Chránia deti alebo ich ohrozujú? Súd sa zastal odporcov očkovania

Slovenský súd sa prvýkrát zastal odporcov povinného očkovania detí, ktorí upozorňujú na údajné zdravotnícke riziko vakcín. Krajský súd v Nitre uviedol, že právna úprava, ktorá rodičom prikazuje nechať očkovať svojich potomkov, je v rozpore s Ústavou, a preto Ústavnému súdu navrhol jej zrušenie.

21.06.2013 12:48
očkovanie, vakcinácia Foto:
Ilustračné foto
debata (131)

Podobný prípad riešili aj v susednom Česku. Českí ústavní sudcovia v podobnom prípade spred dvoch rokov potrebnosť a ústavnosť povinného očkovania detí vo všeobecnej rovine nespochybnili.

Na Slovensku sa v uplynulých rokoch sformovala skupina rodičov, ktorí napriek hroziacim pokutám odmietajú dať svoje deti očkovať. Na internetových fórach si vymieňajú informácie o údajných nežiaducich účinkoch očkovacích látok. Terčom kritiky sa stala napríklad kombinovaná vakcína proti detskej obrne a ďalším piatim chorobám. Úrady obhajujú očkovanie z dôvodov prevencie pred vážnymi chorobami.

Najnovší spor o nevyhnutnosť očkovať deti na Slovensku vyvolala pokuta vo výške 100 eur, ktorú Úrad verejného zdravotníctva uložil matke, ktorá odmietla dať svoje dieťa zaočkovať. Podobné prípady sú lekári povinní nahlasovať úradom. Po zamietnutí odvolania proti pokute žena podala žalobu na súd.

Súd o jej návrhu zatiaľ nerozhodol, upozornil však na možnú protiústavnosť predpisu o povinnom očkovaní. „Povinnosť podrobiť sa povinnému očkovaniu zasahuje do základných práv a slobôd občanov. Ústavne garantované práva, ako je právo na život, právo na ochranu zdravia, sú ohrozené a štát nedostatočnou legislatívnou úpravou povinného očkovania umožňuje orgánom výkonnej moci zasahovať do týchto práv,“ uviedol krajský súd. Obrátil sa preto na ústavných sudcov, aby namietané ustanovenie právnych predpisov prikazujúcich povinné očkovanie zrušil.

Občania sa môžu priamo obrátiť na Ústavný súd len v obmedzenej miere, a to až po vyčerpaní iných prípustných prostriedkov nápravy, ktorou je napríklad žaloba pred občianskym súdom. Ústavný súd uviedol, že uvedený podnet krajského súdu prerokuje.

Úrad verejného zdravotníctva poznamenal, že od minulého roku uložil pokutu viac ako dvesto odporcom očkovania. Previnilcom hrozia sankcie do 331 eur. V niekoľkých prípadoch z minulosti súdy žaloby kritikov povinného očkovania detí zamietli.

131 debata chyba