Vojtek podal trestné oznámenie na poručíčku Svrčekovú

Náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek podal trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu vyhýbania sa vojenskej službe poručíčky Kataríny Svrčekovej. Menovaná si podľa jeho slov odmietla podať žiadosť o vykonanie bezpečnostnej previerky a vo svojom verejnom vystúpení pred médiami vo štvrtok priznala, že jej konanie bolo účelové s cieľom ukončiť štátnu službu v Ozbrojených silách SR aj napriek kontraktu, ktorý ju k službe stále viaže.

14.06.2013 14:46 , aktualizované: 18:39
Katarína Svrčeková Foto: ,
Dôstojníčka Ozbrojených síl SR Katarína Svrčeková
debata (146)

„Je mojou povinnosťou konať, keď mám podozrenie, že je porušovaný zákon. Vyhýbanie sa vojenskej službe je trestným činom, ako v čase vojny a vojnového stavu, tak aj v mieri. Trestný zákon platí pre všetkých občanov, a teda aj pre príslušníkov Ozbrojených síl SR bez ohľadu na ich hodnosť alebo dĺžku služby,“ tvrdí Vojtek vo vyhlásení, ktoré sprostredkoval hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Zároveň dodáva, že tí, čo zákon porušia, musia za svoj čin niesť plnú zodpovednosť. „V tomto konkrétnom prípade som presvedčený, že zákon porušený bol a preto nemôžem konať inak. Preto som dnes podal trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu vyhýbania sa vojenskej službe,“ uzavrel.

Ospravedlnenie od Svrčekovej zase žiada zástupca riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský. „Slečna Katarína Svrčeková mňa a mojich podriadených verejne obvinila z nátlaku a šikany. Udiať sa tak malo podľa nej v období od marca do decembra 2012, čo môže vo verejnosti navodzovať dojem o páchaní závažnej trestnej činnosti vo Vojenskej spravodajskej službe. Vyzývam ju, aby bezodkladne podala príslušným orgánom činným v trestnom konaní oznámenie o spáchaní trestného činu na konkrétne osoby, ak má takú vedomosť, alebo sa za svoje nepravdivé výroky verejne ospravedlnila,“ apeloval.

Ak to Svrčeková najneskôr do pondelka 17. júna neurobí, Tibenský je pripravený okamžite uplatniť občianskoprávnu aj trestnoprávnu ochranu svojich základných ľudských práv.

Svrčeková sa Tibenskému neospravedlní

Bývalá dôstojníčka Vojenskej spravodajskej služby Katarína Svrčeková sa neospravedlní zástupcovi riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbertovi Tibenskému ani nepodá žiadne trestné oznámenie. „V prvom prípade preto, lebo som poskytla verejnosti pravdivé svedectvo a v druhom prípade preto, lebo v štáte, kde sa nechá objasňovanie podozrení z tunelovania vojenských tajných služieb samotným podozrivým, to nemá najmenší význam,“ povedala Svrčeková.

Šikanovanie, zastrašovanie, hrubý nátlak a diskrimináciu mala na vlastnej koži pocítiť bývalá dôstojníčka Vojenskej spravodajskej služby poručíčka Katarína Svrčeková, aby nevyšli navonok okolnosti údajného tunelovania VSS. Verejnosti ju vo štvrtok predstavil podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že jej výpoveď je otrasným svedectvom o pomeroch vo Vojenskom spravodajstve a o tom, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nemá dosah na svojich podriadených.

146 debata chyba