Dekriminalizácia drog. Zavedie sa už o rok?

Slovensko by sa už budúci rok mohlo pridať ku krajinám, kde za držanie malého množstva drogy nebude hroziť väzenie. Na ministerstve spravodlivosti sa o tom v súčasnosti rokuje.

17.06.2013 12:00
putá, väzenie, väzeň, obvinený Foto:
Ilustračná fotografia
debata (43)

Či bude držba marihuany alebo napríklad malého množstva kokaínu už len priestupkom, bude známe až v septembri. Vtedy by sa mali v legislatívnom procese objaviť novely Trestného zákona aj Trestného poriadku. V susednej Českej republike tzv. dekriminalizácia platí už viac ako dva roky.

Priestupok alebo trestný čin

Sudcovia, prokurátori a lekári spolu s ministerskými legislatívcami už dlhšie diskutujú, či aj Slovensko pôjde cestou dekriminalizácie, čo by znamenalo, že držba určitého množstva drog by nemala byť trestným činom, ale len priestupkom. Upozorňujú, že by sme sa mali inšpirovať Českou republikou, kde je stanovené množstvo, odkedy je prechovávanie drogy trestným činom a odkedy priestupkom. Zákon tam rozlišuje mäkké a tvrdé drogy. To u nás chýba.

Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská nepovažuje za správne a spravodlivé, ak sudcovia musia posielať za mreže mladých ľudí, ktorí mali pri sebe pár cigariet marihuany, alebo ich polícia prichytila pri tom, že ich ponúkli svojim kamarátom. „Ako trestná sudkyňa som sa často stretávala s prípadmi, keď som po hudobných festivaloch súdila vysokoškolákov, ktorí nemali žiaden záznam v registri trestov ani nebolo proti nim vedené žiadne priestupkové konanie. Odsudzovala som ich za to, že mali pri sebe jednu cigaretu marihuany. Nepovažujem za spravodlivé ukladať takéto prísne tresty,“ hovorí svoj názor dlhoročná sudkyňa Jankovská. Za správnejšie považuje ísť cestou a formou sociálnych programov a prevýchovy.

Ľubomír Okruhlica, odborník na liečbu závislostí, hovorí, že dekriminalizácia by pomohla najmä mladistvým, ktorí často s drogami len experimentujú. Upozorňuje, že trestný postih ich môže poznačiť na celý život a skôr by potrebovali odborné lekárske vyšetrenie. Preto sa prikláňa k názoru, že prechovávanie drog by malo byť riešené len ako priestupok.

Ako zareaguje verejnosť?

Téma dekriminalizácie prinesie v spoločnosti rozporné diskusie. Proti nej sa určite postavia konzervatívne strany či kresťanské spolky. Sociológ Robert Klobucký hovorí, že z hľadiska verejnej mienky je spoločnosť ešte stále silno nastavená proti zmierňovaniu postihov a trestov.

Poukazuje však na generačný rozdiel. Mladí ľudia do 35 rokov sú viac liberálnejší v otázkach dekriminalizácie alebo legalizácie či inej zmene režimu drogovej politiky, ako tí v starších vekových kategóriách. „Časom sa však priblížime európskemu modelu, ktorý je postavený na znižovaní rizík užívania drog, ako samotnému veľkému boju proti užívaniu. Je to však pomalý proces, ktorý sa začal v 80. rokoch minulého storočia v západnej Európe. Postupne sa prichádza na to, že sa treba sústrediť viac na škody, ktoré sú s užívaním spojené, ako na samotné potláčanie užívania drog,“ dodal sociológ. Podotkol, že konzervatívni politici a konzervatívne kruhy zľahčovanie trestov zbytočne dramatizujú.

V prospech uvoľnenia trestov podľa právnikov hrá aj to, že na Slovensku je viac stíhaných a odsúdených ľudí, ktorí prechovávajú drogy pre vlastnú potrebu, ako tých, ktorí s takýmito drogami obchodujú, pašujú ich alebo vyrábajú. Pred troma rokmi bolo podľa štatistiky ministerstva spravodlivosti odsúdených celkovo 629 osôb za prechovávanie drog, kým za výrobu, pašovanie či obchodovanie s nimi bolo odsúdených 490 osôb. Dekriminalizácia by dala polícii väčší priestor na to, aby sa viac zamerala na obchodníkov s drogami, ktorí sú nebezpečnejší pre spoločnosť, ako tí, čo prechovávajú drogy pre vlastnú potrebu.

Novela trestného kódexu, ktorú rezort predstaví v septembri, bude presne rozlišovať, kto je užívateľ a kto díler drog. Podľa množstva nájdenej drogy bude špecifikovaná aj výška trestných sadzieb. Štátna tajomníčka Jankovská hovorí, že postihy za drogové trestné činy sa ešte viac znížia. Napríklad ak páchateľa prichytí polícia viackrát, ale s malým množstvom drogy, tak mu nebude hroziť trest od 10 do 15 rokov, ako je to dnes, ale len od troch do desať rokov. Ak v novele už bude zakomponovaná dekriminalizácia, Slovensko bude mať aj naďalej jednu z najprísnejších právnych úprav, čo sa týka trestania drogových deliktov v Európskej únii, upozornila Jankovská.

Prvá úľava v trestoch pre užívateľov drog mala platiť už od tohto júla. Parlament schválil zmeny v Trestnom zákone, kde sa znižoval trest zo štyroch na tri roky väzenia pre tých, ktorých polícia prichytila s malým množstvom drogy pre osobnú spotrebu. Sudca mal podľa zákona získať možnosť uložiť podmienečný trest s probačným dohľadom. Prezident však novelu vetoval. Parlament bude o nej hlasovať ešte raz.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba