Na Alžbetin ostrov sa tlačí ďalšia voda. Spodná

I keď prívalová vlna už opustila Slovensko, ľudia na jednom z najkritickejších miest pri Dunaji, na Alžbetinom ostrove v Komárne, si ešte nevydýchli.

10.06.2013 08:00 , aktualizované: 10:08
Alžbetin ostrov, Komárno Foto: ,
Na Alžbetinom ostrove sa prepadla cesta a hrozí, že sa poškodila drenážna rúra, ktorá má odvádzať spodné vody.
debata

Čakajú, že pohroma ešte len príde. Vždy, aj po tej najmenšej povodni, sa totiž začne dvíhať spodná voda. Tlačí sa cez rôzne škáry a zaplavuje pozemky a záhrady a takto preverí, ako kvalitne a bezpečne si ľudia postavili studne, kanalizáciu či pivnice.

Bez kanalizácie a bez vody

Čerpadlá tu bežia bez prestania. Voda niekde stihla vystúpiť už po kolená a stúpala ďalej. Ľudia si obložili domy vrecami, hoci vedia, že je to zbytočné. Podobne na tom bol aj pán Štefan Daniš. Po povodni v roku 2002 mal priamo v dome 12 centimetrov vody, nehovoriac o zaplavenom pozemku. Už teraz je podľa neho jasné, že to bude vyššie. 180-ročný dom to podľa neho zvládne, viac ho však momentálne trápi poškodená mestská kanalizácia.

„Plastová rúra sa zdeformovala. Zrejme nevydržala tlak od stúpajúcej spodnej vody. Som statik, upozorňoval som mesto, že to takto dopadne. Viac by vydržala oceľová, vystužená. No oni rozhodli, že to bude z umelej hmoty. A tu je výsledok,“ hneval sa Daniš. Teraz nebude môcť asi mesiac užívať dom.

Bez funkčnej kanalizácie sa nedá používať toaleta, kúpeľňa… A kým voda neopadne, nedá sa to opraviť. Kúsok pred jeho domom sa navyše stala ďalšia „havária“. Prepadla sa cesta. Síce len malý kus, no práve na mieste, kde sú všetky možné potrubia. Vodovodné, plynové, a najmä drenážne, na ktoré sa všetci spoliehali, že bude rýchlejšie odčerpávať vodu. Ak sa zanieslo, spodná voda bude zaplavovať

Alžbetin ostrov rýchlejšie. Hovorca mesta Komárno Róbert Králik však ubezpečoval, že na ostrove sú ešte ďalšie dve drenážne rúry. „Žiaľ, s týmto sú stále problémy. Vrstvy pod cestou sú stále podmývané spodnou vodou a zakaždým sa prepadáva.“ Niektoré domy museli vodári odstaviť od pitnej vody, ľudia očakávali, že im onedlho vypnú aj elektrinu.

Daň za romantiku

Na Alžbetinom ostrove sa buduje stále niečo nové. A podľa starších obyvateľov sa niektorí ľudia snažia vzdorovať prírode. Jeden z miestnych obyvateľov neváhal navoziť desiatky tatroviek zeminy, aby navýšil územie pod novostavbou, no zbytočne. Spodná voda to tam predsa len zalieva.

Aj napriek všetkým problémom s čerpadlami, nefunkčnou kanalizáciou, odstávkami vody či znehodnotenými záhradami tu ľudia chcú zotrvať. Aj Ján Baroš je ochotný pravidelne platiť „daň“ za romantiku Alžbetinho ostrova.

„Už v roku 2002, keď som mal postavené len steny, mi zaplavilo celý pozemok. Tak som to trochu vyvýšil. Vtedy som si otestoval, ako sa hýbe spodná voda. Treba sa s tým naučiť žiť,“ uviedol Baroš. A prečo tu vôbec staval, keď vedel, že je to riziková oblasť? „Lebo je tu veľa prírody. Som v podstate na dedine a pritom som za desať minút v meste, pešo. Mám tu súkromie a predsa som stále blízko diania,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba