Lajčák: Európsky súd pre ľudské práva dal jasnú odpoveď krikľúňom

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dal podľa ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka veľmi jasnú odpoveď všetkým krikľúňom. Reagoval tak na rozhodnutie súdu, ktorým zamietol sťažnosti dvoch bývalých slovenských občanov. Tí sa na ESĽP obrátili práve pre stratu slovenského občianstva po prijatí maďarského.

06.06.2013 16:27
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák
debata (43)

Ako minister poznamenal, pre Slovensko je tento verdikt zadosťučinením. „Rozhodnutie ESĽP dalo jasnú odpoveď na obvinenia a kampaň, ktorá bola voči Slovensku veľmi neférovo vedená prakticky tri roky o tom, že náš zákon porušuje ľudské práva a že ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo v dôsledku toho, že si dobrovoľne zvolili občianstvo iného štátu, boli pozbavení svojich práv,“ uviedol na dnešnom brífingu.

Týmto sa podľa neho zreteľne povedalo, že slovenský právny predpis o štátnom občianstve je v súlade s príslušnou európskou legislatívou. Zároveň dúfa, že po tomto rozhodnutí všetci svojvoľní vykladači slovenských zákonov a ústavy s tým prestanú.

Lajčák potvrdil, že SR spolu s maďarskou stranou odborne a vecne rokujú o vyriešení tejto otázky. Označil ju za bilaterálnu záležitosť. „Problémom nie je slovenský zákon, ale dva zákony. Ten slovenský bol prijatý ako odpoveď na maďarský. Ktokoľvek tvrdí, že maďarský zákon je dokonalý a slovenský je zlý, tak po rozhodnutí európskeho súdu má jasnú odpoveď, že nemá pravdu,“ zdôraznil.

Zároveň je rád, že aj Budapešť rešpektuje vzájomnú dohodu na bilaterálnom riešení tejto problematiky. „S maďarským kolegom Jánosom Mártonyim sme poverili našich právnych expertov, aby nám predložili návrh riešenia. Stretávajú sa a pripravujú ich, ale nechcem predbiehať výsledky ich práce,“ poznamenal Lajčák.

Potvrdil tiež, že novela zákona o štátnom občianstve nie je momentálne aktuálna, keďže Ústavný súd (ÚS) SR stále nerozhodol o podaní skupiny poslancov. Tí sa na neho obrátili ešte v septembri 2011, pričom poukazovali na protiústavnosť tohto právneho predpisu.

Na otázku, či by sa zmena nemala prijať čo najskôr, keďže na novelu doplatili aj tí, na ktorých nebola pôvodne zameraná, poznamenal, že vláda si je vedomá jej negatívnych dôsledkov na viacerých ľudí, ktorí prišli o slovenské občianstvo, hoci si ho chceli zachovať. „Novela však bola len reakciou na zákon, ktorý prijala maďarská strana bez konzultácií s nami, hoci sa týka našich občanov,“ zdôraznil.

Európsky súd pre ľudské práva 4. júna konštatoval, že dvaja sťažovatelia sa pre maďarské štátne občianstvo rozhodli dobrovoľne v čase, keď boli predmetné ustanovenia zákona o štátnom občianstve SR platné. Súd uviedol, že obaja boli uzrozumení s tým, že dobrovoľným nadobudnutím maďarského občianstva stratia slovenské. V uvedenom prípade preto nedošlo k svojvoľnému odobratiu štátneho občianstva SR.

43 debata chyba