Kvasnička: Rozvod je pre zbabelcov. Téma rozvodov vyvolala ostrú debatu

Sulíkovci stiahli svoj návrh, ktorý mal umožniť rozvody dohodou. Majú totiž informácie, že by túto tému mohli prediskutovať so Smerom-SD. Schválenie zákona závisí od sociálnych demokratov.

27.06.2013 12:41 , aktualizované: 17:37
Poliačik, Sulík Foto: ,
Poslanec za SaS Richard Sulík (vpravo) počas rokovania parlamentu.
debata (37)

K návrhu prebiehala vo štvrtok dopoludnia búrlivá diskusia. Hovorilo sa v nej o láske, manželstve, rodine. Padali aj hrubšie slová. Sulík ako ateista vystupoval v rozpore s názormi kresťanských demokratov. Jeden z nich Július Brocka mu oponoval a za niektoré vyhlásenia ho označil za „sprostého“.

Liberáli chceli novelizáciou zákona o rodine zjednodušiť rozvody v dvoch rovinách. Manželské páry, ktoré nemajú deti alebo majú už dospelé deti, by sa mohli rozviesť podpísaním notárskej zápisnice. Tie manželské páry, kde sú maloleté deti, by sa rozvádzali dohodou, ale súd by neskúmal príčiny ich rozvodu. Súd by teda nerozhodoval o tom, či má dvojica spolu ďalej žiť, len by určoval porozvodovú starostlivosť o maloleté deti.

Viacerí členovia pléna s návrhom nesúhlasili. Rozvod je pre zbabelcov, rozvod je skrat, manželstvo je pre maratóncov, manželstvo je drina, ale aj šťastie a slasť, komentoval poslanec Národnej rady za KDH Marián Kvasnička novelu zákona o rodine zákonodarcov za SaS. „Nepodporujeme destabilizáciu rodiny, návrh nepodporíme,“ konštatoval Kvasnička. „Nestarajte sa, koľko šancí dám svojmu vzťahu ja,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík. Liberáli v novele opätovne navrhujú zaviesť možnosť rozvodov aj dohodou.

Civilizácia je podľa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu postavená na rituáloch a jeden z nich je rodina. Návrh SaS podľa neho predstavuje kultúru uzabávania sa k smrti. „Verím, že to zostane tam, kde to zostať má a to, že ste tu, je úplnou náhodou,“ poznamenal Hlina.

Poslanec za KDH Július Brocka označil novelu za zlú a nešťastnú. Inštitút rozvodu považuje poslanec za Most-Híd Gábor Gál za veľmi závažný, pričom neguje základ spoločnosti.

Návrh SaS zvýši rozvodovosť, obáva sa Brixi

„Smerujeme k tomu, aby sa uzatvárali manželstvá cez e-mail a rozvádzali cez facebook,“ konštatoval poslanec za Smer Otto Brixi. Návrh liberálov podľa neho zvýši mieru rozvodovosti a nezníži traumu manželov. „Dávajte ľuďom pozitívne príklady, ako viesť život, nie ako si ho ľahkovážne rozvracať,“ odkázal Brixi liberálom. Branislav Škripek z OĽaNO si myslí, že ľudí nemáme učiť ľahkovážnosti.

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že parlament tvorí zákony pre všetkých, nie pre jednu cirkevnú komunitu. „Cirkev je do veľkej miery o sexe, kedy môžu, kedy musia, koľko môžu,“ konštatoval Sulík. Cirkev podľa jeho slov do veľkej miery reguluje sexuálne správanie ľudí ako aj oblasť plodenia detí. Manželstvo je podľa Sulíka jedinou zmluvou, ktorá nepozná koniec, vstup je síce možný na základe občianskeho preukazu, výstup je však omnoho zložitejší. Sulík zdôraznil, že pri vlastnom rozvode čelil viacerým intímnym otázkam od sudkyne, ktoré mu boli veľmi nepríjemné. Pripomenul, že je ateistom, môže tak mať v priebehu života viacero partneriek a nemal by mu do toho nikto zasahovať.

Nicholsonová: Smer za podobný zákon už hlasoval

Poslankyňa za liberálov Lucia Nicholsonová podotkla, že najvyšší súd USA pred niekoľkými dňami federálny zákon o ochrane manželstva označil za protiústavný, lebo zasahuje do rovnosti práv. „Na vstup stačí občiansky preukaz a súhlas dvoch ľudí, na výstup potrebujete súhlas súdu,“ komentovala problém manželstva a následného rozvodu. Zdôraznila, že liberáli ponúkajú rozvod dohodou len ako možnosť. „Nemusia to využiť všetci, kto sa chce rozvádzať pred súdom, môže,“ dodala. Inštitút rozvodov dohodou podľa nej funguje napríklad v Portugalsku, Francúzsku či Belgicku. Nicholsonová pripomenula, že v roku 2005 Smer predkladal s ANO takmer identický návrh zákona a hlasoval zaň.

Poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská považuje návrh SAS za progresívny, keďže dáva možnosť výberu. Návrh víta i poslanec za obyčajných Miroslav Kadúc.

SaS chce zjednodušiť rozvody v dvoch rovinách. Pri manželských pároch, ktoré nemajú deti, alebo ich majú dospelé, by bolo možné rozviesť sa formou podpísania notárskej zápisnice. „Tie páry, kde sú neplnoleté deti, by sa rozvádzali dohodou, súd by však neskúmal príčiny ich rozvodu. Teda sudca by nerozhodoval o tom, či majú manželia spolu naďalej žiť, ale súdy by stále rozhodovali o starostlivosti o maloleté deti,“ povedala Nicholsonová.

Špecialistka na rodinné právo: Návrh SaS je zbytočný

Liberáli sú presvedčení, že takto novelizovaný zákon zjednoduší ľuďom situáciu a odbremení slovenské súdnictvo. Advokátka Bronislava Pavelková, ktorá sa špecializuje na rodinné právo, však tvrdí, že užitočnou myšlienkou je iba „rozvod dohodou“. Naopak, zjednodušiť zánik manželstva registráciou na matrike nie je podľa nej na mieste.

Pavelková pritom poukázala na fakt, že takýto „administratívny rozvod“ nepoznajú ani v jednej z okolitých a Slovensku blízkych krajín, ale ani v liberálnych štátoch, ako je Švédsko či Fínsko. „Jediná krajina v Európe, kde to je možné, aj to však iba v obmedzenej forme, je Portugalsko,“ uviedla pre TASR Pavelková. Na Slovensku by podľa nej bola takáto právna úprava navyše zbytočná. Dôvodí tým, že aj v rámci súčasnej legislatívy sa môžu bezdetní manželia na základe vzájomnej dohody veľmi rýchlo rozviesť. „Zákon to dokonca umožňuje urobiť aj bez prejednávania pred súdom, ak sa práva na verejné prerokovanie veci manželia výslovne vzdajú,“ spresnila.

Pavelková v tejto súvislosti zdôrazňuje, že akákoľvek právna úprava v oblasti rozvodového konania by mala byť motiváciou k pozitívnemu správaniu sa ľudí. „Nemyslím si, že k takémuto správaniu vedie možnosť vyriešiť zánik manželstva podpísaním notárskej zápisnice,“ mieni Pavelková.

Za užitočnú myšlienku preto považuje iba tú časť návrhu SaS, ktorá sa týka možnosti rozviesť sa dohodou. Podľa Pavelkovej by takýto rozvod, podmienený predložením konkrétnych dohôd medzi manželmi, súdy odbremenil od „nadväzujúcich konaní“. Ako dodala, dohody by však museli podliehať súdnej kontrole a to napríklad v záujme maloletých detí.

Rozvod „dohodou“, respektíve „nesporný rozvod“, poznajú už od roku 1998 v Českej republike. Manželia musia v tomto prípade súdu doložiť spoločnú dohodu o rozvode a taktiež dohodu o majetkovom vyrovnaní, úprave porozvodových vzťahov vrátane starostlivosti o deti i takzvaného výživného. „Táto možnosť nepochybne prispela k zníženiu záťaže súdov i zrýchleniu rozvodového konania,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Českej republiky Štepánka Čechová. Rozvod dohodou je v súčasnosti jednoznačne najčastejšou formou rozvodu. „V roku 2012 bolo takto v Česku rozvedených 24.638 manželstiev, čo je viac ako 90 percent všetkých rozvodov,“ dodala.

Slovenský rezort spravodlivosti v súvislosti s návrhom SaS tvrdí, že akékoľvek zmeny v rámci tejto témy musia prejsť dôsledným zvažovaním a odbornou diskusiou. „Zmeny v oblasti rodinného práva bude obsahovať rekodifikácia Občianskeho zákonníka, ktorá by mala byť prijatá v tomto volebnom období,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

37 debata chyba