Trubač: V týchto dňoch nie je koho menovať za prokurátora

Prezident v rámci Dňa otvorených dverí dostal otázky, ktoré sa týkali vymenovania kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Odpovedať na ne nechcel.

21.06.2013 13:49 , aktualizované: 17:17
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič (uprostred vľavo) počas štvrtkovej prezentácie cvičenia Capable Logistician 2013 za účasti predstaviteľov Severoatlantickej aliancie, Vojenského výboru NATO, ministrov obrany a náčelníkov GŠ krajín V4 a ďalších hostí v Lešti.
debata (13)

Odôvodnil to tým, že pre tento jediný deň v roku vypustil politické záležitosti. Namiesto prezidenta sa k tejto téme vyjadril jeho hovorca Marek Trubač. Podľa neho vymenovanie zatiaľ nie je možné pre Čižnárovu dovolenku.

Kedy plánuje prezident vymenovať novozvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára?
Prezident dostal v stredu napoludnie návrh na vymenovanie kandidáta Národnej rady pána Čižnára za generálneho prokurátora. Hneď nasledujúci deň sa však v rámci naplánovaného programu zúčastnil na celodennom cvičení NATO v Lešti. V piatok máme zasa Deň otvorených dverí a v pondelok prezident privíta vzácnu návštevu, následníka cisárskeho trónu japonského princa Akišina. Jeho program je veľmi nahustený a aj preto sa nemohol návrhu venovať. Potrebu obsadenia postu generálneho prokurátora si však uvedomuje a v blízkom čase sa tým určite bude zaoberať. Treba však zároveň pripomenúť, že ako avizoval samotný kandidát na vymenovanie, toho času odchádza na dovolenku až na desať dní. Aj keby teda prezident chcel pristúpiť k jeho menovaniu, nemôže, lebo hlavný aktér, ktorý by mal prevziať dekrét a svojím podpisom ho potvrdiť, by tam nebol prítomný.

Pán Čižnár však ešte neodcestoval. Nebolo možno príležitosťou, hoci netradičnou, vymenovať ho v rámci Dňa otvorených dverí?
Nie, prezident o tejto možnosti neuvažoval. Jeho program nie je v tento deň určený politike, práve naopak. Je vyňatý z jeho bežného politického života a venujeme ho skutočne len ľuďom. Netvrdím tým, že politici nie sú ľudia, mám však na mysli občanov, ktorí sa bežne k prezidentovi tak ľahko nedostanú vrátane tej najmladšej generácie. Množstvo detí sem pricestovalo zo všetkých kútov Slovenska. Museli vstávať veľmi skoro, aby sa sem dostali včas, takže si zaslúžia, aby prezident venoval svoju pozornosť im. Deň otvorených je určený len návštevníkom Prezidentského paláca.

Plánuje ho teda prezident vymenovať po jeho návrate z dovolenky?
Na vymenovanie zvoleného kandidáta nemá prezident žiadnu lehotu, hoci mediálny zhon, ktorý sa okolo toho vytvára, je pochopiteľný. Prezident k menovaniu pristúpi hneď, ako bude mať v programe voľno a keď sa pán Čižnár vráti. Naozaj nemá zmysel, aby sa podpisoval menovací dekrét, keď si ho neprevezme osoba, ktorá má byť menovaná. Toho času preto naozaj nie je koho menovať.

13 debata chyba