Aktivisti vyzvali poslancov, aby generálneho prokurátora nevolili

Pred parlamentom niekoľko desiatok demonštrantov, ktorých zvolala Aliancia Fair-Play, protestovalo proti novej voľbe generálneho prokurátora. V rukách mali transparenty s nápisom Nevalcujte ústavu Smerom k Mečiarovi.

18.06.2013 13:44
protest, voľba generálneho prokurátora Foto: ,
Účastníci protestu proti voľbe nového generálneho prokurátora, ktorý zorganizovala Aliancia Fair-play pred Národnou radou Slovenskej republiky.
debata (106)

Aliancia poslala elektronickou poštou poslancom parlamentu výzvu, aby nepristúpili k voľbe kandidáta na post šéfa prokuratúry, na ktorý Smer nominoval bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára.

„Aby parlament nezmenili na politický valec, ktorý prevalcuje piliere právneho štátu, a vráti Slovensko do 90 rokov,“ povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Myslia si, že takéto konanie by malo ďalekosiahle dôsledky, ktoré by zo Slovenska urobili neprávny štát a mohli by náš štát doviesť do medzinárodnej izolácie. Wienk si myslí, že poslanci za Smer nepochopia výzvu, ktorú poslali poslancom.

Aliancia upozorňuje na nedoriešenú ústavnú sťažnosť pôvodne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora, ktorého prezident na tento post nevymenoval. “Existuje veľmi reálna šanca, že ústavný súd môže veľmi reálne skonštatovať že práva Jozefa Čentéša boli porušené a že prezident rozhodol neústavne,“ povedala Wienk s tým, že Ústavný súd môže zmeniť alebo zrušiť rozhodnutie prezidenta. Kauza by sa podľa nich mala riešiť na ústavnom súde a parlament „nemôže násobiť neprávosť“.

Poslancov vyzývajú, aby sa len úzko neriadili ustanoveniami rokovacieho poriadku parlamentu, Ale aby sa držali svojho sľubu, že budú dodržiavať Ústavu a uvádzať ju do života. „Podľa nášho názoru je Ústava plná ustanovení, ktoré hovoria, že v žiadnom slušnom demokratickom štáte by parlament v takejto situácii k voľbe nepristúpil,“ dodala Wienk.

Pred parlamentom bola aj skupinka aktivistov Occupy GP, ktorí požadujú priamu voľbu prokurátora.

106 debata chyba