V prípade Slovákov v Iráne podnikla SIS príslušné kroky

O prípade zadržania slovenských občanov v Iráne je Slovenská informačná služba (SIS) informovaná a v uplynulých dňoch podnikala všetky príslušné kroky a opatrenia, rovnako ako Ministerstvo zahraničných vecí SR.

01.07.2013 10:27
SIS,slovenská informaèná služba,sídlo,budova Foto: ,
Sídlo Slovenskej informačnej služby.
debata (6)

„Vzhľadom na citlivosť celej situácie a s ohľadom na jej ďalší možný vývoj, ako aj s dôrazom na bezpečnosť zadržaných, s ktorými je slovenský zastupiteľský úrad v Teheráne v priamom kontakte, nebudeme poskytovať žiadne podrobnosti ani detailnejšie informácie. SIS z pochopiteľných dôvodov nemôže médiá informovať o svojich operatívnych krokoch uskutočňovaných či už samostatne, alebo v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami,“ uviedol v pondelok hovorca SIS Branislav Zvara.

Predseda bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu Aláeddín Burudžerdí potvrdil, že v súvislosti s obvineniami z vlastnenia nekonvenčného zariadenia zadržali v Iráne niekoľkých slovenských občanov. Informovala o tom v nedeľu 30. júna iránska televízia Press TV, ktorú citovala agentúra Sinchua. „Tieto osoby vlastnili zariadenie, ku ktorému civilisti obvykle nemajú prístup,“ uviedol vysokopostavený poslanec madžlisu, islamskej konzultatívnej ra­dy.

„Zadržaní Slováci porušili vnútroštátne zákony Iránu a nachádzali sa v citlivých oblastiach, preto ich bezpečnostné zložky Iránskej islamskej republiky zatkli,“ povedal Burudžerdí. V piatok miestne médiá informovali, že približne pred tromi týždňami boli v Iráne zadržaní niekoľkí občania Slovenska, údajne išlo o skupinu paraglajdistov. Boli zatknutí za fotografovanie vojenských zariadení z rogala a zo špionáže.

Udalosť – rovnako v piatok – potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí: jeho hovorca Boris Gandel uviedol, že zadržaní vycestovali na „expedíciu“ do Iránu v máji. Reakcie iránskych bezpečnostných zložiek ani teheránskeho ministerstva zahraničných vecí neboli bezprostredne dostupné.

6 debata chyba