Kauza tajný spis pokračuje, ukázali sa ďalší agenti

Kauza údajného tunelovania vojenskej tajnej služby vyniesla na verejnosť mená a tváre súčasných či bývalých dôstojníkov, ktoré mali zostať navždy v utajení. Za necelé tri týždne od jej prevalenia sa až šesť tajných vyjadrovalo v médiách, ďalší traja prišli za poslancami do parlamentu. Bezpečnostný analytik to hodnotí ako znak hlbokých vnútorných problémov týchto zložiek.

28.05.2013 15:39 , aktualizované: 20:00
Ivan Macko, tunelovanie tajných služieb Foto: ,
Ivan Macko, ktorý pôsobil ako vojenský pridelenec v Turecku s akreditáciou v Iráne a Gruzínsku, sa prihlásil pred novinárov ako nový svedok v kauze údajného tunelovania VSS.
debata (200)

Verejné vystupovanie spravodajcov odštartoval medializovaný dokument, ktorý údajne pochádza z prostredia tajných služieb. Okrem jeho autora Vladimíra Suchodolinského reagovali na dianie aj šéf zlúčeného Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra, jeho zástupca Róbert Tibenský. Objavili sa tiež fotky bývalých šéfov vojenskej rozviedky Juraja Šeba či Romana Mikulca. Včera sa zas prihlásil autor ďalšieho spisu Ivan Macko, ktorý tvrdí, že vyšetroval súvisiaci spis. Popred médiá sa mihli aj ďalší traja spravodajcovia, z ktorých je jeden ešte aktívny, keď šli vypovedať pred parlamentným výborom. Prezradilo sa tiež, že k tajnej službe patrí aj brat prokurátora Jaroslava Kozolku.

„To, že sa ukazujú a vystupujú pred médiami, ukazuje, aký hlboký a vážny je problém s fungovaním spravodajských služieb a ich vnútorným životom. Keby sa nič nedialo, tí ľudia ani nevylezú,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný. Podľa neho pritom ide o dlhodobý problém, ktorý sa len stupňuje. „To, čo urobil Suchodolinský, považujem za vysoko neprofesionálne. Na druhej strane predpokladám, že tá situácia bola z ich pohľadu taká vážna, že to bol akt zúfalstva,“ dodáva analytik.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor pripomína, že z hľadiska zákona by mali zostať niektoré funkcie či tváre v utajení. „To, ako sa postupuje, je minimálne neštandardné, lebo spravodajské služby predsa len pracujú v určitom stupni utajovania,“ vraví. Aj keď legislatíva podľa neho nehovorí, kto môže vystupovať verejne a kto nie, opisuje činnosti, ktoré sa zverejniť nesmú. To pritom platí aj o bývalých spravodajcoch. „Aj pracovník spravodajských služieb, ktorý odíde zo služby, má povinnosť zachovávať mlčanlivosť o svojich úlohách, zaradení a plnení úloh spravodajských služieb. V tomto zmysle môže byť zbavený mlčanlivosti len zákonným spôsobom,“ dodal Ivor.

Ďalšia nová správa?

Pribúdajúce svedectvá zamotávajú aj samotnú kauzu údajného rozkrádania vojenskej tajnej služby. Pred parlamentný výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva včera došli svedčiť štyria agenti, z ktorých je jeden ešte v službe. Aj keď zasadnutie prebiehalo v priestoroch parlamentu v hĺbke dvoch poschodí pod zemou, a to s vylúčením verejnosti, prichádzajúcich spravodajcov médiá bez problémov zachytili.

Verejne prehovoril len Ivan Macko, ktorý tvrdí, že je autorom ďalšej inej správy svedčiacej o tunelovaní. „Bol som zaradený do procesu vyšetrovania istých káuz. Našou úlohou bolo zistiť, čo sa v službe dialo v rokoch 2006 až 2010. V roku 2010 ma riaditeľ služby poveril, aby som preveril finančné toky v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. Ten bol dobudovaný, funkčný a zostane naďalej utajený. Ale spôsob, akým bol realizovaný, vykazoval znaky podozrenia z trestnej činnosti,“ vyhlásil Macko, plukovník v zálohe, ktorý pôsobil ako vojenský pridelenec v Turecku s akreditáciou v Iráne a Gruzínsku. Tvrdí, že o prípade zhromaždil aj potrebné dôkazy na začatie trestného stíhania, ku ktorému však nikdy nedošlo. Keď o podozrivom hospodárení informoval po zmene vlády ministra obrany Martina Glváča, ten sa odmlčal. V decembri bol napokon Macko odvolaný z funkcie.

Glváč k existencii novej správy povedal, že tá nesúvisí s prvou správou. Odmieta tiež, že by bol Macko odvolaný z dôvodu jeho vyšetrovania. „Určite nebol odvolaný z tohto dôvodu, lebo ja som tieto materiály posunul orgánom vnútornej bezpečnosti. Pán Macko mal možnosť ísť na políciu alebo prokuratúru,“ reagoval.

Padlo prvé trestné oznámenie

Minister Glváč stojí za tvrdením, že spis, ktorý má dokazovať rozkrádanie vojenského majetku, je kompilátom účelovo vybratých dokumentov. Potvrdiť to mal pred výborom údajne aj jeden zo svedkov. „Jeden svedok povedal, že v správe bol aj iný obsah. Poznámky, ktoré do nej napísal, sa v nej nenachádzajú,“ uviedol Glváč.

Predseda kontrolného výboru a exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ) včera Glváčovi navrhol, aby časť správy odtajnil a zverejnil. Keďže ten tvrdí, že ide o neautentickú slohovú prácu, vraj by to nemal byť problém. „Slohové práce by sme nemali utajovať. Čo nie je autentické a utajené, treba odtajniť,“ uviedol Fedor s tým, že by malo stačiť začierniť vybrané pasáže. Či sa tak stane, minister zatiaľ nespresnil. Výbor by však o kauze mal na výjazdovom rokovaní hovoriť už vo štvrtok, a to priamo v priestoroch spravodajcov.

Podľa informácií Pravdy ministerstvo obrany podalo prvé trestné oznámenie včera, a to v súvislosti s únikom utajovaných skutočností. V najbližších dňoch by pritom malo byť rozšírené, a to aj o oznámenia smerujúce proti konkrétnym osobám. Glváč už minulý týždeň avizoval, že keďže kolujúci materiál bol zneužitý na politické účely, podá trestné oznámenie na exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ale aj na Mikulca a Suchodolinského.

200 debata chyba