Prenos chorôb komármi po povodniach nehrozí

Komáre po povodniach zatiaľ ľudí prenosnými chorobami neohrozujú, no postihnuté oblasti úrady monitorujú. Skonštatovala to medzirezortná pracovná skupina, ktorá sa v utorok ráno stretla na ministerstve zdravotníctva.

11.06.2013 17:32
A zasa útočia komáre! Ako na ne? Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Odborníci sledujú veľkou vodou zasiahnuté oblasti a snažia sa vytypovať lokality s očakávaným najväčším premnožením tohto hmyzu. Predbežne sa hovorí o územiach súvisle po celom slovenskom toku Dunaja, na Morave pri Devíne a Devínskej Novej Vsi, ako aj Váhu od Komárna po Kolárovo. „Na základe informácií z Úradu verejného zdravotníctva a obcí sa v prípade potreby určia miesta, kde budú nevyhnutné postreky,“ uviedla Martina Lidinská z ministerstva zdravotníctva.

Zdravotnícky rezort občanov ubezpečuje, že prenos závažných ochorení na ľudí prostredníctvom komárov nehrozí. Monitoring takého nebezpečenstva však ďalej pokračuje.

V stredu sa problémom bude zaoberať aj vláda. Očakáva sa, že v prípade potreby vyhlási mimoriadny stav, čím dočasne umožní ochranné postreky aj na chránených územiach. A že na ne obciam a mestám finančne prispeje.

Komáre nie sú v našich zemepisných šírkach epidemiologicky nebezpečné. V minulosti však už raritne aj na ľudí preniesli vážne parazitárne ochorenie dirofilariózu, ktoré môže viesť k slepote či poškodiť cievy. V roku 1959 slovenskí vedci z komárov izolovali vírus ťahyňa (podľa názvu východoslovenskej obce, kde ho objavili), ktorý spôsobuje stavy podobné chrípke. Teoreticky je možný aj prenos iných letných vírusových ochorení komármi. Prípad prenosu malárie na území Slovenska sa už aspoň 70 rokov nevyskytol.

1 debata chyba