Na Alžbetinom ostrove sa prepadla cesta

Na jednom z kritických miest v Komárne, na Alžbetinom ostrove sa v piatok večer prepadol malý úsek cesty, široký asi dva metre. Hoci to priamo nezavinila povodeň, obyvatelia sa obávajú, že táto menšia nehoda im môže narobiť veľké problémy. Pod jamou sa totiž mohla poškodiť drenážna rúra, ktorá pomáha odvádzať spodnú vodu v čase povodní.

08.06.2013 16:00
komarno, povoden, povodne, zaplava, voda,... Foto: ,
Na Alžbetinom ostrove sa prepadla cesta. Je to síce malá časť, no obyvatelia sa boja, že to poškodilo drenážnu rúru, ktorá má z ostrova odvádzať podzemnú vodu.
debata (1)

Podľa hovorcu mesta Róberta Králika sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť, či sa rúra poškodila alebo zaniesla zeminou. „Nie je to dobre vidieť. Podstatné však je, že z drenáže stále vyteká voda. Pod celým ostrovom sú dokopy tri takéto rúry, takže by to nemalo mať extrémny vplyv na odtekanie spodnej vody,“ ubezpečil. Drenáž by si teda stále mala plniť svoju funkciu.

Iný pohľad na vec však mali obyvatelia neďalekých domov. „Určite je tá drenáž narušená a o chvíľu nám tu všetkým stúpne spodná voda. Nemôže za to povodeň, ale zle odvedená práca. Tento úsek opravovali už viackrát a asi to nespravili poriadne,“ mienil majiteľ jedného z domov, ktorý si neželal uviesť meno.

Pod prepadnutým miestom sú navyše vodovodné, kanalizačné a plynové potrubia. Pitnú vodu už niekoľkým domom odstavili. Opravu komplikuje povodňová pohotovosť. Na miesto sa prišli pozrieť aj policajné a hasičské hliadky a vodárov upozornili, že oprava cesty musí počkať. Priechodnosť cesty v čase hroziacej povodne má podľa polície prioritu, aby sa mohli tadiaľ rýchlo presúvať napríklad nákladné vozidlá s pieskom.

Na Alžbetinom ostrove sa prepadla cesta. Foto: Andrej Barát, Pravda
komarno, povoden, povodne, zaplava, voda, potopa, barat, alzbetin ostrov, alzbetin most, vrecia, pieskovanie, vrecovanie Na Alžbetinom ostrove sa prepadla cesta.

Niektoré so záhrad na Alžbetinom ostrove sú kvôli stúpajúcej spodnej vode už zaplavené a ľudia sa snažia odčerpávať vodu späť do Dunaja. „Zatiaľ sa však nedeje nič katastrofické. Pochodili sme všetko, na niektorých miestach voda vyviera, no nie je to vôbec hrozivé. Komárno by to malo uniesť,“ uzavrel hovorca Králik.

1 debata chyba