Ilava príde o pôrodnicu, zdravotníci dostali výpovede

Mamičky z ilavského regiónu, ktoré sa chystajú rodiť do konca augusta, prichýli ešte tunajšia nemocnica. Po tomto termíne sa už musia obzerať po inom zdravotníckom zariadení. Od 1. septembra pôrodnica v Ilave pravdepodobne končí.

03.07.2013 13:00
Ilava, nemocnica Foto:
V ilavskej nemocnici už zanikli lôžkové časti na chirurgickom oddelení a ARO, teraz by mal podobný osud postihnúť aj pôrodnicu a novorodenecké oddelenie.
debata (1)

So službami tejto pôrodnice od septembra nepočíta ani najväčšia zdravotná poisťovňa. „Všeobecná zdravotná poisťovňa má zazmluvnené oddelenie gynekológie a pôrodníctva a novorodenecké oddelenie v nemocnici v Ilave do 30. augusta 2013,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa VšZP. Toto rozhodnutie bolo podľa hovorkyne výsledkom vzájomnej dohody obidvoch strán.

Riaditeľ ilavskej nemocnice Juraj Beďatš sa o budúcnosti pôrodnice vyjadruje veľmi opatrne. Vraví, že s úplnou informáciou chce vyjsť až vtedy, keď bude zrejmé, čo čaká nielen pôrodnicu a niektoré ďalšie oddelenia nemocnice, ale aj jej zamestnancov.

„Pripravujeme organizačné zmeny, ktoré súvisia s optimalizáciou lôžkových kapacít. Súčasťou zmien je aj optimalizácia lôžkových kapacít gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, konkrétne pôrodnice. Stanovisko zverejníme v najbližších dňoch,“ povedal Beďatš.

Niektorí lekári a sestričky už dostali výpovede, ďalších to čaká. Čo bude s nimi ďalej, to sme sa nedozvedeli od riaditeľa nemocnice ani od samotných zamestnancov. Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení sa nechcel na túto tému nikto rozprávať.

„Nič vám nepovedia, boja sa. Stále ešte dúfajú, že sa tu zamestnajú. Teraz tam niekde sedia a plačú,“ povedala o svojich kolegyniach z pôrodnice sestrička z iného oddelenia, ktorá išla okolo. Väčšina sestier a pôrodných asistentiek na gynekologicko-pôrodníckom oddelení pracuje vyše 20 rokov.

Podľa nepotvrdených informácií by malo v Ilave okrem pôrodnice k 1. septembru zaniknúť aj novorodenecké oddelenie. V nemocnici by potom zostali len dve lôžkové oddelenia, interné a oddelenie dlhodobo chorých. Mamičky, ktoré sme v Ilave oslovili, sú z takéhoto riešenia nešťastné.

„Termín mám koncom septembra, vtedy už bude pôrodnica v Ilave asi zrušená. Veľmi ma to prekvapilo. Mám obavy, že v susedných nemocniciach bude rodiť veľa mamičiek, doktori budú mať veľa práce, a vtedy sa môže stať, že niečo zanedbajú. Mám teraz väčší strach z pôrodu,“ povedala Zuzana (26) z Ilavy, ktorá čaká druhé dieťa.

Najbližšie pôrodnice sú od Ilavy vzdialené približne 25 kilometrov, jedna je v Trenčíne, druhá v Považskej Bystrici. Dominika Ďurcová z Ilavy spomína, že v tunajšej pôrodnici rodila už dvakrát, naposledy pred dvoma rokmi. Vždy tam vraj bolo plno, nerozumie, prečo by práve túto pôrodnicu mali zrušiť.

Podľa Eugena Finkeia, hovorcu Fakultnej nemocnice v Trenčíne, je trenčianska pôrodnica pripravená na pôrody všetkých mamičiek, ktoré sa rozhodnú porodiť u nich, alebo ich do tejto koncovej nemocnice privezú.

Nemocnica v Ilave sa pred 10 rokmi transformovala zo štátnej na neziskovú organizáciu. Je v nej približne 150 lôžok a slúži asi 90-tisíc obyvateľom okresov Ilava a Púchov. Podľa webovej stránky nemocnice sa v ilavskej pôrodnici uskutoční ročne 720 pôrodov, pričom starostlivosť tu pacientkam poskytuje 6 lekárov a 18 sestier a pôrodných asistentiek.

Pred dvoma rokmi zrušila ilavská nemocnica lôžkové chirurgické oddelenie a zostala tu len jednodňová chirurgia. Vtedy zaniklo aj lôžkové ARO, oddelenia doliečovacie a paliatívnej medicíny. V súčasnosti je na webovej stránke nemocnice oznam, že NsP hľadá lekárov na interné oddelenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba