Komárňanské hrádze dostávajú zabrať

V Komárne pokračuje boj s priesakmi na hrádzach pri Dunaji a Váhu. Nad celým mestom neustále krúžia vojenské vrtuľníky, pozdĺž hrádze sa rozliehajú sirény policajných áut.

08.06.2013 13:00
komarno, povoden, povodne, zaplava, voda,... Foto: ,
Dunaj bude klesať len veľmi pomaly, bude to extrémna záťaž pre hrádzu, tá na niektorých miestach presakuje.
debata

Tí spolu s hasičmi pravidelne kontrolujú najohrozenejšie úseky. Dunaj už začína kulminovať a potom bude len veľmi pomaly klesať, protipovodňová ochrana bude ešte dlho pod silným tlakom. Na niektorých miestach chýba Dunaju už len približne 70 centimetrov, aby sa vylial, hladina podľa hovorcu mesta Róberta Králika môže vystúpiť ešte o 20 až 30 centimetrov. Väčšie problémy sú však spojené s priesakmi. „Presakuje to na miestach, kde je betónová hrádza prerušená. Priesaky sú tiež na Váhu. Dvíha sa aj spodná voda. Práve sa ideme pozrieť do Novej Osady,“ uviedol.

V lokalite je podľa neho v ohrození niekoľko domov, o ktoré sa nik riadne nestaral. „Majú známeho majiteľa, no neurobili žiadne opatrenia. Ideme zistiť, či si tam zabudli niečo zatvoriť, alebo tam voda stúpa pozvoľna kvôli vysokému tlaku. Voda sa tu tlačí von cez škáry, ktoré zrejme neboli utesnené,“ dodal hovorca.

Vysoké hladiny na Dunaji a na Váhu sa budú držať až do zajtra. S priesakmi a s bojom proti spodnej vode môžu pomôcť dobrovoľníci. „Nápor na hrádze bude čoraz väčší, no verím, že to vydržia. Potrebovali by sme viac dobrovoľníkov na plnenie vriec. Doteraz sme naplnili asi 30-tisíc vriec s pieskom a budeme ich potrebovať ešte oveľa viac. Všade tam, kde vyviera spodná voda, kde sa snaží pretláčať cez rôzne diery,“ upozornil Králik.

Rozvodnený Dunaj prilákal množstvo zvedavcov na... Foto: Andrej Barát, Pravda
komarno, povoden, povodne, zaplava, voda, potopa, barat, alzbetin ostrov, alzbetin most, vrecia, pieskovanie, vrecovanie Rozvodnený Dunaj prilákal množstvo zvedavcov na Alžbetinom moste.

Pod vodou sú v Komárne zatiaľ len priemyselné budovy, tiež stavby v blízkosti prístavu. Obytné budovy podľa Králika zatiaľ nie sú v priamom ohrození.

debata chyba