Union ZP má problém. S najväčšou nemocnicou

Najväčšia nemocnica na Slovensku neberie poistencov zdravotnej poisťovne Union na plánované zákroky. Univerzitná nemocnica v Bratislave ošetruje klientov tejto poisťovne iba v akútnych prípadoch. Vedenie zdravotníckeho zariadenia to odôvodnilo nevýhodnou zmluvou s poisťovňou. Union ZP už pritom čelí hrozbe výpovedí zmlúv zo strany 57 regionálnych nemocníc.

09.06.2013 10:00
Zdravotná poisťovňa Union Foto: ,
Zdravotná poisťovňa Union
debata (62)

Univerzitná nemocnica Bratislava považuje zmluvné podmienky s poisťovňou dlhodobo za neudržateľné. Poisťovňa podľa nemocnice navrhuje nízke platby, ktoré nestačia na pokrytie výdavkov za zdravotnú starostlivosť klientov Unionu. „Napriek opakovaným rokovaniam sa podmienky nezmenili. ZP Union si na prvý polrok 2013 objednala rozsah zdravotnej starostlivosti v objeme nepostačujúcom na pokrytie potrieb jej poistencov. Z tohto dôvodu poskytuje Univerzitná nemocnica Bratislava poistencom ZP Union od 5. do 30. júna 2013 len neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Denníku Pravda sa stanovisko poisťovne nepodarilo získať. Obe strany o zmluvách rokujú ďalej.

Z tých istých dôvodov ako bratislavská nemocnica chce vypovedať zmluvu s poisťovňou aj 57 zdravotníckych zariadení, ktoré sú združené v Asociácii nemocníc. Ide o malé a stredné nemocnice. Nepáči sa im, že poisťovňa platí nízke sumy za skončené hospitalizácie. Výpovede s trojmesačnou výpovednou lehotou by mali nemocnice dávať počas celého júna. Ak by k dohode nedošlo, od septembra by ošetrovali poistencov Unionu iba v akútnych prípadoch.

Poisťovňa sa rozhodla, že začne rokovať s každou nemocnicou jednotlivo. „Niektoré nemocnice vraj od Unionu zdravotnej poisťovne dostali ponuky, zatiaľ neviem aké. Ani nevieme reakcie, pretože sme ani v jednom prípade nepočuli, že by k nejakej dohode došlo,“ povedal k aktuálnej situácii šéf asociácie Marián Petko. Dodal, že nevie, koľko nemocníc už výpovede poisťovni poslalo, lebo všetko je v štádiu rokovania. „Rozhodujúci bude ďalší týždeň. Nechceme zatiaľ veľmi stresovať pacientov, nechceme z nich urobiť rukojemníkov. Oni nemôžu za túto situáciu a nechceme postupovať ako odborári, aby sme ich zobrali ako nástroj,“ podotkol Petko.

Hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová o tomto probléme pred vyše týždňom tvrdila, že ich poistenci budú mať zdravotnú starostlivosť zabezpečenú, pretože poisťovňa má uzatvorené zmluvy so všetkými členmi asociácie do konca tohto roka.

Union ZP podľa asociácie platí menej ako štátna poisťovňa Všeobecná zdravotná a tiež ako Dôvera. K vypovedaniu zmlúv sa nemocnica rozhodla pristúpiť aj preto, lebo Všeobecná zdravotná poisťovňa nechce uhrádzať viac ako ostatné poisťovne, a preto nemocniciam navrhovala nižšie platby. Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai si myslí, že pri platbách z verejných zdrojov by ceny, ktoré platia zdravotné poisťovne, nemali byť rozdielne. „Prečo by napríklad za rovnakú operáciu žlčníka mala Všeobecná zdravotná poisťovňa platiť z verejných zdrojov viac, ako platí iná poisťovňa?“ pýtal sa Forai.

V zmluvách pre nemocnice VšZP údajne trvá na dodatku, že ak nepristúpia na návrh VšZP, štátna poisťovňa s nimi alebo s niektorými nemocničnými oddeleniami vypovie zmluvu. Forai existenciu tohto dodatku pre denník Pravda nepotvrdil.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba