Šéf VšZP: Prečo by štátna poisťovňa mala platiť viac ako iná?

Asociácia nemocníc Slovenská odporúča 57 regionálnym nemocniciam, ktoré združuje, vypovedať zmluvu so zdravotnou poisťovňou Union.

04.06.2013 14:00
marcel rofai, poisťovňa, vzp Foto: ,
Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.
debata (28)

Dôvodom sú nízke platby za ukončené hospitalizácie oproti Všeobecnej zdravotnej poisťovni a zdravotnej poisťovni Dôvera. Ďalším dôvodom, pre ktorý sa rozhodla asociácia pristúpiť k vypovedaniu zmlúv, je aj tlak Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tá tvrdí, že ak nemocniciam vyhovujú nižšie ceny, ktoré im uhrádza Union, tak platby zníži aj ona. Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai tento postup odôvodňuje tak, že ide o platby z verejných zdrojov, a preto by ceny, ktoré platia zdravotné poisťovne, nemali byť rozdielne.

Nemyslíte si, že zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne ide o nátlak na nemocnice?
Nie. Nakoľko ide o verejné zdroje, záleží nám na ich efektívnom využívaní.

Neuvažujete o tom, že tento jednotný postup, aby platby za ukončené hospitalizácie boli od všetkých zdravotných poisťovní rovnaké, by mohol byť aj podnetom pre Protimonopolný úrad?
Nie, nevidíme na to dôvod. Návrh Všeobecnej zdravotnej poisťovne na prípadnú úpravu zmluvných podmienok sa týka len cenových podmienok, teda cien, za aké bude Všeobecná zdravotná poisťovňa nakupovať zdravotnú starostlivosť. VšZP má aj v súčasnosti možnosť kedykoľvek rokovať s každým poskytovateľom o cenových podmienkach, pričom jej snahou je, aby za jej poistencov pri rovnakých výkonoch poskytovanej zdravotnej starostlivosti boli z verejných zdrojov hradené porovnateľné finančné prostriedky. Tento postup je aj v intenciách prípravy na zavedenie DRG-systému.

Zníži Všeobecná zdravotná poisťovňa platby nemocniciam za ukončené hospitalizácie, ak ich Union zdravotná poisťovňa nezvýši?
Všeobecná zdravotná poisťovňa bude uvažovať o úprave cien tak, aby naplnila ustanovenie zákona o efektívnom využívaní verejných zdrojov.

V zmluvách pre nemocnice je aj dodatok, že ak nepristúpia na návrh VšZP, štátna poisťovňa s nimi alebo s niektorými nemocničnými oddeleniami vypovie zmluvu. V akých prípadoch pristúpite k nezazmluvneniu oddelení, prípadne nemocníc?
Podstatou návrhu Všeobecnej zdravotnej poisťovne nie je odzmluvňovanie nemocníc, ale prípadná úprava zmluvných podmienok, ak nemocnica bude poskytovať poistencom inej zdravotnej poisťovne rovnakú zdravotnú starostlivosť za ceny nižšie, ako sú ceny Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Prečo by napríklad za rovnakú operáciu žlčníka mala Všeobecná zdravotná poisťovňa platiť z verejných zdrojov viac, ako platí iná poisťovňa?

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba