Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu druhého stupňa pre vysoké teploty pre južné okresy Bratislavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja. Na zvyšku Slovenska platí výstraha prvého stupňa. Okrem zvýšeného rizika požiarov a problémov pre ľudí hovoria o nebezpečenstvách vysokých teplôt v tomto období aj farmári.
Klimatológ Pavol Faško vysvetľuje, že ľudia by sa mali pri výstrahe druhého stupňa vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu najmä v popoludňajších hodinách: „Treba tiež dodržiavať pitný režim a rozumne zaťažovať organizmus.“ Podľa predpovedí sa teploty nad 30 stupňov udržia až do konca týždňa, v stredu bude maximum na úrovni 34 stupňov, vo štvrtok niekde dokonca 38 stupňov. Treba však počítať aj s búrkami a prehánkami. O niečo chladnejšie bude až cez víkend.
Treba vypiť tri litre tekutín
Podľa klimatológa Pavla Matejoviča sa u nás prejavuje prílev veľmi teplého tropického vzduchu zo severozápadnej Afriky. „Nástup horúčav už v júni býva však v posledných dvoch desaťročiach dosť častým javom, to v minulosti nebývalo pravidlom. V tomto prípade môžeme hovoriť aj o dôsledkoch klimatickej zmeny,“ uviedol.
Viac výjazdov včera zaznamenali aj záchranári. Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela napočítali za celý pondelok približne 100 výjazdov ku kolapsom. „Blíži sa to k číslam z vlaňajšieho leta, keď sme za jeden deň zaznamenali 130 takýchto výjazdov, vtedy však boli oveľa vyššie teploty, blížili sa k štyridsiatkam.“
Ľuďom odporučil vypiť denne tri litre tekutín a keď už človek musí byť na slnku, tak jedine s pokrývkou hlavy. Človek, ktorý kolabuje z tepla, veľmi rýchlo zbledne, vystúpi mu studený pot a môže stratiť vedomie. „Po 20 sekundách sa preberá. Mali by sme ho presunúť do chládku a zabezpečiť prísun tekutín,“ radí Chmel.
Počasie neprospieva čerešniam ani jahodám
Teploty nad 30 stupňov sú veľkou záťažou aj v poľnohospodárstve, hlavne v živočíšnej výrobe, čo potvrdil Ivan Oravec, predseda družstva DEVIO Nové Sady. „U slabších jedincov môže dôjsť k infarktu z tepla. Celkovo dochádza k poklesu úžitkovosti. Kravy prijímajú menej krmiva, pijú viac vody a produkcia mlieka klesá.“ Podľa Oravca je horúčava pre dobytok horšia ako 15-stupňové mrazy.
Pavol Žatko, majiteľ ovocinárskeho družstva Bioplant v Dunajskej Lužnej, uviedol, že po tohtoročných výkyvoch počasia utrpeli zatiaľ najviac čerešne. „V celej Európe došlo k veľkému opadu plodov a nikto zatiaľ nevie presne vysvetliť prečo. Možno to bolo vplyvom vlhka, dlhej zimy. Včely neboli až také aktívne.“
Ťažkosti zaznamenali ovocinári aj s prvými jahodami. „Ak bude dlho nad 30 stupňov, bude zle. Rast sa vtedy zastavuje, dochádza k väčšiemu výparu vody, k rýchlemu vysychaniu. Slnko môže spáliť plody,“ upozornil ovocinár.
Horúčavy so sebou prinášajú aj riziko búrok a pre majiteľov ovocných sadov je vtedy najväčším nepriateľom ľadovec. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred krúpami v stredu a v piatok.
Výkyvy počasia a ich vplyvy
- vlny horúčav majú vplyv najmä na chorých a starších ľudí, treba dodržiavať pitný režim
- vysoké teploty zvyšujú výpar, preto ak sa nevyskytnú výdatnejšie zrážky, môže sa začať prejavovať sucho
- vlny horúčav sú síce typickejšie pre záver leta, no v takomto období sa vyskytli aj v 90. rokoch minulého storočia, podobne to bolo aj vlani
- po vlne horúčav príde koncom júna k ich zmierneniu, čo môže prospieť dozrievajúcim obilninám
- vývoj počasia zatiaľ nepotvrdzuje, že príde studené leto, ako to avizovali vo Francúzsku, už dlhší čas prevláda v atmosfére meridionálna cirkulácia vzduchu (pozdĺž poludníkov), čo prispieva skôr k nadnormálnej teplote vzduchu, apríl aj máj boli teplotne nad normálom
- prvých 17 dní júna 2013 je podľa výsledkov meteorologických meraní z Hurbanova zatiaľ teplotne normálnych
Zdroj: SHMÚ, Pavol Faško, Pavel Matejovič, OÚSR