Union a Univerzitná nemocnica Bratislava sa dohodli

Poistenci Union zdravotnej poisťovne by mali byť oddnes v nemocniciach Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dostať plnú zdravotnú starostlivosť. O dohode medzi poisťovňou a UNB na úrovni riaditeľov oboch inštitúcií informoval na dnešnom tlačovom brífingu generálny riaditeľ Union ZP Roman Podolák.

14.06.2013 13:06
nemocnica, Bratislava Foto: ,
Univerzitná nemocnica v Bratislave
debata

„Na dnešnom rokovaní sme dostali prísľub, že od dnešného dňa dostanú naši poistenci komplexnú zdravotnú starostlivosť, túto dohodu musí samozrejme podpísať riaditeľ UNB,“ uviedol Podolák.

UNB od 5. júna poskytovala poistencom Unionu ZP iba neodkladnú starostlivosť. Dôvodom bol podľa UNB prečerpaný objem poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorý si Union ZP objednala na prvý polrok 2013. Pacientov objednaných na plánované operačné zákroky a vyšetrenia tak v nemocnici preobjednávali, odklad sa týkal desiatok pacientov.

Ako ďalej Podolák informoval, na dnešnom rokovaní Union ZP a UNB hovorili aj o podmienkach zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti od 1. júla. „Union ZP ponúkla UNB cenu za ukončenú hospitalizáciu na úrovni Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) plus jedno euro,“ informoval Podolák a dodal, že rovnaký návrh predostreli aj ďalším dvom veľkým nemocniciam, s ktorými poisťovňa momentálne rokuje Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave a Rooseveltovou Fakultnou nemocnicou v Banskej Bystrici. Podolák uviedol, že návrh Union ZP upravil aj ďalšie podmienky vrátane finančných objemov. „Naše podmienky idú nad rámec požiadaviek nemocníc,“ uviedol Podolák a dodal, že s každou z nemocníc rokuje poisťovňa individuálne.

Ako informovala členka predstavenstva Union ZP Elena Májeková, poisťovňa rovnako individuálne rokuje s členmi Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). „Zmluvy s týmito nemocnicami sú platné minimálne do konca kalendárneho roka, my sme im ponúkli dodatky k zmluvám, ktoré odpovedajú na ich požiadavky, do dnešného dňa máme tieto dodatky podpísané od 27 nemocníc ANS,“ informoval Májeková. „Zatiaľ sme výpoveď dostali iba od Psychiatrickej nemocnice v Pezinku, to však nesúviselo s cenou za ukončenú hospitalizáciu,“ dodala Májeková.

debata chyba