Pre horúčavy skolaboval v stredu rekordný počet ľudí

Stredajšie rekordné horúčavy priniesli aj tohtotýždňový rekord v počte kolapsov z tepla. Z tepla skolabovalo na Slovensku až 134 ľudí, čo je o 53 viac ako v utorok a o 43 viac ako v pondelok. Kolapsom sa nevyhli ani štyri deti.

20.06.2013 13:58
teplo, leto, Európa, horúčava Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

„Najviac kolapsov z tepla (26) bolo v Žilinskom kraji, najmenej (7) v Bratislavskom kraji. V štatistike dominujú ženy, následky horúčav pocítilo 76 zástupkýň nežnejšieho pohlavia,“ informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Teploty lepšie znášali muži, ktorých skolabovalo 64. „Po prvotnom ošetrení záchranári previezli do nemocnice 90 pacientov,“ dodal Chmel.

Stredajšie horúčavy lámali rekordy

Tohtoročný 19. jún bol najteplejší v celej histórii meteorologických meraní na Slovensku od druhej polovice 19. storočia. V Sliači namerali 35,8 stupňa Celzia, čím bol prekonaný celoslovenský rekord pre tento deň z minulého roka. V Chorvátskom Grobe vtedy namerali 35,5 stupňa Celzia. Informoval hovorca Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

Aktuálne horúčavy boli v stredu najciteľnejšie v západnej polovici Slovenska, kde bolo aj najviac zaznamenaných rekordov teploty vzduchu. Vo východnej polovici Slovenska bolo viac oblačnosti a vyskytli sa tam aj búrky, ktoré spomaľovali vzostup teploty vzduchu cez deň. Napriek tomu sme opäť zaznamenali rekord maximálnej dennej teploty na Lomnickom štíte, kde v stredu dosiahla teplota vzduchu 15,8 stupňa Celzia a bol tam prekonaný rekord 14,9 stupňa Celzia z 19. júna v roku 2002," uviedol klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

V Oravskej Lesnej klimatológovia podobne ako v utorok aj v stredu zaznamenali tropickú hodnotu teploty vzduchu 30,2 stupňa Celzia. Na meteorologických staniciach v Bratislave bolo v stredu rekordne teplo iba na Kolibe 33,6 stupňa Celzia a bol tam prekonaný rekord 33,0 stupňa Celzia z 19. júna v rokoch 2002 a 2012.

V noci zo stredy na štvrtok bola tropická noc na väčšine meteorologických staníc západného Slovenska. Najteplejšia bola na krajnom západe Slovenska v Holíči, v Kuchyni na letisku a v bratislavskej Mlynskej doline neklesla minimálna teplota vzduchu pod 23 stupňov Celzia.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami rástla aj priemerná denná teplota vzduchu, v Žihárci už prekročila hranicu 30 stupňov Celzia a dosiahla 30,2 stupňa Celzia. Je to ojedinele sa vyskytujúca hodnota priemernej dennej teploty vzduchu aj v podmienkach teplého juhozápadného Slovenska. Na tejto meteorologickej stanici v centrálnych častiach Podunajskej nížiny bolo v stredu ešte aj večer o 22.00 SELČ 29,5 stupňa Celzia," dodal klimatológ.

3 debata chyba