Zápas o prokuratúru naberá obrátky

Slovná prestrelka sa strhla medzi opozíciou a vládnym Smerom len pár hodín pred odovzdávaním návrhov kandidátov na funkciu generálneho prokurátora.

12.06.2013 12:12 , aktualizované: 20:12
Generálna prokuratúra Foto:
Generálna prokuratúra je už dva roky bez šéfa.
debata (140)

Predseda KDH Ján Figeľ dokonca vyzval všetkých 908 prokurátorov a osobitne krajského šéfa prokuratúry v Bratislave Jaromíra Čižnára, aby sa nepúšťali do politickej hry o ovládnutie Generálnej prokuratúry.

Figeľ označil ďalšiu voľbu kandidáta za novú totalitu. „Je tu nástup vôle jednej strany k moci aj v oblasti kontroly zákonnosti na prokuratúre," vyhlásil Figeľ. Smer ani Čižnár oficiálne zatiaľ neoznámili, či bude kandidátom vládnej strany.

Figeľ kritizoval rozhodnutie predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej, ktorá zrušila stredajšie zasadnutie pléna Ústavného súdu v Košiciach bez udania dôvodu a o kauze Jozefa Čentéša sa tak nehovorilo. Macejková vyhlásila, že rokovanie pléna na stredu nebolo ani zvolané, pretože ani jeden z 13 sudcov Ústavného súdu nepredložil plénu na prerokovanie žiadny návrh. Podľa šéfky klubu SDKÚ Lucie Žitňanskej sa voľbou predbiehajú udalosti a môže sa stať, že nebude rešpektované rozhodnutie Ústavného súdu a ústava. Ako dodala, preto hovorí o porušení demokratických a ústavných princípov.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že kritika zo strany opozície je prejavom straty pamäti a nekonečného pokrytectva. Za absolútny vrchol „týchto tzv. demokratov“ Fico označil schválenie zákona, ktorý umožňuje dokonca verejnú voľbu. „Podľa právnických elít neexistuje žiadna ústavná prekážka pre novú voľbu generálneho prokurátora a samotní prokurátori si veľmi jednoznačným spôsobom spomedzi seba vybrali kandidáta vhodného z odbornej i ľudskej stránky,“ reagoval premiér. Podľa neho po dvoch rokoch potrebujeme nového generálneho prokurátora, čo už akceptujú všetci s výnimkou opozície.

Podporu Čižnárovi po Rade prokurátorov vyjadrili aj šéfovia krajských prokuratúr. Šiesti zo siedmich ho vyzvali, aby kandidatúru prijal. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého meno sa objavilo ako možného kandidáta, považuje Čižnára za odborne aj ľudsky zdatného človeka, ktorý by bol najvhodnejším kandidátom. Pripomenul, že ide o kariérneho prokurátora, ktorý si za desiatky rokov pre svoju nekompromisnosť, zmysel pre spravodlivosť a odborné kvality získal uznanie a rešpekt kolegov.

„Myslím si, že Generálna prokuratúra by si po dvoch rokoch, keď nemala obsadený najvyšší post a stala sa terčom rôznych atakov či mocenskopolitických bojov, zaslúžila generálneho prokurátora, ktorý by jej vrátil kredibilitu. Bolo by to na prospech nielen samotnej prokuratúry, ale aj verejnosti,“ vyhlásil špeciálny prokurátor a námestník generálneho prokurátora Kováčik.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba