SaS navrhne Osuského za prezidentského kandidáta

Opozičná SaS, ktorá sa rozhodla do prezidentských volieb ponúknuť občanom ako kandidáta svojho poslanca Petra Osuského, si je istá, že nesklame.

12.06.2013 13:18
Peter Osuský Foto: ,
Poslanec za SaS Peter Osuský
debata (13)

Na stredajšom brífingu to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík, podľa ktorého je Osuský človekom pevných postojov a pevného charakteru. „Je to politik, občiansky aktivista a mysliteľ, ktorý vždy stál na správnej strane a nikdy nepodľahol zlu, imponuje nám svojimi skúsenosťami, zmyslom pre humor a láskavosťou,“ vyhlásil Sulík.

Predseda SaS pripomenul, že jeho strana sa v uplynulých mesiacoch viackrát usilovala, aby strany Ľudovej platformy našli spoločného kandidáta, ktorý by bol prijateľný aj pre liberálnych voličov. Naše očakávania sa nenaplnili, ale nebudeme odvracať hlavu. Voľby sa nás týkajú a veľmi. Potrebujeme na čele štátu osobnosť, na ktorú môžeme bez obáv ukázať prstom a povedať svojim deťom, že SR má prezidenta, na ktorého sú vaši rodičia hrdí. Potrebujeme prezidenta, ktorý nebude menším zlom," apeloval.

Sulík uviedol, že SaS sa pokúsi získať pre Osuského aj podporu politických strán či občianskych združení, ale na prvom mieste sú občania. „Oni nám dajú podpismi signál, že ideme správnou cestou,“ povedal.

Osuský, ktorý pred novinárov predstúpil aj so svojou manželkou, vyhlásil, že sa nikdy na žiadnu kandidatúru neponúkol sám. „Všetky kandidatúry boli výsledkom toho, že ma oslovili ľudia, ktorých som poznal, ktorých mienku som si vážil. Nikdy som neuvažoval o inom, ako o tom, či stojím na správnej strane. Nikdy som nepristupoval k tým veciam podľa toho, či víťazstvo je isté,“ uistil. Osuský bude podľa svojich slov rád, ak bude alternatívou slobodným a zodpovedným občanom, ktorí nehlasujú stádovito a ktorí si svoj výber rozmyslia. „Verím, že môj životný príbeh je pre mladých či starších, ale slobodných a kritických, istou zárukou, že nesklamem,“ konštatoval s tým, že ako prezident bude konať nezávisle na základe svojho presvedčenia a nie pokynov politických strán.

Na otázku, či si trúfa poraziť Roberta Fica, ktorý možnosť svojej kandidatúry zatiaľ nekomentuje, priamo neodpovedal. Verí však, že jeho svet hodnôt porazí ten Ficov. Urobím všetko pre to, aby to, čo sa snažím presadzovať, sa presadilo," deklaroval. Sulík ho doplnil, že čím viac bude kandidátov na pravej strane, tým je menšia šanca, že by Fico vyhral už v prvom kole.

Voľby prezidenta SR by mali byť na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, ako aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažoval tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný, kandidovať chce i poslanec Radoslav Procházka. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli.

Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD sa plánuje zaoberať prezidentským kandidátom až na jeseň. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer).

13 debata chyba