Výška hladiny Dunaja v Bratislave prekročila osem metrov

Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla v utorok o 6.00h výšku 842 centimetrov, informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Zo stredy na štvrtok, alebo vo švrtok ráno by však mala dosiahnuť hodnotu, akú mala v roku 2002, keď Bratislavu zastihla posledná veľká povodeň. Tvrdí to Danica Lešková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Hladiny Dunaja podľa nej na rakúskom úseku momentálne ešte stúpajú.

03.06.2013 22:11 , aktualizované: 04.06.2013 06:36
Dunaj, povodne, záplavy Foto: ,
Hladina Dunaja na Slovensku by mala v najbližších dňoch ešte stúpať.
debata (58)

„Zdá sa, že v Nemecku už hladina kulminovala, takže očakávame, že najväčšie vodné stavy prídu sem až zo stredy na štvrtok, možno vo štvrtok ráno,“ uviedla hydrologička. Vraví, že SHMÚ momentálne nemá takmer žiadne informácie o tom, čo sa deje na hornom úseku Dunaja. „Veľmi dôležitá vodomerná stanica Passau bola zatopená, boli tam skutočne historické vodné stavy. Ťažko odhadovať, kedy bude kulminácia tu na Slovensku,“ podotkla.

„Konkretizovať kulmináciu, jej výšku, prípadne čas, je teda problematické, napriek tomu sa domnievame, že kulminácia by mohla byť medzi 900 až 960 cm v Devíne, v Bratislave niečo cez 10 metrov,“ vyčíslila. V roku 2002 hladina kulminovala v Devíne pri vodnom stave 948 centimetrov. „Bude to teda približne rovnaké, plus mínus 20 centimetrov,“ dodala s tým, že v utorok budú výpočty presnejšie.

So zvyšujúcou sa hladinou Dunaja je Viedenská cesta a Tyršovo nábrežie v Bratislave približne od 10.00 až do odvolania uzavreté. Na mieste sa budú nachádzať hliadky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave a v prípade potreby budú regulovať premávku. Uviedla to bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Bratislavská MHD pre tento stav zrušila autobusovú linku č. 82.

„Polícia žiada vodičov, aby svoje vozidlá v tomto úseku neparkovali a zároveň aj všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa tomuto úseku vyhýbali. Zároveň žiadame všetkých, ktorí svoje vozidlá na dotknutých komunikáciách parkujú, aby ich vo vlastnom záujme premiestnili,“ dodala s tým, že v opačnom prípade budú vozidlá odtiahnuté. Bližšie informácie o odtiahnutých vozidlách poskytne mestská polícia.

Krízovú situáciu Bratislava zatiaľ nevyhlási

Krízovú situáciu zatiaľ hlavné mesto pre zvyšujúcu sa hladinu Dunaja nevyhlási. Dohodli sa na tom primátor Bratislavy Milan Ftáčnik spolu so starostami piatich dotknutých mestských častí a zástupcami polície i hasičov na zasadnutí krízového štábu.

V bratislavskom Devíne stúpajúca voda zaliala...
V bratislavskom Devíne stúpajúca voda zaliala...
+21V bratislavskom Devíne stúpajúca voda zaliala...

„Hladina Dunaja ešte nezodpovedá tomu, aby sme vyhlásili krízový stav a aby sme považovali situáciu za vážnu,“ povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. „Ešte nie sme pri tom, čo nás čaká v stredu alebo vo štvrtok. Z hľadiska zákona sa krízový stav tiež vyhlasuje vtedy, ak nastáva tretí stupeň povodňovej aktivity,“ tvrdí.

Ftáčnik však rozhodol, že krízový štáb sa opäť zíde v utorok o 15.00, aby situáciu znova prehodnotil. „Dnes máme ešte dostatok času na to, aby sme sa pripravili na najväčšiu prívalovú vlnu. A chceme byť presvedčení, že všetko z hľadiska toho, čo mohli urobiť samosprávne inštitúcie spolu so štátnymi, sme urobili,“ dodal Andrassy.

Fico: Pripravení sú vojaci i hasiči

Sme pripravení bojovať so storočnou vodou a vďaka protipovodňovým opatreniam zvládnuť situáciu podobnú tej, ako nastala v roku 2002. Povedal to premiér Robert Fico na mimoriadnom brífingu v súvislosti s aktuálnou povodňovou situáciu na Dunaji.

Fico vyhlásil, že ministerstvo obrany vyčlenilo viac ako 150 vojakov, ktorí sú pripravení zabezpečovať prepravu osôb a tovaru do Devína a Devínskej Novej Vsi v prípade, že bude zaplavená Devínska cesta. V pohotovosti je podľa Fica aj tristo príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pre prípad núdzových situácií.

Ozbrojené sily vyčlenili 353 profesionálnych vojakov, ktorí sú v prípade potreby pripravení pomôcť pri povodniach. Okrem personálu vyčlenili 40 kusov techniky, ako napríklad nákladné automobily TATRA a AKTIS, vrtuľníky, ale aj člny. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

V Devíne je pod vodou časť nábrežia

V Devíne stúpajúca voda zaliala časť Slovanského nábrežia a spod hladiny trčia už len časti informačných tabúľ či cyklistických značiek. Na Devínskej ceste sa dostala do záhrad a pivníc niekoľkým rodinám. Starostka mestskej časti Ľubica Kolková hovorí, že situácia v mestskej časti zatiaľ nie je dramatická a ak voda nebude vyššia ako v roku 2002 a hrádza vydrží, Devín ochráni.

Hradenie chráni Devín v dvoch častiach. Jedno je umiestnené pri parkovisku pod hradom, kde sa ho voda však ešte nedotkla, a druhé v úseku od školy po prístav. „Stále monitorujeme situáciu, hrádza to zvládne do výšky 1 100 centimetrov, plus mínus pol metra. V roku 2002 mala voda výšku 998 centimetrov, takže, ak by bola hladina taká ako vtedy, ešte ju zvládame s rezervou,“ uviedla starostka.

Plavbu na Dunaji popoludní zastavili

Pre stúpajúcu hladinu zastavila Štátna plavebná správa (ŠPS) dopravu na Dunaji. Od 18.00 je tak zakázaná plavba všetkým lodiam na vodnej ceste Dunaja. Ide o protipovodňové opatrenie, keďže môže byť ohrozená bezpečnosť plavebnej prevádzky. V súčasnej situácii zvýšenej hladiny vody totiž jej prietok a rýchlosť prúdenia už neumožňujú bezpečnú plavbu. „Plavidlá pohybujúce sa v takom silnom prúdení nie sú schopné dosiahnuť bezpečnú rýchlosť a sú ohrozované aj množstvom plávajúcich prekážok, napríklad kmeňmi stromov,“ opísala Jana Vadkertyová zo Štátnej plavebnej správy.

Opatrenie má podľa jej slov predchádzať nehodám, pri ktorých môžu byť ohrozené ľudské životy či majetok. Naposledy bola zastavená plavba na Dunaji od 5. februára do 28. februára 2012, dôvodom boli ľadovce.

Podľa ministerstva dopravy sa vzhľadom na vývoj v Rakúsku a Nemecku očakáva, že Dunaj bude ešte stúpať. „Od momentu, kedy začne v nemeckom Passau hladina klesať, zvyčajne trvá ešte niekoľko dní, kým klesne hladina na bezpečnú úroveň aj na Slovensku,“ priblížil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Lode, ktoré zákaz plavby zastihne na území Slovenska, budú podľa neho na obnovenie plavby čakať v bazénoch verejného prístavu v Bratislave a na pristávacích polohách na voľnom toku Dunaja. Tie sú v čase povodní využívané ako ochranné útulky pre lode.

Dunaj ešte výrazne stúpne

Hladina Dunaja na Slovensku by mala v najbližších dňoch ešte stúpať. Ako povedal Pavol Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), nasvedčujú tomu najnovšie údaje z juhonemeckého Passau. "Pokiaľ v auguste 2002, kedy sme zaznamenali tretí najväčší prietok Dunaja za sto rokov, namerali v Passau 1 081 centimetrov, tak v pondelok ráno 1 220 centimetrov. Vodohospodári sa na stúpanie Dunaja pripravujú a pokračujú v montovaní mobilných zábran v protipovodňovom systéme v Bratislave – v Devíne pod hradným bralom a na Slovanskom nábreží, v Karloveskej zátoke a aj v Starom Meste – na Gondovej ulici pri Šafárikovom námestí a na Petržalskom brehu Dunaja. V Devíne začal Slovenský vodohospodársky podnik osádzať mobilné protipovodňové zábrany už v nedeľu podvečer.

V súvislosti so stúpaním hladiny riek Morava a Dunaj sprevádzkovali vodohospodári aj tri čerpacie stanice vnútorných vôd, ktoré sú v Zohore (okres Malacky), Kľúčovci (okres Dunajská Streda) a v Patinciach (okres Komárno). Ako dodal Virág, v Komárne bol z preventívnych protipovodňových dôvodov uzatvorený objekt, ktorý uzatvára vstup do lodenice.

Pre úsek Dunaja na Slovensku platí hydrologická výstraha 3. stupňa

Pre celý úsek Dunaja platí až do piatka do 23. hodiny hydrologická výstraha 3. stupňa. SHMÚ očakáva vzhľadom na hydrologickú situáciu v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja výrazný vzostup vodných hladín s dosiahnutím až 3. stupňa povodňovej aktivity. Výrazný vzostup vodných hladín sa očakáva aj na Malom Dunaji.

Ohrozené sú tak okresy, cez ktoré veľtok preteká, a to Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky – juh. V stanici Bratislava dosahuje hladina toku Dunaj 801 centimetrov (cm), v stanici Devín 774 cm. Hladina toku Morava dosahuje v stanici Devínska Nová Ves 639 cm. Hladina Dunaja by mala dosiahnuť výšku, akú mala v roku 2002, keď Bratislavu postihla posledná veľká povodeň, o dva dni. Najväčšie vodné stavy podľa hydrometeorológov zasiahnu Slovensko zo stredy na štvrtok.

K pondelňajšiemu ránu sa naplnili predpovede zrážok v povodí Dunaja v Nemecku a v Rakúsku, pričom za posledných 24 hodín tam spadlo 20 až 60 mm zrážok. V polohách nad 2 000 metrov to bolo aj nad 90 mm, lenže vplyvom ochladenia vo forme snehu," povedal hydrológ Peter Smrtník. Dodal, že za posledné štyri dni napršalo v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja prevažne od 60 do 170 mm, pričom ojedinele to bolo až nad 200 mm. „Dôležitou informáciou je, že dážď na povodí Dunaja v druhej polovici nedele výrazne ustával. V oblasti prestáva pršať a takýto stav bude pretrvávať aj v najbližších dňoch. Ustávanie dažďa sa hneď prejavilo aj na poklese hladín alpských prítokov Dunaja Isar, Inn, Traun, Enns a Ybbs,“ upozornil.

Ako uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková, počas pondelka je predpoklad kulminácie hladiny v nemeckom profile Passau, kde je situácia naozaj vyhrotená. Nemeckí hydrológovia súčasnú povodeň prirovnávajú ku katastrofickej povodni z roku 2002. Voda, ktorá je už v koryte Dunaja v jeho rakúskom úseku má ešte stále stúpajúcu tendenciu a táto povodňová vlna musí pretiecť aj slovenským úsekom.

„Preto očakávame na Dunaji ďalší vzostup vodných hladín a prekročenie hodnôt zodpovedajúcich 2. stupňu povodňovej aktivity v Bratislave v pondelok a 3. stupňu povodňovej aktivity (850 cm) v utorok dopoludnia, s tendenciou ďalšieho vzostupu,“ uviedla Mikuličková.

Vodné dielo Gabčíkovo pomôže pri odvedení vysokých vodných stavov

V oblasti Vodného diela Gabčíkovo (VDG) Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) je od 18.00 vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity. Toto územie spadá do VII. povodňového úseku, Bratislava Sap. Od toho istého času je zastavená plavba plavebným opatrením, ktoré vydala Štátna plavebná správa Bratislava. Na území Rakúskej republiky sa nepláva už od nedele od 21.00. Informoval o tom riaditeľ VDG Ján Stoličný.

„V súvislosti s predpokladaným vývojom hydrologickej a meteorologickej situácie na Dunaji a na VDG zasadal technický štáb za účasti zástupcov Štátnej plavebnej správy (ŠPS) a ďalších odborníkov Slovenskej elektrárne. Na rokovaní sa zhodnotil súčasný stav objektov VDG a ich pripravenosť na odvedenie povodňového prietoku na stupni Čunovo a Gabčíkovo,“ povedal Stoličný s tým, že podľa prijatých uznesení ŠPS zabezpečila odtiahnutie lodných zostáv z vodného toku pod Bratislavou.

Dodal, že vodná elektráreň zabezpečuje prevádzkyschopnosť všetkých ôsmich turbín tak, aby bol prietok cez prívodný kanál maximálne energeticky využitý. „Na jednej turbíne sa prerušili opravárenské práce,“ podotkol.

Zástupcovia SVP potvrdili, že obidve plavebné komory v Gabčíkove sú plne funkčné a schopné prevádzky. Vzhľadom na vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity a zastavenie plavby cez VDG obsluha pripravila všetky objekty komôr na odvedenie vysokých vodných stavov tak, aby sa vylúčili, prípadne minimalizovali škody. „V priebehu dňa závod VDG zabezpečovalo činnosti podľa povodňových plánov (hliadkovú činnosť, manipulácie na objektoch stupňa Čunovo, priesakových kanáloch, čerpacích staniciach Dedinský ostrov a Bodický kanál). Začalo sa so záplavou ľavostrannej ramennej sústavy Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť,“ vysvetlil Stoličný.

58 debata chyba