Potvrdili smrť dvoch slovenských horolezcov v Pakistane

Dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš sú medzi obeťami sobotňajšieho teroristického útoku v Pakistane. Na tlačovej besede v Bratislave to povedal premiér Robert Fico. Vláde totožnosť slovenských občanov v stredu oficiálne potvrdil konzul pôsobiaci v Iráne.

26.06.2013 11:31
Dobeš, Šperka Foto:
Anton Dobeš (vľavo) a Peter Šperka na vrchole himalájskej osemtisícovky Čo Oju v roku 2009. Zvečnil ich tretí Slovák na vrchole - Milan Džugan.
debata (6)

„Slovensko nebolo nikdy tak dotknuté terorizmom, ako v prípade usmrtenia dvoch slovenských horolezcov,“ povedal premiér.

Vláda je podľa premiéra pripravená poskytnúť súčinnosť pri prevoze tiel pozostalých na Slovensko. Pomoc pri prevoze ponúkla aj pakistanská strana, pokiaľ by sa však podľa Fica čas naťahoval, Slovensko vyšle do Pakistanu vládny špeciál.

Najneskôr vo štvrtok pakistanské úrady dokončia formality potrebné na vydanie telesných pozostatkov zahraničných horolezcov, ktorých teroristi zabili v noci na nedeľu v základnom tábore na úpätí Nanga Parbat. Dopravné lietadlo, ktoré sľúbila poskytnúť pakistanská strana, by ich tak už teoreticky zajtra mohlo dopraviť do vlasti. Pre Pravdu to včera potvrdil Gennadij Kopejka, šéf horolezeckého klubu v Charkove, ktorý ukrajinsko-slovensko-gruzínsku expedíciu na deviatu najvyššiu horu sveta organizoval.

Pri útoku zahynulo celkovo desať zahraničných horolezcov. Dvoch Číňanov, jedného Američana, Litovčana a Nepálčana, ktorí boli z iných výprav, identifikovali už v pondelok. V rovnaký deň sa podarilo potvrdiť totožnosť jedného Ukrajinca.

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák už v utorok oznámil, že medzi obeťami je prinajmenšom jeden Slovák. Jeho meno neuviedol. "Dostali sme ráno informáciu, že z tých zostávajúcich štyroch obetí boli dve identifikované ako ukrajinskí občania a jedna, bohužiaľ, ako slovenský občan. Tá posledná zostávajúca obeť nebola zatiaľ identifikovaná,“ oznámil minister.

Kopejka mal v utorok podvečer čerstvejšiu informáciu. „Všetkých päť obetí z našej výpravy vrátane dvoch Slovákov moji kolegovia v Islamabade identifikovali. Alexandr Zakolodnij a Daniil Jasniuk v utorok absolvovali túto smutnú procedúru. Alexandr mi telefonicky potvrdil, že hoci všetky obete mali priestrely hlavy, bez najmenších pochybností ich spoznali. S oficiálnym vystavením dokumentov k telám Petra Šperku a Antona Dobeša sa čaká už len na príchod slovenského konzula,“ uviedol Kopejka.

Traja Charkovčania, ktorých pred masakrou pod Nanga Parbatom zachránilo, že bivakovali o dvetisíc výškových metrov nad základným táborom, sa už včera mohli vrátiť domov. V Islamabade sa však rozhodli počkať, kým im pakistanské úrady dopravia drahé horolezecké vybavenie, ktoré im zostalo v teréne pod Nanga Parbatom. Podľa Kopejku ešte nie je jasné, či telesné pozostatky troch Ukrajincov a dvoch Slovákov budú dopravené do vlasti naraz. „Vie sa len, že Pakistan ponúkol lietadlo. Chlapci tiež vraveli, že pakistanské úrady sú pripravené vyplatiť odškodné pozostalým po obetiach, pričom sa hovorí o sume okolo 15-tisíc dolárov,“ dodal.

6 debata chyba