Skončí arcibiskup Bezák ako diplomat?

Rok po odvolaní arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy je stále otvorené jeho ďalšie pôsobenie v katolíckej cirkvi.

01.07.2013 19:31
Róbert Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (75)

Najčastejšie sa spomína odchod do zahraničia a poverenie diplomatickou funkciou veľvyslanca Svätej stolice v niektorej z krajín. Ani to však nemusí byť jediné riešenie a nový pápež František môže aj prekvapiť. Bezák sa však už takmer s istotou nevráti do pôvodnej funkcie v Trnave.

Cirkevný analytik Imrich Gazda povedal, že najčastejšie sa skloňuje pozícia apoštolského nuncia, čo je diplomatická úloha. „Bude dobré, keď sa preňho nájde primeraná pozícia v zahraničí, bolo by to kompromisné riešenie,“ usúdil Gazda. Podľa neho po tom všetkom, čo sa stalo a aká je atmosféra, by pôsobenie Bezáka na Slovensku nebolo dobré ani pre jednu zo zainteresovaných strán.

Aj katolícky aktivista a exposlanec František Mikloško predpokladá, že Bezák by mohol pôsobiť ako diplomat. „Bolo by to najdôstojnejšie. Je to post, ktorý zodpovedá jeho funkcii arcibiskupa. Bola by to ľudská aj biskupská satisfakcia. Minimálne na prechodné obdobie by to takto malo byť,“ priblížil Mikloško.

Ako nuncius by Bezák plnil úlohy zástupcu pápeža pri miestnej cirkvi, ako aj pri miestnej politickej reprezentácii. „Tým pádom Vatikán základné informácie prijíma alebo vysiela do danej krajiny cez osobu apoštolského nuncia,“ priblížil Gazda.

V utorok príde na Slovensko osobitný vyslanec pápeža, slovinský kardinál Franc Rodé. Jeho príchod vatikanista Ľudo Malík s riešením Bezákovej situácie nespája. „Kardinál prichádza ako pápežský legát výlučne kvôli oslavám výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda. Od Svätého Otca žiadne návrhy podľa mňa neprinesie. Nie je totiž zvykom, aby sa pápežskí legáti angažovali v regionálnych cirkevných otázkach,“ povedal Malík. Podľa neho arcibiskupov prípad nepríde riešiť z Vatikánu nikto osobne. „Existujú iné spôsoby, štandardné postupy, na diaľku cez apoštolského nuncia to býva oznámené konkrétnej osobe,“ doplnil Malík.

Arcibiskupa Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. vlani 2. júla po apoštolskej vizitácii. Vzápätí sa zdvihla vlna nevôle a rozprúdili sa aktivity veriacich na podporu už bývalého trnavského arcibiskupa. Súčasný pápež František už dostal do rúk otvorený list s 15-tisíc podpismi na podporu emeritného arcibiskupa. Zatiaľ nie je jednoznačné, aký silný bude záujem nového pápeža doriešiť prípad arcibiskupa. Po boku pápeža je stále štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone, ktorý bol dvojkou vo Vatikáne aj za Benedikta XVI.

Analytik Gazda pripomenul, že pápež František už ukázal chuť meniť veci, keď zriadil komisiu na reformu Rímskej kúrie a komisiu na prešetrenie činnosti Vatikánskej banky. „Vidno že rieši veci, len je ťažké povedať, ako vysoko je kauza Bezák v hierarchii prípadov, ktoré má na stole,“ poznamenal Gazda. Katolícky kňaz Marián Gavenda povedal, že ako pozná fungovanie Vatikánu, ani pápež nebude Bezákov prípad riešiť sám. „Bude to riešiť Kongregácia pre biskupov. Akú zadá líniu, sa dá ťažko predpokladať,“ objasnil Gavenda.

Podľa českého kardinála Dominika Duku v rozhovore pre internetový portál christnet.cz arcibiskup Bezák nebol odvolaný na základe nejakého morálneho deliktu. „Verím, že to urobil s vedomím Vatikánu alebo po dôkladnom prešetrení vo Vatikáne,“ komentoval Mikloško Dukove slová. Analytik Gazda doplnil, že Bezákovi boli často pripisované morálne zlyhania ako voľnejšie postoje a práve Duka ich vyvrátil. Analytik však nepovedal, že by išlo priamo o zastanie sa arcibiskupa. „Je to na jednej strane opatrné vyjadrenie, nepostavil sa na stranu Bezáka, ale povedal, že nejde o morálny delikt,“ doplnil Gazda.

Arcibiskup Bezák oznámil pred rokom svoje odvolanie veriacim

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba