Nová univerzitná nemocnica má vyrásť u vojakov na Patrónke

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predstavila projekt novej nemocnice univerzitného typu, ktorá má nahradiť nedostavanú nemocnicu Rázsochy v Bratislave. Rázsochy sa začali stavať ešte pred takmer tridsiatimi rokmi a rozsiahla stavba, do ktorej štát vložil niekoľko desiatok miliónov eur, dodnes chátra.

28.06.2013 13:14 , aktualizované: 15:45
Vojenská nemocnica Foto:
Vchod do Vojenskej nemocnice na bratislvskej Patrónke. V jej priestoroch má vyrásť nová univerzitná nemocnica.
debata (29)

Nemocnicu na Rázsochách pravdepodobne nedostavajú. Nová nemocnica má stáť v objekte terajšej nemocnice ministerstva obrany na Patrónke. Počíta sa s jej rozsiahlou prestavbou.

Zvolenská zároveň predstavila projekt BioMedPark, ktorý by mal prepojiť vedu, výskum, vzdelávanie a poskytovania najkvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. Súčasťou celého komplexu majú byť aj zariadenia v neďalekom areáli Slovenskej akadémie vied na Dúbravskej ceste, kde sa plánuje výstavba priestorov pre lekársku fakultu

„Na zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujeme poskytovať v Bratislave sme sa snažili prvýkrát pozrieť cez prizmu nie toho či Rázsochy áno, nie, ale čo vlastne potrebujú bratislavskí pacienti a tí, ktorí sem dochádzajú,“ uviedla Zvolenská. Situácia na niektorých miestach Slovenska a v Bratislave je podľa nej už na hranici únosnosti a je nutné realizovať nejakú investíciu.

Vojenská nemocnica sa má presťahovať na miesto terajšej polikliniky Ministerstva vnútra SR na Cintorínskej ulici, kde sa čoskoro tiež začne výstavba nových budov.

Projekt novej univerzitnej nemocnice bude financovaný sčasti zo štátneho rozpočtu, sčasti sa zdroje budú hľadať v súkromnom sektore.

V októbri minulého roka sa aj premiér Robert Fico vyjadril, že Bratislava potrebuje novú špičkovú univerzitnú nemocnicu. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú preto koncom októbra poveril úlohou predložiť v krátkom čase na rokovanie vlády materiál, ktorý by ponúkol pohľad na riešenie prípadnej dostavby bratislavskej nemocnice Rázsochy, ako aj alternatívu tomuto kroku v podobe úplne novej nemocnice.

29 debata chyba