Ústava nebráni voľbe nového šéfa prokurátorov

V parlamente sa čaká na júnovej schôdzi ostrý slovný súboj Smeru s opozíciou, či voliť nového kandidáta na generálneho prokurátora. Bude to však hlavne polemika politických stanovísk, ústavnoprávne bude v tej chvíli vo výhode vládna väčšina.

07.06.2013 12:00
parlament, tajne hlasovanie, generalny prokurator Foto:
Tajná voľba generálneho prokurátora 17. júna 2011.
debata (39)

Traja oslovení odborníci na ústavné právo Pravde povedali, že nie je ústavná prekážka, ktorá by bránila voľbe nového kandidáta. „V tomto prípade asi neexistuje ústavná prekážka. Existujú prekážky politické alebo morálne,“ komentoval novú voľbu ústavný právnik Peter Kresák. Hoci je podľa neho zvolený kandidát Jozef Čentéš, tak na to, aby nastúpil do funkcie, potrebuje vymenovanie prezidentom Ivanom Gašparovičom. Ako ďalej poznamenal Kresák, keďže prezident so všetkou zodpovednosťou povedal, že ho nikdy nevymenuje, tak generálny prokurátor nie je. Kresák predpokladá, že Čentéš pôjde na súd do Štrasburgu, bude namietať, že nemal prístup k spravodlivému súdu a „to aj určite vyhrá, ale nemôže namietať, že nebol vymenovaný“.

Rovnako Dušan Nikodým z Ústavu štátu a práva SAV sa vyjadril, že „žiadna prekážka tam nie je“. Bývalý sudca Ústavného súdu Ján Drgonec si tiež myslí, že nič nebráni zvoleniu nového kandidáta na šéfa prokurátorov.

Zatiaľ stále nie je známe, o kom budú poslanci hlasovať v tajnej voľbe. Opozícia stojí pri Čentéšovi, iného kandidáta ani predkladať nebude. Smer je zdržanlivý a oficiálne nechce vyhlásiť, že podporí bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára. Odporučila ho ešte začiatkom roka Rada prokurátorov SR. Nedávno sa však jej zloženie obmenilo a je pravdepodobné, že sa ešte k svojmu odporúčaniu vráti. V utorok by mala Rada prokurátorov zvoliť nové vedenie a vraj potvrdí podporu Čižnárovi.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej zo Smeru sa nechcel vyjadrovať, či navrhne Čižnára. Povedal len, že ešte je čas a v posledných dňoch s ním ani nekomunikoval. Oponenti Smeru sa budú snažiť voľbe zabrániť. Niektorí vyzývajú prokurátorov, aby sa na voľbe nezúčastnili. Čentéš aj opozícia už avizovali, že výsledok voľby napadnú na súde. Mohlo by to ohroziť novú hlavu prokuratúry? „Morálne a politicky, ale právne nie,“ usúdil Kresák. Podľa neho sa nájdu prokurátori, ktorí prejavia záujem uchádzať sa o kreslo šéfa. Nikodým poznamenal, že Čentéš bude do istej miery v nevýhode. „Aj keby mu Ústavný súd vyhovel, nebude sa dať nič robiť, možná je len nejaká finančná náhrada. Inak sa to bude dať ťažko riešiť,“ dodal Nikodým. Ústavný súd má stole podanie opozície, ktorá napadla ústavnosť vládnej novely o organizácii Ústavného súdu, podľa ktorej sa mala riešiť sťažnosť Čentéša. Súd zatiaľ pozastavil účinnosť novely, o merite veci nerozhodol.

Zrejmé nie je ani to, ako a kedy Ústavný súd vyrieši sťažnosť Čentéša, že ho prezident odmietol vymenovať. Čentéš zároveň žiadal dočasným opatrením pozastaviť novú voľbu. Problém je v tom, že 12 z 13 sudcov je namietaných. Súd sa doteraz nezhodol, aký postup vo veci zvolí. Pomôcť mala spomínaná vládna novela, ktorá je však pozastavená.

Podľa Kresáka súd sa pravdepodobne sústredí na rozhodnutie o protiústavnosti vládnej novely. Ak by konštatoval, že je v rozpore s ústavou, tak vládne riešenie definitívne končí. Následne sa súdu podľa právnika otvorí cesta, aby z vlastného rozhodnutia uplatnil, ako chápe Bangalórske princípy. Tie umožňujú pojednávať a rozhodovať aj sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený.

Drgonec je presvedčený, že Čentéšova sťažnosť má ďaleko od toho, aby sa o nej rozhodlo z dôvodu 12 namietaných sudcov. „Riešenie v súlade s právnym poriadkom podľa môjho názoru neexistuje napriek tomu, že niektorí ústavní sudcovia hovorili, že by si to vedeli predstaviť,“ dodal Drgonec.

Hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová konštatovala, že k dnešnému dňu nie je stanovený termín, keď by sa malo o sťažnosti Čentéša rozhodnúť.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba