V povodňovej pohotovosti je stále okolo tisíc hasičov

Pre povodne je od minulého týždňa každý deň v pohotovosti okolo tisíc hasičov, doteraz evidujú 183 výjazdov.

11.06.2013 10:14 , aktualizované: 10:42
Devín, povodne, upratovanie Foto: ,
Povodňová situácia v Devíne z pondelka.
debata

Na celom Slovensku nasadili 123 kusov svojej techniky a 50 kusov špeciálnej techniky, uviedol Petar Lazarov z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra. Napriek poklesu hladiny Dunaja na našom území hasičov zamestnáva zvýšená hladina spodnej vody. V pondelok napríklad v Gabčíkove zasahovali s veľkokapacitnými čerpadlami. V okolí Štúrova zase záchranné zložky bojovali s priesakmi v Kamenici nad Hronom na sútoku Hrona a Dunaja.

Vo zvýšenom nasadení boli uplynulý týždeň aj policajti. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji povolali 1 370 policajtov. Policajti mali taktiež k dispozícii svoju techniku – autá, agregáty, Tatry, traktory, člny, terénne vozidlá aj obrnený transportér Aligátor.

Podľa predbežnej bilancie rezortu vnútra evakuovali pre povodne do nedele 9. júna 94 ľudí, z toho 69 osôb z Domova sociálnych služieb v Komárne a 25 ľudí zo šiestich domov z Devínskej cesty v Bratislave. Ministerstvo vnútra zriadilo ešte v utorok 4. júna infolinku sekcie krízového riadenia. Do nedele na nej prijali viac ako 1 600 volaní. Ľudia sa najviac pýtali na aktuálnu dopravnú situáciu (viac ako 57 percent) a na možné lokálne ohrozenie (viac ako 19 percent). Informácie chceli aj o zásadách sebaochrany a správania sa, ale aj o výške vodných hladín.

Poisťovne riešia škody po povodniach

Ľudia z povodňami postihnutých lokalít sa začínajú obracať na poisťovne a hlásiť škody. „Z posledných dní máme z povodní nahlásených stovky škôd v sume 125-tisíc eur,“ informovala hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne Lucia Muthová. Poisťovňa Generali Slovensko eviduje zatiaľ len minimálny počet nahlásených poistných udalostí v súvislosti s povodňovou situáciu, ktorá bola na Slovensku.

„Vzhľadom na to, že na Slovensku nenastala kalamitná povodňová situácia ako napríklad v Rakúsku alebo v Česku, nepredpokladáme radikálny nárast počtu škôd,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Makayová. Od začiatku júna majú pre povodne a záplavy nahlásených deväť škôd, z ktorých len dve súvisia s povodňovou situáciou na riekach Dunaj a Morava, dodala Makayová. „Naši spolupracovníci vykonávajú priebežne obhliadky podľa jednotlivých prijatých hlásení. Najčastejšie ide o poškodenie hnuteľného a nehnuteľného majetku spodnou vodou,“ dodala Katarína Vargová z oddelenia marketingu poisťovne Kooperativa.

debata chyba