Smer odmietol v parlamente diskutovať o kauze VSS

Poslanci Smeru odmietli v parlamente diskutovať o kauze údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke. Doplniť program aktuálnej schôdze o rokovanie o kauze vo Vojenskom spravodajstve navrhli strany Ľudovej platformy a OĽaNO. Minister obrany Martin Glváč mal podľa návrhu informovať národnú radu o podozreniach s nehospodárnym nakladaním s majetkom vo vojenskej tajnej službe. Poslanci Smeru opozičný návrh nepodporili.

04.06.2013 11:40 , aktualizované: 13:18
parlament, Paška Foto: ,
Poslanci Smeru odmietli diskutovať v parlamente o kauze údajného tunelovania VSS. Na snímke šéf parlamentu Pavol Paška.
debata (81)

Minulý týždeň sa na podnet poslancov Smeru prestal kauzou zaoberať Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. „Znamená to, že kolegovia vo výbore z vládnej strany sa rozhodli, že im stačia ministrove vysvetlenia o slohovej práci,“ vysvetlil predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ).

Tajná správa, ktorá v ostatných dňoch vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a údajne vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili už traja svedkovia, ktorí chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Opozícia chce mimoriadnu schôdzu o podozreniach z tunelovania VSS

Tri opozičné strany KDH, Most a SDKÚ (Ľudová platforma) chcú zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde chcú hovoriť o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 – 2010. Trojica strán začne v utorok zbierať podpisy poslancov. Na zvolanie schôdze ich potrebuje 30. Po ich odovzdaní je predseda NR SR povinný zvolať schôdzu do siedmich dní.

Iniciatíva troch strán je reakciou na to, že kauzou sa už nemá ďalej zaoberať osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a v utorok im v pléne neprešlo ani zaradenie diskusie o podozreniach na riadnu schôdzu NR SR. Ako povedal predseda SDKÚ Pavol Frešo, opozícii išlo o to, aby to, čo sa nepodarilo vďaka odmietnutiu poslancov Smeru vyriešiť na výbore, vyriešili priamo v pléne.

„Národná rada je zvrchovaný orgán, ktorý má dohliadať aj na tajné služby. Ak to má robiť, môže to robiť aj v pléne, keď výbor zlyhá. Poslanec Martin Fedor sa o to snažil dlhodobo, ale bol nakoniec odmietnutý s tým, že sa spustí vyšetrovanie samotnými aktérmi tejto kauzy, o ktorých výsledkoch sa niekedy v budúcnosti niečo dozvieme,“ zdôraznil Frešo.

Predseda SDKÚ Pavol Frešo Foto: Robert Hüttner
Pavol Frešo Predseda SDKÚ Pavol Frešo

Podľa Freša sú podozrenia tak vážna vec, že by sa ňou malo zaoberať plénum NR SR. „Ide nielen o to, čo máme vo vnútri štátu, kde má Smer väčšinu a správa sa tak ako za Mečiarovej vlády, teda nevyšetruje a len sa nato pozerá, ale ide aj o našu medzinárodnú povesť. Naši partneri musia vedieť, že si takýto škandál vieme poriadne vyšetriť, že si vieme urobiť poriadok,“ vyhlásil Frešo.

Opozícia bola podľa neho odmietnutá vládnou väčšinou a v tomto prípade bude reagovať tak, ako opozícia reagovať má, v tejto chvíli teda zbiera podpisy, aby bola mimoriadna schôdza len k tomuto bodu. „Aby sa tunelovania na VSS vyšetrili, aby sa povedalo kto je vinník, aby sa udialo to, čo je v demokraciách normálne, aby sa objasnilo čo sa stalo a aké opatrenia sa musia spraviť. A nie aby to bolo samovyšetrené tak, ako to v tejto chvíli realizuje vládny Smer,“ uviedol Frešo.

Frešo pripomenul, že v minulosti sme mali termín samoúnos, ktorý sa týkal únosu Michala Kováča mladšieho. „V tomto prípade samovyšetrovanie dopadne rovnako ako teória o samoúnose, ukáže sa, že to len prekrýva niečo, čo je skryté hlboko pod povrchom,“ konštatoval s tým, že opozícia má právo kontroly, vládna moc musí byť pod dozorom a ľudia majú právo vedieť, že existuje aj iný názor. „Toto nám bolo znemožnené. Preto chceme schôdzu, kde sa to jasne vysvetlí,“ dodal.

Vládna strana Smer-SD odmieta podľa predsedu KDH kontrolu. „V piatok zablokovala rokovanie príslušného kontrolného výboru pre vojenské spravodajstvo, teraz vládna strana Smer odmietla túto kontrolnú činnosť, resp. zodpovednosť na úrovni pléna NR SR. Preto sme sa odhodlali zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu,“ uviedol. Spravodajské služby, či už vojenská alebo civilná, sú podľa neho veľmi dôležité pre záujmy štátu, jeho stabilitu a pre jednotlivé inštitúcie, ktoré reprezentujú štátnu moc.

„Sú dôvodné podozrenia alebo skutočnosti, ktoré hovoria o tom, že vojenská spravodajská služba bola rozkrádaná. Sú zase iné obvinenia, že VSS bola a môže byť rozkladaná. Otázka znie, či to nie je aj, aj. Či vojenské spravodajstvo nie je aj rozkrádané, aj rozkladané. Preto KDH podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom objasnenia všetkých súvislosti, nielen cez médiá, ale aj na neverejnom rokovaní parlamentu s cieľom prijať účinné opatrenia pre zastavenie tohto trendu a pre nápravu,“ zdôraznil Figeľ.

Podľa predsedu Most Bélu Bugára to, čo sa deje vo VSS a čo ukazuje táto kauza, ohrozuje záujmy SR nielen smerom k partnerom, ale aj do vnútra štátu. „Sú to veci, ktoré dávajú podozrenie, že nielen z hľadiska hospodárenia, ale aj narábania s rôznymi informáciami, tu nie je všetko v poriadku, takže jednoznačne je povinnosťou na túto kauzu upozorniť,“ uviedol.

Vládna moc sa bojí podľa neho každej kontroly, preto nemá opozícia inú možnosť, len dať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. „Ak to zablokujú, máme aj iné možnosti. Nič iné nechceme, len aby sa vysvetlilo, kto urobil chybu a či bude potrestaný, či záujem štátu bude obhajovaný viac ako záujem jednotlivcov, ktorých tam dosadil Smer,“ vyhlásil.

Ľudovci zatiaľ odvolanie Glváča nepodporujú

Trojica opozičných strán zatiaľ nepodporuje návrh podpredsedu SaS Ľubomíra Galka na odvolanie ministra obrany Martina Glváča z funkcie. „Teraz je dôležité, aby si to páni zo Smeru poriadne rozmysleli, či odmietnu takýto typ diskusie. Ak sa zachovajú tak arogantne ako za mečiarovskej éry, ako sa zachovali v prípade Tomáša Boreca, nevylučujeme tento krok (odvolanie Glváča – poznámka). Dostávajú poslednú šancu na normálnu debatu o národnoštátnych záujmoch,“ povedal.

Ak by mali zaznieť tajné veci, opozícia je pripravená aj na neverejné rokovanie, ale v žiadnom prípade nebude akceptovať, že vládna moc odmieta kontrolu nad svojim konaním. „Nebudeme spolupracovať so zametením podozrení pod koberec,“ konštatoval. Zároveň pripomenul, že keď bol Robert Fico v opozícii, vtedajšia koalícia mu nijako nebránila kontrolovať, čo sa deje. „Bol v privatizačnej komisii pre plynárne až po obdobie, keď bol podpredseda NR SR. Ale v takto vážnych podozreniach brániť a stavať sa na stranu tých, ktorí sa to snažia zakryť… Neverím, že Smer chce mať takú reputáciu, že sa podieľa na zahmlievaní a zametaní situácie pod koberec. Férový mechanizmus je rokovanie NR SR,“ zdôraznil.

Most podľa Bugára zatiaľ nepodporuje návrh na odvolanie Glváča z funkcie, pretože zatiaľ neboli vyčerpané všetky možnosti. „Preto sme chceli rozpravu na výbore. Odmietli. Chceli sme rozpravu počas tejto schôdze. Odmietli. Ďalšia možnosť je mimoriadna schôdza. Ak ju odmietnu, nevylučujeme, že sa nakoniec dostaneme k tomu. Dovtedy budeme zbierať ďalšie informácie,“ povedal.

Podľa Figeľa Ľudová platforma je dôslednou a konštruktívnou opozíciou. Nejde preto o preteky pri odvolávaní. „Vojenské spravodajstvo si zaslúži oveľa viac svetla ako máme. Žiadame o to na úrovní výboru, pléna tejto schôdze. Ďalším logickým a správnym krokom je mimoriadna schôdza o tejto téme. Je na Smere, či chce férovo, zodpovedne, transparentne konať, alebo zakrývať,“ povedal s tým, že nevylučuje, že zakrývanie, alebo stav vo vojenskom spravodajstve bude treba personalizovať so súčasným šéfom rezortu.

81 debata chyba