Jaromír Čižnár chce novú tvár prokuratúry

Poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

18.06.2013 18:06
Čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (15)

Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17. 6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam povedal, že ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

Opozícii sa kandidatúra spolužiaka premiéra Roberta Fica z vysokej školy nepozdávala. Opoziční poslanci tvrdili, že Smer-SD si zvolí vlastného generálneho prokurátora a dnešok označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.

Profil Jaromíra Čižnára
Nový generálny prokurátor SR – doterajší šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromír Čižnár sa narodil v roku 1964 v Handlovej. Pracuje ako prokurátor 24 rokov.

Zmaturoval v roku 1982 na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Následne absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1986.

Začínal ako právny čakateľ na Obvodnej prokuratúre Bratislava IV. v rokoch 1986 až 1989. Tu potom pôsobil do roku 1991 ako prokurátor a následne v tom istom roku aj ako prokurátor Mestskej prokuratúry v Bratislave. Od roku 1991 do roku 1995 pracoval ako námestník obvodného prokurátora na Obvodnej prokuratúre Bratislava IV. Tu potom vykonával funkciu okresného prokurátora do roku 2004.

Od roku 2004 dodnes pracoval ako krajský prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. Do funkcie krajského prokurátora ho vymenoval vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Čižnár so svojou kandidatúrou na post generálneho prokurátora SR súhlasil vo štvrtok 13. júna 20013. Prijal tak návrh na kandidatúru zo strany vládnuceho Smeru-SD. Dva dni predtým v utorok 11. júna Rada prokurátorov Slovenskej republiky opätovne odporučila Čižnára na funkciu generálneho prokurátora. Tento platný návrh Rady prokurátorov Národnú radu SR k ničomu nezaväzoval.

Krajský prokurátor Jaromír Čižnár nikdy nebol členom žiadnej politickej strany ani hnutia.

Aké sú Čižnárove predstavy o novej generálnej prokuratúre

  • Niektoré odbory prokuratúry, ktoré vznikli v nedávnej minulosti a nepreukázali svoje samostatné opodstatnenie, môžu pôsobiť ako oddelenia. Ťažiskové odbory sú: trestný, netrestný, medzinárodný, register trestov, odbor vnútornej správy, kancelária generálneho prokurátora, jednotka vnútorného auditu a informačný.
  • Plánuje zaviesť previerku spisov na krajských a okresných prokuratúrach. Je nemysliteľné, aby prokurátor zistil po mesiaci či dvoch, že obvinený podal sťažnosť proti vzneseniu obvinenia.
  • Na Generálnu prokuratúru sa má robiť výber a nie nábor. Šancu by mali dostať mladší prokurátori aj z krajských prokuratúr, ktorí majú výsledky.
  • Je za obmedzenie mimoriadnych dovolaní prokurátora. Prečo by sa mal podávať mimoriadny opravný prostriedok vo vzťahu dvoch súkromných subjektov.
  • V kauze Hedvigy Malinovej sa treba pozrieť, prečo je stíhaná už šesť rokov. Podľa Čižnára to hraničí s ľudskými právami.
  • Hoci rešpektuje súčasný právny stav, trestnoprávne by sa mali postihovať díleri, a nie ľudia pristihnutí s jednou dávkou marihuany. Iná vec je, ak by sa to opakovalo.

    (su)

15 debata chyba