Prípadom šéfa deaflympionikov sa bude zaoberať odvolací súd

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici sa bude v utorok zaoberať odvolaním vo veci šéfa deaflympionikov Jaromíra R. a košického notára Stanislava F. Ide o medializovanú kauzu závažného zločinu sprenevery 1,6 milióna eur, určených pre olympiádu sluchovo postihnutých.

24.06.2013 16:44
debata (5)

Prvostupňový súd za to šéfovi slovenských deaflympionikov vymeral 13 rokov väzenia, košickému notárovi 14 a na 10 rokov mu zakázal vykonávať notársku činnosť. Obom obžalovaným súd uložil aj trest prepadnutia majetku.

Peniaze pochádzali od sponzorskej slovenskej firmy so sídlom v Bratislave a mali byť použité v rámci príprav na zorganizovanie olympiády pre sluchovo postihnutých športovcov v roku 2011 vo Vysokých Tatrách. Podľa dohody sa mali sponzorom vrátiť v dohodnutom termín, ale tí z nich doteraz dostali minimum.

Prípadom sa krajský súd už raz zaoberal a vrátil ho prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania. Okresný súd tak urobil a v novembri minulého roku opätovne uznal vinu a uložil tresty odňatia slobody trinásť pre Jaromíra R. a štrnásť rokov pre Stanislava F. Obaja sa odvolali s tým, že sú nevinní.

Jaromíra R. súdia aj na Špecializovanom trestnom súde za obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla najmenej desať miliónov eur. V súvislosti s prípravou 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách Jaromír R. ako šéf deaflympionikov získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale doteraz sa tak vo väčšine prípadov nestalo.

5 debata chyba