Štát začne po povodniach odškodňovať

Ničivá povodňová vlna na Dunaji opadla a na rad prichádza zosumarizovanie škôd. Vláda v niektorých prípadoch sľubuje aj odškodnenie. Tému, koľko a kam poputuje z 11 miliónov štátnej rezervy, budú ministri riešiť v stredu.

11.06.2013 11:00
Devín, povodne, upratovanie Foto: ,
Obyvatelia Devína sa vrhi do veľkého upratovania. Voda poškodila spotrebiče, vnútorné vybavenie, ako aj samotné domy.
debata (4)

„Vyčíslenie škôd samo osebe trvá minimálne nejaký mesiac. Každá obec si musí spísať, čo sa presne stalo, a naša reakcia bude čo najrýchlejšia,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák. V Česku, kde voda útočila razantnejšie, napočítal len štát a farmári na svojich majetkoch škody za vyše 150 miliónov eur.

Na Slovensku by mali byť škody nižšie ako v roku 2002, keď rozvodnený Dunaj spôsobil v prepočte na vtedajší kurz škody na verejnom aj súkromnom majetku za okolo 5 miliónov eur. Aj keď hladina Dunaja bola teraz vyššia, niekoľko miliónov eur zo škôd ubrali protipovodňové systémy v Devínskej Novej Vsi, Devíne, bratislavskom Starom Meste a Petržalke, ale aj Štúrove a Komárne.

Požiadavky samospráv súvisiace so škodami vyhodnotí ministerstvo životného prostredia. „Zatiaľ nemáme zosumarizované škody po povodniach, ale vďaka protipovodňovému systému budú určite nižšie,“ vraví Maroš Stano, hovorca ministra životného prostredia.

Opravy plotov zaplatí štát

Najviac postihnutý povodňami bol pred jedenástimi rokmi Devín. Škody tu presiahli milión eur. "Škody na majetku budú teraz približne rovnaké, ako boli v roku 2002. No keby nás od vody nechránili hrádze, tak by škody vystúpili do enormných výšok. Úplne nám zatopilo cestu, ktorú bude možno treba celú opraviť. Takisto pod vodou je novovybudované detské ihrisko. Vytopených bolo u nás zhruba desať domov, ale záhrad je omnoho viac. Škody sú takisto na obecnej zeleni, niektoré stromy popadali,“ menuje starostka Devína Ľubica Kolková. Časť záhrad a chát však bola v záplavovej oblasti.

Devínčania kritizovali nariadenú evakuáciu, po ktorej nemohli odčerpávať vodu a ťažké mechanizmy im vylámali oplotenia domov. „Podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva možno poskytnúť jednorazovú finančnú výpomoc fyzickej osobe, ak v dôsledku mimoriadnej udalosti došlo k poškodeniu alebo zničeniu rodinného domu, alebo iného obydlia vrátene jeho zariadenia,“ povedal k tomu Peter Lazarov z rezortu vnútra.

Bratislava bude musieť vyčleniť peniaze na čistiace práce, opravu svetiel a tiež obnovu zelene. "Zatiaľ nemáme vyčíslené ani zosumarizované škody na verejnom majetku. Odhaduje sa, že v porovnaní s rokom 2002 budú škody vďaka protipovodňovej hrádzi v Starom Meste menšie. Miera znečistenia a prípadných škôd na petržalskej strane sa bude ešte mapovať,“ povedal hovorca bratislavského primátora Stanislav Ščepán.

Škody na ovocí a zelenine

Na Záhorí presakujúca rieka Morava poškodila úrodu. "Jeden dom bol mierne zasiahnutý. Zatopilo nám záhrady a polia. Ale obecné komunikácie sme dokázali uchrániť,“ rozpráva starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran. Južnejšie na Dunaji v Bodíkoch voda natiekla do chát a víkendových domčekov v záplavovej oblasti, rodinné domy v dedine voda obišla. "Ani jeden dom nemáme zatopený. Zvládli sme to,“ povedal starosta Bodíkov Róbert Soós.

Menšie škody oproti povodni z roku 2002 hlási aj Štúrovo. „Vtedy bol protipovodňový múr veľmi starý, voda príliš presakovala a zaplavila viac budov. Mali sme vtedy aj náklady s pieskom, vrecovaním, s mechanizmami. Dokonca detský domov sa musel vysťahovať,“ porovnáva minulú povodeň s terajšou primátor Štúrova Ján Oravec. Protipovodňová ochrana v Štúrove, ktorú dokončili v roku 2008, stála asi 100-tisíc eur, kým v Bratislave vyšla spolu na 32 miliónov eur. Hrádza vydržala aj v Komárne, kde zaplavilo len časť bývalého priemyselného areálu.

Poistiť dom pri vode je problém

Ľudia zo zaplavených oblastí už pomaly nahlasujú svoje škody aj do poisťovní. Tie však neočakávajú, že by sa škody vyšplhali do väčších výšok. V záplavových oblastiach sa totiž buď nie je možné poistiť, alebo ľudí odrádza vysoká cena poistenia. "Ku klientovi pristupujeme individuálne, aj cena poistenia je stanovená individuálne a je závislá od polohy daného miesta poistenia a od miery rizika povodne a záplavy, ktoré klientovi v danej oblasti hrozí,“ tvrdí Margaréta Nosáľová z poisťovne Generali.

Jednoduché s poistením to nemajú ani reštaurácie či bufety pri vode. "Poistná udalosť je definovaná ako náhodná udalosť. Ak sa poistné riziko opakuje a je známe vopred, nie je ho možné považovať za náhodnú udalosť,“ vraví Katarína Vargová z Kooperativy. Dopĺňa ju Gabriel Tóth z poisťovne Allianz. "Ak sa v mieste poistenia pravidelne vyskytuje povodeň, takáto udalosť nie je náhodná. Z toho dôvodu sa riziko povodne v takýchto prípadoch nedá poistiť.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba