Poisťovanie manažérov má rafinovanejšiu formu, tvrdí Beblavý

V rezorte dopravy sa podľa predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ) pokračuje v praxi poisťovania top manažérov štátnych spoločností proti osobným zlyhaniam. Ako opozičný poslanec povedal vo štvrtok na brífingu, robí sa to ešte rafinovanejšou formou.

13.06.2013 14:45
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý
debata (5)

Poukázal pritom na zmluvu medzi Letiskom Bratislava a novým predsedom predstavenstva a výkonným riaditeľom Ivan Trhlíkom o podmienkach výkonu funkcie. „Robí sa to tak, že firma prepláca manažérom náklady na ich súkromné zmluvy. Je to absolútne a dvojnásobne neprijateľné po tom, čo už bolo jasné, že sa v takej veci koná,“ povedal Beblavý.

Podľa zmluvy letiska s Trhlíkom z februára tohto roka člen predstavenstva má nárok na náhradu výdavkov, ktoré účelne vynaložil pri výkone svojej funkcie. „Za účelne vynaložené náklady sa považuje aj poistné za škodu spôsobenú spoločnosti,“ uviedol Beblavý, ktorý kópiu zmluvy získal. Zmluvu označil za oveľa rafinovanejší spôsob zneužívania verejnej funkcie. „Členovia predstavenstva si podľa tejto zmluvy majú zaplatiť poistku sami, čo je v poriadku, ale samozrejme si ju nezaplatia sami, lebo im ju celú preplatí firma,“ dodal Beblavý.

Zasadnutie výboru nezvolal, pretože podľa neho voči manažérovi letiska konať nemôže. „Ústavný zákon z roku 2004 je v dnešnej podobe natoľko deravý, že umožňuje konať len voči firmám, ktoré stopercentne vlastní štát. Letisko Bratislava síce štát reálne stopercentne vlastní, ale formálno-právne polovicu vlastní Fond národného majetku a polovicu vlastní ministerstvo dopravy,“ dodal Beblavý. Všetky podniky s účasťou fondu tak nepodliehajú kontrole výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a nemôžu ich stíhať. Mala by to podľa poslanca riešiť novela ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by všetci štátni manažéri boli postihnuteľní za porušenie zákonov.

Beblavý vyzýva ministra dopravy Jána Počiatka, aby okamžite konal, zabezpečil zrušenie, resp. zmenu takýchto zmlúv vo svojom rezorte a vyvodil zodpovednosť voči manažérom. V opačnom prípade, tvrdí poslanec, prijíma plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa v súčasnosti deje v jeho rezorte a s plným vedomím toho, že ide o „nezákonnú a neakceptovateľnú prax­.“

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v máji jednomyseľne odsúhlasil pokutu vo výške ročného platu pre vedúcich manažérov Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. Milana Gajdoša a Daniela Maka. NDS totiž v júni 2012 podpísala poistnú zmluvu za takmer milión eur proti škodám spôsobeným manažérmi spoločnosti. Ministerstvo dopravy vtedy uviedlo, že nejde o novú poistnú zmluvu, ale len o pokračovanie prakticky identických zmlúv, ktoré boli uzatvárané od vzniku NDS v roku 2005. Tieto zmluvy podľa rezortu uzreli svetlo sveta počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Poistné zmluvy nechránia len manažérov, ale aj samotné štátne spoločnosti.

5 debata chyba