Rada prokurátorov odporúča Čižnára za generálneho prokurátora

Rada prokurátorov Slovenskej republiky považuje súčasný stav, v ktorom prokuratúra nemá obsadenú funkciu generálneho prokurátora, za nepriaznivý nielen pre prokuratúru, ale pre celú spoločnosť.

11.06.2013 15:30 , aktualizované: 16:01
Generáln prokuratúra Foto: ,
debata (15)

Uvádza sa to v stanovisku Rady prokurátorov, ktorej mimoriadne zasadnutie sa uskutočnilo v utorok. „V záujme odstránenia tohto nepriaznivého stavu preto uvíta čo najskoršie vyriešenie tejto situácie,“ píše sa v stanovisku. Rada prokurátorov naďalej odporúča na funkciu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Je to platný návrh Rady prokurátorov a Národnú radu k ničomu nezaväzuje,“ uvádza sa v stanovisku. Za predsedu Rady prokurátorov SR bol dnes zvolený riaditeľ medzinárodného odboru Generálnej prokuratúry SR Jozef Szabó.

Tichý: Voľba generálneho prokurátora je politickou zodpovednosťou­ Smeru

Otázka, či pred voľbou nového generálneho prokurátora nestoja žiadne ústavné či právne prekážky, ako to tvrdí premiér Robert Fico (Smer), je veľmi komplikovaná a jej vyriešenie spočíva na Smere, ktorý má v parlamente väčšinu a je to aj politická zodpovednosť tejto strany. Vyhlásil to prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, ktorý dočasne celú inštitúciu už viac ako dva roky vedie.

„Dlhodobo ma to už prestalo baviť. Nikdy som nemal ambíciu viesť Generálnu prokuratúru (GP) SR, stačilo mi dva a pol roka. Zažil som si niečo, čo asi žiadny generálny prokurátor predo mnou nezažil, takže ďakujem pekne, nech sa trápi teraz niekto iný,“ odvetil na otázku, či by nemal záujem na funkciu kandidovať. Podľa neho tam „bolo toľko problémov a nepríjemných situácií, ktoré sa dotkli mojej profesionálnej činnosti, ale aj osobného života, že by som nikdy nesúhlasil s opakovaním takéhoto niečoho“.

Ladislav Tichý Foto: SITA, Marián Peiger
Ladislav Tichý, prokurátor, prokuratúra Ladislav Tichý

Aj napriek týmto vyjadreniam, v prípade, že o týždeň v utorok nebude v parlamente riadny šéf prokuratúry zvolený, Tichý neodstúpi a GP bude viesť aj naďalej, pretože by nemal inštitúciu kto riadiť. „Nástupcovi prajem veľa šťastia a trpezlivosti, lebo to bude ťažké. Nový generálny prokurátor je ale potrebný a jeho zvolenie a vymenovanie pomôže činnosti GP,“ odkázal.

V súvislosti s medializovanými informáciami, že GP sa v súčasnosti zbavuje prebytočných budov, čo kritizoval aj Fico, Tichý poznamenal, že premiér sa mohol doinformovať na prokuratúre. „Bol použitý novinový obušok, je to bohapustý nezmysel. GP začala skúmať a preverovať činnosť a efektivitu našich zariadení na základe protokolu NKÚ, ktorý u nás vykonal previerku a vyčítal nám neefektívnosť využitia našich zariadení. Z toho pohľadu sme požiadali krajské prokuratúry, aby sa vyjadrili k svojim zariadeniam. Toto nie je úloha pre súčasné vedenie GP, to sa vyrieši do konca roka možno až na budúci rok,“ myslí si.

Tichý zároveň tvrdí, že prokuratúra si potrebuje ponechať hlavne väčšie zariadenia, ktoré sa používajú na školenia, semináre porady či ozdravné pobyty prokurátorov. „Inak by sme im museli platiť pobyty v hoteloch, čo by vyšlo viac,“ dodal. Poslanci NR SR môžu nominácie na kandidátov na post generálneho prokurátora SR podávať do 13. júna do 16.00 hodiny. Samotná voľba sa uskutoční o týždeň v utorok 18. júna popoludní.

15 debata chyba