Závisí od Gabčíkova, či rozdelí vodu efektívne

Ladislav Gáll šéfoval Vodohospodárskej výstavbe v rokoch 2002 až 2006, v období „veľkej“ augustovej povodne roku 2002 a v rokoch 2010 až 2012. V tomto čase sa dokončili práce na projekte Bratislava – protipovodňová ochrana, ktorá má hlavné mesto ochrániť pred 100-ročnou vodou, v centre dokonca pred 1000-ročnou vodou.

05.06.2013 09:29
debata (4)

Správy z Nemecka hovoria o 500-ročnej vode, ustojíme to?
Slovensko urobilo veľký krok vo vybudovaní protipovodňovej ochrany Bratislavy vybudovaním technických opatrení na úseku pri Bratislave, v ústí Moravy a aj pod Gabčíkovom. Toto bol veľmi premyslený a dôležitý krok, ktorý reagoval na povodeň v roku 2002. Celý úsek Dunaja na Slovensku dostal významnú protipovodňovú injekciu. Spolu s projektom Vodného diela Gabčíkovo znamená míľový krok v protipovodňovej ochrane obyvateľstva a majetku. Bratislavská ochrana je dimenzovaná na 1000-ročnú vodu, to je prietok 13 500 kubíkov za sekundu a táto povodeň ho určite nedosiahne.

Dosiahne aj u nás Dunaj podobnú hladinu ako v meste Passau?

Ladislav Gáll Foto: Archív Andreja Baráta
Ladislav Gáll, Dunaj Ladislav Gáll

Prívalová vlna sa čiastočne sploští. Niečo bude absorbované inudáciami. Zrážky v povodí Dunaja postupne ustávajú. V roku 2002 bol prietok približne 10 400 kubíkov vody za sekundu, v Bratislave bol vodný stav 991 centimetrov a myslím, že aj teraz bude atakovaný.

Sú niekde slabiny?
V oblasti Vodného diela Gabčíkovo bude kľúčová práca dispečingu. Deľba prietokov do prívodného kanála a starého koryta. Predpokladám, že staré koryto je pripravené na prechod povodňovej vlny. Predsa však, ochranné hrádze už majú svoj vek, a priestor inundácie môže byť dosť zavegetovaný.

Kde ešte môže nastať problém?
Kritické miesta boli v roku 2002 ešte v Štúrove, no aj tam bola časť pobrežnej línie sanovaná. Priesaky boli aj na ľavostrannej hrádzi pri obci Gabčíkovo, aj táto hrádza však bola sanovaná. Pravostranná hrádza sa zatiaľ nestihla dokončiť v celej dĺžke. Ak by tam došlo k vyliatiu, nič by to neohrozilo. Sú tam polia. Sídla sú vyššie.

Treba do budúcnosti stavať čoraz vyššie hrádze?
Extrémne výkyvy počasia vyvolajú určite množstvo ďalších opatrení. Možno aj dobudovanie dunajskej línie na ešte vyššie prietoky. Je to výzva pre ďalšiu generáciu vodohospodárov.

4 debata chyba