Smer presadil tajnú voľbu šéfa NKÚ, Ľudová platforma stiahla Žilinku

NKÚ na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa. Vládny Smer v utorok presadil tajné hlasovanie a Ľudová platforma (KDH, SDKÚ, Most-Híd) stiahla svojho kandidáta Maroša Žilinku.

28.05.2013 20:51
Maroš Žilinka Foto: ,
Ľudová platforma (KDH, SDKÚ, Most-Híd) stiahla svojho kandidáta na šéfa NKÚ Maroša Žilinku (na snímke).
debata (41)

Špeciálny prokurátor a bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra bol jediným kandidátom na šéfa NKÚ. Ľudová platforma od začiatku podmieňovala Žilinkovu nomináciu verejnou voľbou. Sociálni demokrati sa od začiatku netajili tým, že s verejným hlasovaním nesúhlasia.

Voči Žilinkovi mali niekoľko výhrad, okrem iného ho označili za príliš mladého a spojeného s politikou, keďže v minulom volebnom období pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra. Opozícia argument veku odmieta. Poukázala na to, že napríklad predseda vlády Robert Fico (Smer) zasadol prvýkrát do premiérskeho kresla v nižšom veku ako má dnes Žilinka.

Keďže nový šéf NKÚ nie je stále známy, na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie.

Procházka: Zámienka s verejnou voľbou je smiešna

Opozícia konečne pochopila, že Smer sa o moc deliť nechce a nebude a že na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) potrebuje človeka, na ktorého sa síce nebudú môcť spoľahnúť občania, ale o to viac sa naň bude môcť spoľahnúť vládna strana. V reakcii na utorkové dianie okolo voľby šéfa NKÚ to povedal poslanec Radoslav Procházka (nezaradený).

Procházka neraz opozíciu upozorňoval, že Smer jej nedovolí pozíciu obsadiť. Pred časom tiež povedal, že opozícia by sa mala vzdať možnosti obsadiť post šéfa NKÚ. Ešte v apríli poslanec opozícii odkazoval, že Smer nikdy nepustí do čela NKÚ osobu, ktorá by ho mohla akokoľvek ohroziť. „Potrebuje tam totiž spolupáchateľa, nie dozorcu,“ povedal vtedy Procházka.

Poslancovi sa nepozdával postup Ľudovej platformy, ktorá podmienila kandidatúru svojho nominanta Maroša Žilinku verejnou voľbou. „Zámienka s verejnou voľbou je absolútne smiešna, pretože všetci v tomto štáte, ktorí vedia počítať do 83, zároveň vedia aj to, že ktokoľvek bude do člena NKÚ zvolený, bude doň zvolený rozhodnutím Smer-u. Hrať sa za týchto okolností na to, aby nový predseda nevedel, kto za neho hlasoval, je urážka inteligencie všetkých gramotných občanov,“ vysvetlil Procházka. Zdôraznil, že Žilinka bol dobrý kandidát. „Jeho najlepšou vizitkou je fakt, že ho Smer nechcel,“ uzavrel.

41 debata chyba