Karol Mello v Belize už strávil takmer rok po pôvodnom zadržaní

Karol Mello, ktorý je na Slovensku obvinený vo viacerých kauzách, už takmer rok potom, ako ho objavili a zadržali v meste San Pedro v Belize, zostáva na slobode v tejto exotickej krajine.

29.06.2013 13:24
Karol Mello Foto:
Karol Mello
debata

V policajnej sieti pôvodne uviazol 11. júla 2012 popoludní, jeho zadržanie bolo súčasťou celosvetovej akcie Interpolu, pričom Slováci dali meno Karola Mella na prvé miesto v svojom zozname hľadaných. Nebolo to po prvý raz, čo sa Karol Mello vynoril za hranicami. Po niekoľkoročnom úteku ho zadržali v Poľsku a krakovský súd ho vydal na Slovensko.

Rozhodovaním súdov sa však dostal opäť na slobodu a sudca, ktorý o väzbe po jeho eskortovaní rozhodoval, čelí disciplinárnemu konaniu. Po opätovnom zadržaní Karola Mella bol napokon prepustený a na Slovensko ho nevrátili. Aj pokus o jeho vydanie bol márny. Ministerstvo spravodlivosti žiadalo o vydanie Karola Mella z Belize na Slovensko na základe medzinárodne uznávanej zásady reciprocity, teda vzájomnosti. V takomto prípade sa neuplatňuje medzinárodný zatykač. Táto aktivita ani takmer po roku nepriniesla žiadny výsledok. „Na žiadosť o extradíciu Belize nereagovalo,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

Najprv ho vyhostili, napokon ho obvinení zbavili

Karola Mella najprv z Belize administratívne vyhostili. Podľa belizských médií Karol Mello v žiadosti o trvalý pobyt neuviedol korektný údaj, či je trestne stíhaný. V Belize ho podľa tamojších médií obvinili z krivej prísahy a falšovania pasu, lebo v septembri 2011 údajne úmyselne sfalšoval dátum vypršania platnosti svojho pasu. Druhé obvinenie spočívalo v údajnej krivej výpovedi pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize. Karolovi Mellovi neskôr zrušili aj povolenie na trvalý pobyt, ktoré už v krajine mal.

Zastupovať ho začal prominentný advokát Godfrey Smith. Vydanie Slováka napokon zastavil súd, ktorý uznal argument, že k vyhosteniu došlo ešte pred vypočutím Karola Mella. Smith vtedy argumentoval aj tým, že belizské orgány by museli dokázať, že Slovák predstavuje pre miestnych obyvateľov „bezpečnostnú hrozbu“. Karol Mello sa 17. augusta 2012 dostal na kauciu 10-tisíc amerických dolárov z väznice, sudca sa stotožnil s názorom jeho obhajoby, že Karol Mello je zadržiavaný ilegálne. Napokon ho 20. augusta súd v belizkom Belmopane zbavili všetkých obvinení z porušenia imigračných zákonov v Belize. Mal sa však každý piatok hlásiť na polícii. Belizský súd vrátil 17. septembra Karolovi M. aj zrušený trvalý pobyt.

Podľa Mellovho obhajcu sa neskrýva

Slovenský obhajca Karola Mella hovorí, že jeho klient sa v Belize neskrýva pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou. „Najlepšie to dokazuje skutočnosť, že keď ho v minulosti prepúšťali z väzby na Slovensku, napriek tomu, že sa na neho vzťahovala zásada špeciality, bez súhlasu poľských orgánov proti nemu viedli a doposiaľ vedú tri trestné stíhania, pričom vedia, že bez súhlasu poľských orgánov to nemôžu,“ poznamenal advokát Peter Schmidl. Spomínaná zásada špeciality hovorí o tom, že vydaného môžu stíhať len za skutky, ktoré odsúhlasil súd krajiny, odkiaľ daného človeka vydali.

Schmidl pripomenul, že v troch ďalších spomínaných prípadoch slovenská strana požiadala poľské orgány o súhlas so stíhaním Karola Mella, ale tie ho odmietli dať. Advokát hovorí, že ak by sa teda postupovalo „spravodlivo“ a podľa platnej právnej úpravy, vo všetkých troch veciach malo byť trestné stíhanie Karola Mella zastavené. „Doposiaľ sa tak nestalo,“ poznamenal obhajca Karola Mella. Advokát Schmidl tvrdí, že jeho klient sa chce očistiť, dokázať svoju nevinu a môže to robiť len na diaľku. „Hoci z pohľadu práva, ak by sem prišiel, nesmie byť obmedzená jeho osobná sloboda, ale je takmer nulová šanca, že by tomu tak aj v skutočnosti bolo,“ poznamenal.

Z čoho je obvinený?

Karol Mello je obvinený v prípade vraždy mladej ženy a chlapca z roku 2004, ktorá sa stala v Moste pri Bratislave, kde sú obžalovaní Branislav A., Nikola P. a Jozef B. Obeťou mal byť pritom bývalý policajt Juraj G., otec zavraždeného chlapca. V tejto kauze bol Karol Mello obžalovaný ako objednávateľ vraždy expolicajta Juraja G., pričom napokon v aute expolicajta omylom zabili jeho priateľku Henrietu B. a desaťročného syna z prvého manželstva. Podľa medializovaných informácií však v prípade nastal zvrat a aktuálne sa pracuje s verziou, že objednávateľom vraždy expolicajta bol nedávno zadržaný Rastislav M. Karol Mello je obvinený aj v kauze vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozef G. a Františka M.

debata chyba