V hre sú vraj viacerí kandidáti na prokurátora

Ani 48 hodín pred odovzdaním návrhov na kandidátov na generálneho prokurátora stále nie je známe, o kom budú poslanci hlasovať v tajnej voľbe.

11.06.2013 12:00
parlament, poslanci Foto:
Voľbu generálneho prokurátora vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška na 18. júla.
debata (75)

Smer zatiaľ nemá súhlas od žiadneho z prokurátorov, ktorých mená sa už dlhšie v súvislosti s voľbou objavujú na verejnosti. Smer ešte oficiálne nepožiadal o súhlas ani dvoch najčastejšie skloňovaných prokurátorov – šéfa Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromíra Čižnára ani šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Vedenie Smeru by malo o tomto probléme rokovať v utorok.

Potvrdila to aj predsedníčka poslaneckého klubu Smeru a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková: „Rozhodnúť o tom, koho strana osloví, by sa malo v utorok,“ uviedla. To, že Smer neoslovil ani Čižnára, ktorého navrhla ešte v januári vládnej strane Rada prokurátorov, potvrdil aj predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej: „Zatiaľ neviem o tom, že by bol oslovený oficiálne nejaký prokurátor.“

V hre sú aj nové mená

Čižnár sa k otázke, či by súhlasil s kandidatúrou, nevyjadril. Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Kováčik na túto otázku reagoval, že sa k tomu vyjadrí, keď taká ponuka príde. „Zavolajte mi, keď to bude. Zatiaľ ma nikto neoslovil,“ reagoval Kováčik.

Hoci sa v kuloároch strany najčastejšie spomínajú mená Čižnár a Kováčik, v hre majú byť aj ďalší najmenej dvaja prokurátori z Generálnej prokuratúry. Jeden z nich by mal byť prokurátor z obnovenej Rady prokurátorov, ďalším by mal byť prokurátor zaoberajúci sa kauzami najmä organizovaného zločinu. Pôvodne dala Rada prokurátorov odporúčanie voliť poslancom Jaromíra Čižnára. Už dnes však bude nové zasadnutie Rady prokurátorov, pričom sa očakáva, či potvrdí ako kandidáta Čižnára, alebo príde s novým menom.

Kandidátov treba odovzdať do štvrtka

Návrhy na kandidátov musia poslanci do Národnej rady SR odovzdať do štvrtka do 16. hodiny. Voľbu vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška na 18. júna. Opozícia stojí pri Čentéšovi, iného kandidáta ani predkladať nebude. Tvrdí, že kandidát existuje už rok a je ním zákonne parlamentom zvolený Jozef Čentéš.

Premiér Robert Fico po rozhodnutí Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť vládnej novely zákona o Ústavnom súde, vyhlásil, že s voľbou už čakať nemieni. Reagoval, že „neexistuje žiadna ústavná prekážka, pre ktorú by Národná rada nemohla voliť kandidáta na generálneho prokurátora". Za pravdu mu dáva aj časť ústavných právnikov, ktorí tvrdia, že neexistuje ústavná prekážka brániaca voľbe. „V tomto prípade asi neexistuje ústavná prekážka. Existujú prekážky politické alebo morálne,“ komentoval novú voľbu ústavný právnik Peter Kresák.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba