Zbohom marhule, jahody, uhorky, zemiaky

Škody, na ktoré sa obyvatelia Alžbetinho ostrova pripravujú, nemajú pre väčšinu existenčný dosah.

10.06.2013 10:03
Uríčkovci Foto: ,
Pred povodňami majú Uríčkovci veľký rešpekt, no žiadna ich neodradila od života na Alžbetinom ostrove.
debata (5)

Aj Zlata Uríčková hovorí, že najväčšie škody bude mať zo zaplavenej záhrady len preto, že sa na nej celé roky nadrela. Že rukami drobila každú jednu hrudu. Ak bude voda v záhrade stáť príliš dlho, vypadnú marhule. Zbohom jahody, uhorky, zemiaky. A predsa mávne rukou a povie, že žiadna povodeň ich neodradí od života na ostrove.

Uríčkovci majú pritom pred veľkou vodou rešpekt. Obaja si dobre pamätajú potopu z roku 1965. Pán Ladislav práve slúžil na vojne pri raketovom vojsku. Pýtal sa domov, chcel utekať za rodičmi, no nepustili ho. Na útvare malo vtedy prioritu sledovanie neba nad Československom a ochrana pred americkými špionážnymi lietadlami. Pani Uríčkovú, zdravotnú sestru, zas vojaci naložili s kolegyňami do obojživelných vozidiel a odviezli k obci Číčov, kde sa pretrhla hrádza. „Prišli sme na najvyššie miesto v obci, do kostola, kde sa rozložil stan a ošetrovali sme tu ranených a chorých.“

Najväčší problém však robila po opadnutej povodni hygiena. Zasiahlo to pitnú vodu. „Všade boli uhynuté zvieratá, hrozili choroby a infekcie. A všade množstvo komárov, mapovali sa ich liahništia,“ opisovala Uríčková a dodala, že hygiena bude veľkým problémom aj po tejto povodni. Odborníci už varovali ľudí pred konzumáciou zeleniny zo zaplavených záhrad či konzumáciou potravín zo zaplavených skladov a pivníc.

Paradoxne veľká povodeň z roku 1965 priniesla podľa Uríčkovej južnému Slovensku aj veľa pozitívneho. Voda vtedy zmietla domy z ubíjaniny. Hlinené domy, neraz so slamenými strechami, ktoré sa dajú ešte kde-tu zazrieť v najjužnejších okresoch. „Po povodni si ľudia mohli postaviť nové poriadne domy. Prišli síce o majetky, ale veľa vecí im štát vtedy pomohol nanovo vybudovať,“ podotkla Uríčková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba