Vysvedčenie bude mať o rok väčšiu váhu

Takmer 700-tisíc žiakov základných a stredných škôl dostáva vysvedčenia. Pre niektorých z nich bude budúci rok ešte ťažší, ako bol tento.

28.06.2013 11:00
test, škola, žiaci, deviataci, študenti, žiak,... Foto:
V novom školskom roku čakajú mnohé zmeny žiakov stredných aj základných škôl.
debata (2)

Končiaci siedmaci, ktorí plánujú ísť na strednú školu s maturitou alebo na gymnázium, budú musieť v učení od septembra zabrať. O dva roky ich čakajú prísnejšie prijímačky a budú na ne potrebovať dobrý priemer známok z ôsmeho aj z deviateho ročníka.

Približne 44-tisíc siedmakov nemôže rátať s tým, že sa na gymnázium alebo odbornú školu s maturitou dostanú automaticky po splnení základných podmienok strednej školy, prípadne vďaka úspešnému zvládnutiu deviatackého monitora. V roku 2015 budú prijímačky na gymnáziá a stredné školy s maturitou povinné. Bude sa ne môcť hlásiť iba ten žiak, ktorý na koncoročnom ôsmackom vysvedčení a na oboch vysvedčeniach v deviatom ročníku nepresiahne stanovený priemer známok. Ten bude pre štvorročné a bilingválne gymnázium do 2,0, pre stredné odborné školy s maturitou do 2,75.

„Deti sa budú musieť viac snažiť, aby dosiahli lepšie výsledky. Často majú napríklad z nejakého predmetu trojku nie preto, že by na lepší výsledok nemali, ale preto, že sa im nechce učiť,“ hovorí riaditeľka bratislavského Gymnázia Jána Papánka Gabriela Dorňáková. Stanovený priemer 2,0 nie je podľa nej tvrdé kritérium, ak sa gymnázium berie ako škola, ktorá je predpokladom pre ďalšie štúdium na vysokej škole.

Na gymnázium bude mať šancu dostať sa aj žiak, ktorý má napríklad z fyziky trojku a v jazykoch je jednotkár. „Mal by fungovať systém, aby tí, ktorí chcú ísť na gymnázium, si boli vedomí toho, že pre to musia niečo urobiť. Ak chcú ísť na vysokú školu, mali by mať k štúdiu vytvorený vzťah,“ hovorí predseda Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavol Sadloň. Myslí si však, že šancu dostať sa na gymnázium by mali mať aj tí, ktorí kritérium priemeru známok nesplnia. Napríklad cez testovanie ich vedomostí urobené nezávislou inštitúciou.

Od septembra čakajú zmeny aj na prvákov stredných odborných škôl. V rozvrhoch by mali mať viac hodín matematiky a odborných predmetov ako žiaci z vyšších ročníkov. Druhý cudzí jazyk bude len voliteľným predmetom, povinný bude len pre odbory zamerané na ekonomiku, obchod a služby, napríklad obchodné a hotelové akadémie, a pre odbory týkajúce sa publicistiky, knihovníctva a vedeckých informácií.

Úprava učebných plánov sa pripravuje aj pre základné školy, zmena sa však bude týkať až ďalšieho školského roka. Na základných školách má pribudnúť viac povinných hodín matematiky a prírodovedných predmetov, ale aj výtvarnej a novinkou má byť povinná hodina pracovného vyučovania týždenne. Aj pre základné školy má byť druhý cudzí jazyk len voliteľný. Chystané zmeny, ktoré budú pre školy znamenať menej voliteľných hodín, budú ešte do októbra pripomienkovať školy a učitelia.

Základné školy sa už počas najbližšieho školského roka majú podľa rezortu školstva pripraviť na zabezpečenie odborných učební biológie, fyziky, chémie a techniky. Pre školy, ktorým sa nepodarilo na ne získať financie z eurofondov, to však môže byť vážny problém. Mnohé z nich aj preto pýtajú pomoc od rodičov či sponzorov.

Od nového roka sa majú zvyšovať maximálne počty žiakov v triedach základných škôl, proti čomu učitelia hromadne protestovali. Po rozporovom konaní rezort svoj návrh zrejme upraví a o počtoch rozhodne v najbližších týždňoch. Zmenu zrejme pocítia prváčikovia na základných školách. V triede ich namiesto terajších najviac 22 má byť 25, pričom ich počet bude možné zvýšiť v istých prípadoch o troch.

Prváci bez šlabikára?

Základné školy si na konci minulého roka cez ministerstvo školstva objednávali šlabikáre pre prvákov, ktorí nastúpia v septembri. Mohli si vybrať z troch druhov. Asi tisíc z 2 200 škôl sa rozhodlo pre šlabikár Lipka a začali nakupovať k nemu písanky a pracovné zošity. Tesne pred koncom školského roka sa však od ministerstva školstva dozvedeli, že vydavateľstvo tejto učebnice nemá platnú licenčnú zmluvu, a preto ministerstvo nemôže šlabikáre kúpiť.

Ministerstvo vyzvalo školy, aby si vybrali z iných dvoch šlabikárov. Tie tvrdia, že pre nich to znamená komplikáciu, keďže už nakúpené pracovné zošity sa nedajú použiť s iným šlabikármi a nákup nových si nemôžu dovoliť. Podľa nich ich malo ministerstvo na problém upozorniť skôr. Štát uhrádza prvákom iba šlabikáre, písanky a pracovné zošity hradia rodičia.

Ministerstvo sa nakoniec rozhodlo riešiť situáciu novým verejným obstarávaním pre tretí šlabikár, školy sa majú výsledok súťaže dozvedieť na budúci týždeň. Tento krok ministerstva vyvoláva veľa otázok. Zo súťaže totiž nemusí vzísť šlabikár, ktorý bude aspoň približne rovnaký ako Lipka. Rezort sa k tejto otázke nevyjadruje. „Verejné obstarávanie nie je ukončené,“ odôvodňuje mlčanie ministerstvo. V prípade dlhšie trvajúcej alebo neúspešnej verejnej súťaže sľubuje, že zabezpečí dodanie existujúcich šlabikárov zo skladových zásob. Celkovo základné a stredné školy nemajú 12 titulov nových reformných učebníc. Do septembra by mali dostať dve – hudobnú pre štvrtákov základných škôl a matematiku pre štvrtákov gymnázií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba