezortu práce v závere rozpravy k Súhrnnej správe o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2012. Materiál predložil na rokovanie Národnej rady (NR) SR a poslanci v pléne o ňom diskutovali v piatok (24.5.) a v utorok.

Podľa Richtera zvyšovanie zamestnanosti žien v mnohých desaťročiach prispelo k zvyšovaniu globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) vo väčšej miere ako napríklad nové technológie. „Ak by sme prirátali aj objem neplatenej práce v domácnosti, bol by ich prínos oveľa vyšší,“ zdôraznil minister.

Cieľom rezortu práce na nové programové obdobie čerpania eurofondov je tak podľa jeho slov podporiť aj adekvátne uplatnenie žien na trhu práce a vytvoriť im lepšie podmienky pre zosúladenie rodinného a pracovného života. „Tak, aby si ženy nemuseli vyberať medzi rodinou a kariérou,“ dodal Richter.

Do správy zahrňme aj mužskú problematiku, žiada poslanec Kvasnička

Správa o rodovej rovnosti by sa mala premeniť na správu o rovnosti pohlaví. Mala by byť zároveň dopracovaná o problematiku príslušníkov mužského pohlavia. V úvode deviateho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR to žiadal poslanec za KDH Marián Kvasnička.

Kresťanský demokrat porovnával mužov a ženy, hovoril o feminizme i o genderovom rasizme. Do pléna dostal aj rôzne ženské literárne postavy, Sigmunda Freuda, fyzickú a mentálnu kastráciu. Hneď na začiatok vystúpenia tiež priznal, že sú veci, ktoré on na rozdiel od svojej manželky robiť nedokáže. „Napríklad som nikdy nerodil,“ povedal.

Procházka: Nejde o tému medziplanetárneho súboja pohlaví

Do diskusie sa zapojili viacerí zákonodarcovia. Štefan Kuffa (OĽaNO) sa pohoršil nad tým, že ženy sa dnes vzdávajú svojej ženskosti a muži mužskosti. Nezdá sa mu to správne rovnako ako to, že sa v istej rozprávke zaľúbi princ do princa, a nie do princeznej. Igorovi Matovičovi zas v Kvasničkovom vystúpení chýbali slová o mnohých súčasných slovenských matkách, ktoré sú dnes podľa neho často otrokyňami.

„Pán poslanec Kvasnička, mne sa zdá, že vy ste tú tému uchopili ako akýsi medziplanetárny súboj pohlaví, kde ženy sú buď víly Amálky, alebo amazonky,“ reagoval na Kvasničkovo vystúpenie Radoslav Procházka (nezaradený). Zdôraznil, že na Slovensku žije veľa žien – matiek, ktoré by chceli pracovať, ale nepracujú. „Kým nebudú detské centrá, reálna možnosť skráteného pracovného úväzku a podobné predpoklady pre spojenie rodinného života s profesnou realizáciou, tak je zbytočné trápiť sa, kto komu závidí pipíka a prečo,“ uzavrel Procházka.

33 debata chyba