Súd začal prejednávať žalobu Babiša kvôli ŠtB

Bratislavský súd začal vo štvrtok prejednávať žalobu podnikateľa Andreja Babiša, ktorý sa domáha verdiktu, že bol vo zväzkoch československej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vedený ako agent neoprávnene. Miliardár pred súdom spoluprácu s československou tajnou službou poprel. Sudkyňa následne súd odročila na október, kedy hodlá vypočuť svedkov.

06.06.2013 14:37
Andrej Babišš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (3)

Z Babišovho zväzku vyplýva, že bol od roku 1980 údajne dôverníkom tajnej polície a v novembri 1982 sa stal jej agentom. Babiš v 80. rokoch pracoval v podniku zahraničného obchodu Petrimex a v roku 1985 s ním ŠtB údajne prerušila spoluprácu, pretože odišiel na dlhodobý služobný pobyt do Maroka.

Babiš vo štvrtok na súde vyhlásil, že za komunizmu ako pracovník zahraničného obchodu prišiel do kontaktu s ŠtB, ale že s ňou nespolupracoval. ŠtB sa podľa neho zaujímala o dovoz nekvalitných fosfátov zo Sýrie.

„Ja som žiadnu spoluprácu s nikým nepodpísal,“ uviedol vlastník holdingu Agrofert, podľa jeho slov bol v zahraničí práve v čase, keď údajne súhlasil so spoluprácou s komunistickou tajnou políciou. Spochybnil tiež pravdivosť informácií z archívneho zväzku, že mu ŠtB platila občerstvenia. Uviedol, že v spomínanom období bol na služobnej ceste v cudzine.

Babiš sa pred súdom sťažoval, že informácie o údajnej spolupráci s ŠtB zasahuje do jeho súkromia. „Mám s tým zásadný problém. Bol som na prvých stránkach slovenských médií,“ poznamenal. Neskôr dodal, že sa stal obeťou ŠtB. Podnikateľ stojí v čele politického hnutia ANO, ktoré sa v Česku pripravuje na parlamentné voľby v budúcom roku.

Babiš zažaloval Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý archívne zväzky ŠtB spravuje. Jeho zástupca pred súdom vyhlásil, že so žalobou nesúhlasí. Uviedol, že ústav nie je nástupcom ŠtB a že ani nezodpovedá za pravdivosť informácií v archívnych zväzkoch. K žalobe sa však bližšie nevyjadril s odôvodnením, že ÚPN ho prípadom poveril ešte iba v stredu. Obe strany sporu navrhli súdu vypočuť viacerých svedkov. Vypovedať majú napríklad niekdajší Babišovi spolupracovníci z Petrimexu.

Kým Andrej Babiš sa obhajoval s pomocou dvoch advokátov, ÚPN zastupoval iba vedúci kancelárie ústavu, ktorý nie je právnikom. Podnikateľova žaloba nie je prvou, ktorej v ÚPN čelia. Kvôli evidencii vo zväzkoch ŠtB sa na súdy v minulosti obrátilo niekoľko desiatok osôb. Viac ako desiatka žalujúcich uspela s návrhom na vydanie rozsudku, podľa ktorého boli vo zväzkoch ako spolupracovníci ŠtB evidovaní neoprávnene. V niekoľkých prípadoch súdy tiež prikázali ÚPN, aby k archívnym zväzkom pripojil informácie o výsledku súdneho sporu.

3 debata chyba