Smer navrhne za generálneho prokurátora zrejme Čižnára

Kandidátom, ktorého navrhnú poslanci Smeru na funkciu generálneho prokurátora, bude zrejme šéf krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár. Ten sa ku kandidatúre už niekoľko dní nevyjadruje, podľa vysopostaveného politika Smeru však už údajne dal súhlas na kandidovanie na funkciu generálneho prokurátora.

11.06.2013 17:18
Čižnár Foto: ,
Šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromír Čižnár
debata (170)

Najužšie stranícke vedenie Smeru o ňom rokovalo dnes (11.6.). Čaká sa už len na návrat predsedu parlamentu Pavla Pašku zo zahraničnej pracovnej cesty v Kazachstane. Ten by mal prísť vo štvrtok v podvečer. Návrhy kandidátov môžu poslanci podávať do Národnej rady do štvrtka 13. júna do 16. hodiny. „V hre boli dvaja kandidáti, ktorí boli najviac medializovaní. Budeme navrhovať v parlamente kandidáta, ktorého odporučila v januári Rada prokurátorov,“ uviedol politik Smeru. Prokurátori vtedy odporučili Čižnára. Dnes toto svoje stanovisko opäť potvrdili.

Už v novom zložení Rada prokurátorov odporučila opakovane ako kandidáta Čižnára. „Je to platný návrh Rady prokurátorov a Národnú radu k ničomu nezaväzuje,“ uvádza sa v jej stanovisku. Súčasný stav, v ktorom prokuratúra nemá už vyše dvoch rokov obsadenú funkciu generálneho prokurátora, označil samosprávny orgán zastupujúci vyše 900 prokurátorov za nepriaznivý nielen pre prokuratúru, ale pre celú spoločnosť. Za predsedu rady bol zvolený riaditeľ medzinárodného odboru Generálnej prokuratúry Jozef Szabó. Toho na post generálneho prokurátora navrhovali ako kandidáta spoločne SaS a Most-Híd počas vlády Ivety Radičovej. Nakoniec sa však koalícia dohodla na spoločnom kandidátovi Jozefovi Čentéšovi.

Voľba generálneho prokurátora prebehne v parlamente 18. júna. Či bude Čižnár jediným kandidátom vládnej strany, alebo sa pri voľbe objavia aj ďalšie mená, zostane až do piatka nejasné. Vtedy by mal Paška zverejniť mená navrhnutých kandidátov. Opozícia žiadneho kandidáta nenavrhne a niektoré opozičné strany už avizovali, že sa nezúčastnia ani samotnej voľby, ktorú označujú za protiústavnú.

170 debata chyba