Je to čierny deň pre ústavnosť, označil Figeľ deň voľby Čižnára

Dnešok je čiernym dňom pre ústavnosť, lebo vládna strana Smer sa rozhodla zvoliť si svojho generálneho prokurátora. Na brífingu to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ, podľa ktorého tak Slovensko bude mať generálneho prokurátora jednej strany.

18.06.2013 12:03
Ján Figeľ Foto: ,
Šéf KDH Ján Figeľ
debata (59)

„Je zrejmé, že po tom, čo Smer prijal intervenčnú novelu zákona o organizácii Ústavného súdu a zistil, že nedokáže ovplyvniť svoj zámer a konanie na Ústavnom súde, tak preniesol celý proces do parlamentu a rozhodol sa zvoliť svojho generálneho prokurátora,“ povedal. Spôsob, ktorým sa to deje, podľa Figeľa znamená potvrdenie zásahu do prebiehajúceho konania na Ústavnom súde a zásah do nedokončeného procesu sťažnosti, a teda vymenovania Jozefa Čentéša.

„Smer má väčšinu a pohodlne ju využije na prelomenie situácie. Nie je to dobré pre Slovensko ani pre dôveryhodnosť Generálnej prokuratúry,“ tvrdí. Figeľ zopakoval, že v trojuholníku premiér Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková sa odohráva nielen koordinácia, ale zhoda, ktorej výsledkom bude generálny prokurátor jednej strany. „Tak ako je smerácky prezident, bude smerácky generálny prokurátor,“ povedal.

Figeľ je presvedčený, že Gašparovič napomáha Smeru upevniť svoju moc na Slovensku. „KDH tomu oponuje, a preto sa nezúčastníme na voľbe generálneho prokurátora,“ do­dal.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský doplnil, že poslanci majú na blížiacej sa schôdzi okrem voľby generálneho prokurátora možnosť opätovne sa zaoberať novelou Trestného zákona, ktorú do pléna vrátil prezident. Rozhodnutie hlavy štátu Hrušovský oceňuje a verí, že poslanci na druhý pokus odmietnu zníženie dolnej hranice trestnej sadzby pre užívateľov drog. Schválený vládny návrh ju posunul zo štyroch na tri roky, kedy je už možné uložiť aj podmienečný trest. Hrušovský je presvedčený, že toto zníženie sa netýka len užívateľov, ale aj dílerov drog.

59 debata chyba